Mielipide

Pelicansin Hirvonen: ”Asiat ovat paremmin kuin vuosi sitten”

LIIGA / Kolumni
Petteri Hirvonen astui vuosi sitten Kari Elorannan paikalle Pelicansin päävalmentajaksi. Jatkoaika kyseli Hirvosen tunnelmia toisen päävalmentajakauden kynnyksellä. Mies on tunnetusti melkoinen poskisolisti ja aforismimylly.

Moni asia on eri tavalla kuin vuosi sitten, jolloin Petteri Hirvonen oli aloittelemassa uraansa SM-liigajoukkueen ykköskäskijänä.

- Ensinnäkin joukkue saatiin kasaan paljon aikaisemmin. Se on iso asia. Kaiken lisäksi saatiin enemmän sellaisia pelaajia, joita haluttiin. Se että porukka on kasassa hyvissä ajoin antaa valmentajille ja pelaajillekin työrauhan, kun väki ei vaihdu koko ajan. Parin vuoden takaisesta virheestä seurajohto otti opikseen ja tätä joukkuetta alettiin rakentaa ajoissa. Aika monella miehellä on sitä paitsi 2-3 vuoden sopimus. Työtä tulevien kausienkin eteen tehdään nyt pitkäjänteisesti kauden mittaan ja hyvissä ajoin.

- Kun viime vuotta miettii näin jälkikäteen... Mä luulin paljon asioita ja ne luulot osoittautuivat jollain tapaa vääriksi. Nyt ei enää luule... niin paljoa. Homma oli melkoisen erilaista kuin se pumpulinen ennakkokuva. On ihan eri asia työntää lastenvaunuja kuin maata niissä, viittaa Hirvonen aikaan Kari Elorannan aisaparina.

- Oli joku käsitys siitä, mitä tapahtuu. Oli hienoa olla mukana ja sanoa da-da, mutta kyllä sitten kun piti alkaa itse tekemään ja luomaan... kylläpä työnteon kuva muuttui. En olisi uskonut, että se niin paljon muuttuisi.

- Kun on ollut vanhempien kanssa ravintolassa ja nähnyt, miten ruokaa tilataan, tietää jotakin. Mutta on ihan eri asia itse tilata sitä ruokaa ja vaatia siltä ruualta sitten jotakin. Sama juttu pelin suhteen. Nyt tuntuu siltä, että mulle on kristallisoitunut se oma ajatus siitä, kuinka tätä peliä pitäisi pelata tällä sarjatasolla ja miten se pystytään vaatimaan pelaajilta ulos. Ehkäpä hain viime kaudella liian monimutkaisia asioita, enkä aina itsekään tiennyt, mitä olin pelaajilta pyytämässä. Tