Mielipide

Potkut saaneen Maso Lehtosen kannattaa seurata Raimo Helmisen viitoittamaa tietä

LIIGA / Kolumni
Maso Lehtosen pesti HPK:ssa päättyi potkuihin toisen kauden alussa. Sen ei silti tarvitse merkitä sitä, että ura valmentajana päättyisi.

On selvää, ettei HPK onnistunut viime kaudella. Tuloksena oli viimeistä edellinen sija. SaiPan surkeus peitti hieman HPK:n alakuloa. Alkanut kausi ei ole tuonut sen parempaa. Viidestä ottelusta tuloksena on ainoastaan yksi voitto, sekin vasta voittomaalikilpailun jälkeen.

Ei ollut yllättävää, että HPK:n päävalmentaja Maso Lehtonen päätettiin vapauttaa tehtävistään. Ratkaisu on varmasti kova paikka Lehtoselle, mutta hänen kannattaa ottaa se oppina ja katsoa omaa uraansa eteenpäin.

Ennen HPK:ta Lehtosen ura valmentajana oli varsin menestyksekäs. Hän ehti valmentaa Vierumäki Unitedin juniorijoukkuetta, ennen kuin sai pestin Imatran Ketterän Suomi-sarjajoukkueen peräsimeen. Se vaihtui nopeasti Mestiksessä valmentamiseen, sillä Ketterä nostettiin toiseksi korkeimmalle tasolle Kajaanin Hokin talousvaikeuksien myötä.

Jo ensimmäisellä kaudella Lehtonen luotsasi Ketterän yllättäen runkosarjassa kolmanneksi. Pudotuspelit päättyivät tuolloin puolivälieriin. Seuraavat kolme kautta toivat kaksi mestaruutta. Kolmaskin olisi ollut mahdollinen, ellei pudotuspelit olisi peruttu koronan takia. Tässä vaiheessa moni ennusti, että Lehtosen seuraava askel on Liiga, mutta hän itse ei ollut samaa mieltä, vaan suuntasi Rovaniemelle. Siellä Lehtonen valmensi aiemmin heikosti menestyneen RoKin kahdesti pronssille.

Sitten kävivät Liigan ovet ja suuntana oli Hämeenlinna. Siellä Lehtonen koki valmennusuransa ensimmäisen merkittävän epäonnistumisen. On selvää, ettei yhdenkään valmentajan ura voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista. Jonkinlainen pudotus oli näin ollen jopa odotettavissa.

Vaikka potkut tuli, Lehtosen ei kannata vajota synkkyyteen. Nyt on hyvä mahdollisuus seurata matseja sivusta, ja miettiä saatuja oppeja sekä uran seuraavaa siirtoa. 

Toistaiseksi Lehtonen on ollut kaikissa valmentamissaan joukkueissa päävalmentaja. Ehkä nyt olisi aika tehdä toisenlainen peliliike ja pohtia väliaikaista mahdollisuutta apuvalmentajana. Kenties jonkun kokeneemman valmentajan apuna Liigassa. Siinä olisi mahdollisuus ammentaa uusia oppeja ja vastata jostain rajatummasta osa-alueesta.

Lehtonen on vasta 36-vuotias, joten aikaa valmennusuralla on vielä paljon jäljellä.

Raimo Helminen on hyvä esimerkki valmentajasta, jolle ensimmäinen pesti päävalmentajana Liigassa tuli liian aikaisin. Hänet potkittiin Ilveksen peräsimestä keväällä 2013. Siitä seurasi useamman vuoden oppi apuvalmentajan tehtävissä. Sittemmin Helminen sai uuden mahdollisuuden päävalmentajana TPS:ssä, jossa osoitti kehittyneensä ja valmensi joukkueen hopealle. Nyt Helminen on nostamassa SaiPaa ylös suosta, eikä hänen valmennustaitojaan juuri enää kyseenalaisteta. 

Ei pidä sulkea pois ajatusta, että Maso Lehtosen ura etenisi samalla tavalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös