James Norris Trophy ( paras puolustaja )
8 äänellä Detroitin Nicklas Lidström. Kahtena viime kautena palkinnon voittanut kiekollinen pakki oli taaskin veikkaajien suosikki. Hajaääniä saivat Coloradon Rob Blake, St. Louisin Chris Pronger sekä Dallasin Teppo Numminen.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Ed Jovanovski. Eihän ne aina sitä Lidströmille antaa.
- Nicklas on yksinkertaisesti tämän hetken maailman paras pakki
- Kyseisen palkinnon saantiperusteethan muuttuivat pari kautta sitten. Nykyäänhän palkinto annetaan parhaalle pakille, joka on syntynyt Västeråsissa ja jonka etunimi on Nicklas.
Vezina Trophy ( paras maalivahti )
7 äänellä New Jerseyn Martin Brodeur . Brodeur on kuulunut jo rookiekaudestaan lähtien NHL:n parhaitten maalivahtien joukkoon ja mikäpä siirtäisi huippumaalivahtia pois jalustaltaan?
Hajaääniä saivat Anaheimin Jean-Sebastian Giguere, Dallasin Marty Turco ja Detroitin Dominik Hasek.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Martin Brodeur. Liigan parhaalle maalivahdille menee liigan parhaan maalivahdin palkinto.
- Martin Brodeurin keskittymistä ei häiritse mikään – ei edes ex-vaimon ilkeät soitot ennen pelejä.
- Giguere. Olkatoppausten aatelia.
- Giguere. Giguerella on suurikokoisimmat varusteet.
Jack Adams Award ( paras valmentaja )
6 äänellä Atlantan Bob Hartley . Hartley toi Atlantaan viime kaudella tekemisen meiningin ja Atlanta nosti päätänsä loppukaudesta. Tulevalle kaudelle häneltä odotetaan joukkueen tason nostoa, mutta Heatley/Snyder-episodi ei voi olla vaikuttamatta tulokseen. Silti vahva luotto Hartleyhyn. Hajaääniä saivat Coloradon Tony Granato, Anaheimin Mike Babcock sekä molemmat NHL:n Sutterit.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Dave Lewis. Detroitin vaihtoaitiossa pärjäisi vesipostikin tuolla miehistöllä.
- Bob Hartley. Saa Pasi Nurmisen näyttämään Dominik Hasekilta ja Ilya Kovalchuk voittaa parhaan puolustuvan hyökkääjän palkinnon kauden päätteeksi.
- Eihän näitä palkintoja pitäisi säälistä antaa, mutta rookievalmentaja ja AHL-tason materiaali, niin…Jos Pittsburgh voittaa enemmän kuin 25 peliä ensi kaudella, niin katolisen kirkon pitää julistaa Ed Olzcyk pyhimykseksi ja ihmeidentekijäksi.
Maurice “Rocket” Richard Trophy ( runkosarjan paras maalintekijä )
6 äänellä Vancouverin Markus Näslund . Viime kaudella lähes pistepörssin voittanut pelaaja hakkasi myös maaleja usein. Ottawan Marian Hossa oli takana viidellä äänellä. Viime kauden voittaja, Coloradon Milan Hejduk sai kaksi ääntä. Kuten myös ensimmäisen kerran vuonna 1999 myönnetyn palkinnon voittanut Teemu Selänne.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Milan Hejduk. Foppan rinnalla mummokin tekee 50.
- Näslund tykittää maaleja runkosarjassa sellaisella innolla, joka saa vancouverilaiset jälleen ihmettelemään pudotuspelien aikoihin, että “kuka tuo toinen Näslund on?”
- Marian Hossa. Tekee 48 maalia ja johdattaa Ottawan runkosarjan voittajaksi. Lietsoo samalla Senatorsin kannattajat hurmokseen ja kauden päätteeksi hänen kunniakseen pystytetään patsas kaupungintalon eteen.
- Näslund vie maalipörssin kahden maalin erolla alle 150-senttisten sarjan voittavaan Paul Kariyaan.
Art Ross Trophy ( runkosarjan pistepörssin voittaja )
5 äänellä tasapeli Coloradon Joe Sakic ja seuratoveri Peter Forsberg in kanssa. “Foppa” voitti viime kaudella pistepörssin ja Sakic oli vanavedessä mukana. Coloradon hyökkäys on vahvistunut viime kaudesta, joten pisteitä tullee monelle pelaajalle. Bostonin Joe Thornton sai 4 ääntä, joten tässäkin kategoriassa äänet ovat keskittyneet selvästi.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Joe Thornton. Saa Mike Knublen näyttämään Brett Hullilta.
- Joe Sakic. Seläne ja Kariya vitjassa mukana, ehkä NHL:n vaarallisin hyökkäyskolmikko.
- Peter Forsberg. Skandaali! Teemu ei pelaa yhtä paljon ylivoimaa kuin Foppa! Ruotsilla on sopimus Belsebuupin kanssa! Aina Suomea sorretaan!
Frank J. Selke Trophy ( paras puolustava hyökkääjä )
9 äänellä Dallasin Jere Lehtinen . Pytty palasi Jerelle viime kaudella kolmannen kerran, ensi kerralla hän pääsee jo Montrealin GM:n Bob Gaineyn rinnalle. Toimittajat luottavat suomalaiseen kuin vuoreen. New Jerseyn John Madden sai neljä mainintaa. Lehtisen ottaisi varmaan jokainen NHL:n valmentaja joukkueeseensa, jos saisi. Lehtinen pysyy pitkään Dallasissa, ehkä uransa loppuun asti.
Perusteluita tässä kategoriassa:
- John Madden. Kaikki toimittajat ovat lukeneet Maddenin avautumisen arvostuksen puutteesta Hockey Newsista ja tuntevat sääliä.
- Selken valintaperusteet eivät ole selkeät; ei ole olemassa tilastoja tai kriteerejä mihin valinnat perustuvat. Niinpä palkinto on jonkinlainen kiertopalkinto NHL:n parhaitten puolustavien hyökkääjien kesken. Annetaan se vaikka keväällä jälleen Devilsin John Maddenille.
- Jere Lehtinen. Taso tiedetään ja se on korkea.
Lady Byng Trophy ( herrasmiespalkinto )
5 äänellä Coloradon Paul Kariya. Palkinto tuntuu monen mielestä säälipalkinnolta ja sen arvoinen se hieman onkin. Annetaan pelaajalle, joka on pelannut jääkiekon sääntöjen mukaan ja osoittanut herrasmiehen otteita, ts. ei ole ottanut juuri jäähyjä. Joe Sakicille neljä ääntä. Hajaääniä Teemu Selänteelle, Ron Francisille sekä Igor Larionoville. Eräs toimittaja osoitti tasonsa ja oli sitä mieltä, että Philadelphian Donald Brashear voittaa tämän palkinnon…
Perusteluita tässä kategoriassa:
- Ron Francis on varma valinta palkintoon, joka ei oikeasti kiinnosta ketään.
- Halipusikaksikko Teemu ja Pauli tekevät ensi kaudella yhteensä 240 pistettä ja ottavat 6 jäähyminuuttia. Tällä kertaa palkinnonsaajaksi arvotaan Teemu.
- Vuotuinen säälipalkinto, joka ojennetaan joko hienon uran päättymisen johdosta tai sitten sen vuoksi, että pelaaja ei ollut riittävän hyvä voittamaan jotain oikeasti arvostettua palkintoa, mutta riittävän hyvä saamaan edes jotain NHL Award-gaalassa. Larionov saa palkinnon pitkästä urastaan.
Hart Trophy ( Tärkein pelaaja omalle joukkueelleen - palkinto )
7 äänellä Bostonin Joe Thornton . Mario Lemieuxille ja Sergei Fedoroville kaksi ääntä. Muut äänet hajaantuivat suuresti. Arvostettu palkinto ja annetaan sellaisille pelaajille, jotka auttavat selkeästi kauden aikana omaa joukkuettaan omalla panoksellaan.
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Sergei Fedorov. Sopeutuu uuteen ympäristöönsä Anna-heimissä nopeasti ja saa uuden piristyksen uralleen Kalifornian auringossa.
- Joe Thornton. Parantaa tasoaan vuosittain ja tekee uuden aluevaltauksen tämän kauden jälkeen.
- Mario Lemieux. Ilman tätä miestä Pittsburghin halli on tyhjä.
Conn Smythe Trophy ( pudotuspelien paras pelaaja )
Tämä on vaikea palkinto veikattavaksi. Pudotuspeleissä voi kuka tahansa yllättää. Olisiko joku arvannut viime keväänä ennen pudotuspelejä, että Anaheim menee Lännestä finaaleihin ja Jean-Sebastian Giguere voittaa Conn Smythen? Tässä kategoriassa äänet hajaantuivat ja kaksi ääntä saanutta pelaajaa oli neljä kappaletta; Ottawan Patrick Lalime , Detroitin Dominik Hasek , Coloradon Peter Forsberg sekä Forsbergin seuratoveri Joe Sakic .
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Patrick Lalime. Jo toisen kerran peräkkäin finaalissa hävinneen joukkueen maalivahti palkitaan playoffsien parhaana pelaajana.
- The Dominator haparoi alkukauden, tippuu väliaikaisesti vaihtopenkille, nousee omalle tasolleen ja on täysin suvereeni pudotuspeleissä. Palkintona Stanley Cup, Conn Smythe Trophy ja menolippu takaisin korttelisarjan voimahyökkääjäksi.
- Peter Forsberg. Maailman paras pelaaja ei jäädy pudotuspeleissäkään. Tähtisikermähyökkääjistön ehdoton johtohahmo.
- Patrick Lalime. Hei, yrittäkää itse valita Ottawasta Conn Smythe-voittaja.
Calder Trophy ( vuoden tulokas – palkinto )
7 äänellä Tuomo Ruutu. Läpi kevään ja kesän Chicagon kanssa agenttinsa kanssa viikkorahastaan vääntänyt suomalaishyökkääjä oli suosikki veikkaajien keskuudessa vuoden tulokkaaksi. Ihmekös tuo, Ruutu on osoittanut olevansa valmis maailman kovimpaan jääkiekkosarjaan. Philadelphiaan lähtenyt Joni Pitkänen sai kolme ääntä ja Dallasin Antti Miettinen kaksi ääntä. Carolinan tulokkaalle Eric Staalille annettiin myös kolme ääntä. Kertooko näin kova suomalaisedustus siitä, että suomalaisiin luotetaan vai siitä, että Jatkoajan NHL-toimittajat eivät tunne sanaa “objektiivinen”….? Tosin eräs suomalainen iltapäivälehti ilmoitti jo pari viikkoa sitten Tuomo Ruudun olevan ehdokas NHL:n tulokkaaksi. Ketään muita ehdokkaita ei esitetty. Kuitenkin NHL ilmoittaa virallisesti palkintoehdokkaat vasta runkosarjan JÄLKEEN , ei yleensä ennen runkosarjaa. Noh, tämä samainen lehti on osoittanut tasonsa jo niin monta kertaa, että mikään ei ole enää yllätys.
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Calder tulisi antaa 18-19-vuotiaalle junnulle, joka todella pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Siksi tällä kaudella Carolina Hurricanesin Eric Staal tulee sen ansaitsemaan. 18-vuotias Staal pelaa kiekkoa hyvin kolmella osa-alueella.
- Tuomo Ruutu pysyy terveenä koko kauden ja yllättää itsensäkin.
- Joni Pitkänen. Tämä on suomalaisten tulokkaiden vuosi. Pitkänen ja Ruutu taistelevat tiukasti kalkkiviivoille asti pystistä, mutta Pitkäsen huikeat otteet Phillyn perälinjoilla vakuuttavat palkintoraadin. Tuleva Norris-voittaja.
President’s trophy ( runkosarjan voittajan palkinto )
9 äänellä Ottawa Senators. Kakkosena 5 äänellä Colorado Avalanche. Hajaääniä Bostonille ja Detroitille. Ottawa ja Colorado ovat aina vahvoja runkosarjassa, nytkin he ovat vahvat ennakkosuosikit. Molempien hyökkäysarsenaali on niin vahvaa, että parin avainpelaajan poissaolo ei tunnu missään. Rosterista löytyy aina uusi mies tilalle. Onneksi mestaruutta ei jaeta pelkän runkosarjan perusteella, vaan siihen tarvitaan pudotuspelit.
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Ottawa. Itä on heikompi kuin länsi, joten Idän ykkönen on myös liigan ykkönen.
- Colorado. Pari kovaa hankintaa tuo niin paljon tehoja, että runkosarjassa pisteitä lohkeaa rajulla tahdilla.
- Colorado. Kyllä se sinne menee missä on eniten 30 maalin hyökkääjiä.
- Ottawa. Senatorsilla alkaa olla vaikeuksia selittää, miksi sitä pidetään yhä pienenä ja sympaattisena joukkueena.
Clarence S. Campbell Bowl (Läntisen konferenssifinaalin voittajalle annettava palkinto)
11 äänellä Colorado Avalanche . Dallasille 5 ääntä, myös Vancouver ja Detroit saivat maininnan. Coloradon hyökkäysmateriaali on ehkä Lännen kovinta, joka näkyy pudotuspeleissäkin. Vaikka pudotuspelit ovat oma maailmansa, luotetaan Denverin joukkueeseen paljon. Avalanche on muutenkin ehkä koko NHL:n suurin ennakkosuosikki.
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Colorado. Jättiläinen tullee valtaamaan lännen piikkipaikan ilman lisähappea.
- Dallas. Chicken Wings kaatuu Turconaattoriin konferenssin finaalissa.
- Detroit. Vaikka Dominik Hasek/Chris Chelios/Steve Yzerman onkin niin vanha, että näkee mustavalkoisena/muistaa Titanicin tuhon/näki kun Lincoln ammuttiin, niin Detroit voittaa silti.
Prince of Wales Trophy ( Itäisen konferenssifinaalin voittajalle annettava palkinto )
12 äänellä Ottawa Senators . New Jerseylle kolme ääntä, Philadelphialle kaksi. Ottawalla on kova joukkue, joka ei ole juurikaan muuttunut. Ottawa hallitsee runkosarjaa sekä pudotuspelejä. Hallitseva mestari Devils on kovin haastaja. Ottawa haluaa unohtaa aikaisemmat kaudet ja osoittaa että on voittajaehdokas Stanley Cupista puhuttaessa.
Perusteluja tässä kategoriassa:
- New Jersey. Tulee edelleen olemaan kova joukkue. Maalivahti- sekä puolustuspeli NHL:n huippua.
- Ottawa. Maltti on valttia. Tätä joukkuetta on rakennettu pitkään ja hartaasti. Nyt on aika poimia hedelmiä.
- Ottawa. Ottawa jyrää kovalla ja nälkäisellä materiaalillaan koko kauden ja kohtaa lopulta arvoistansa vastusta ainoastaan Sharkeista ja Coloradosta.
Stanley Cup – mestari
Tämä on se tärkein ja suurin palkinto, jonka jääkiekkoilija voi saavuttaa urallaan. Maailman vaikeammin saavutettava joukkueurheilun palkinto. Lordi Stanleyn lahjoittama palkinto tunnetaan fanien keskuudessa tuttavallisemmin vain nimellä Kannu. Toimittajakatraan mielestä ensi kaudella palkinto menee Colorado Avalanchelle seitsemällä äänellä. Hajaäänet: Dallas 3 ääntä, Devils 3, Ottawa 2, Detroit 3, Anaheim 1
Perusteluja tässä kategoriassa:
- Ottawa voittaa lopulta Coloradon finaaleissa. Lopulta kysymys kaikkien huulilla onkin:”Miten olisikaan käynyt Sharkseja vastaan?”
- Amatööri voisi luulla, että Colorado kävelisi muiden yli myös pudotuspeleissä. Timantinkovassa Avs-miehistössä kuitenkin se heikoin kohta löytyy juuri siitä paikasta mikä playoffseissa ratkaisee kaiken. Mikäli Avalanche lähtee pudotuspeleihin Aebischer maalin suulla, se on goodbye ja adjö.
- New Jersey Devilsillä ei ole paperilla mitään asiaa Stanley Cupin mestariksi toistamiseen, mutta sellaisilla papereilla voi vaikka pyyhkiä nenänsä.
- Teemu Selänteestä huolimatta, ei Coloradoa voi pysäyttää kunhan vain setä Pierre hankki sen maalivahdin.
- Dallas Stars. Riittävän leveä materiaali. Turco pitää kriittisillä hetkillä pystyssä puolustuksen pettäessä.
- New Jersey. Joukkue toisensa jälkeen hakkaa päätänsä Devilsin graniitin kovaan puolustukseen. Tavataan parkkipaikalla!
Voimmekin siis nyt soittaa kaikkien fanien rakastamalle NHL:n komissaari Gary Bettmanille ja ilmoittaa, että sarjaa ei tarvi pelata Jatkoajan uskomattoman tietämisen takia, jakakaa palkinnot kuten Jatkoajan Illuminaatti kertoo ja antakaa NHLPA:lle se, mitä he haluavat. Kaikki sen takia, että tavalliset taatelintallaajat ja jäkälänpureksijat pääsisivät jälleen nopeasti näkemään suosikkilajinsa otteluita maailman parhaassa jääkiekkoliigassa, legendaarisessa NHL:ssa.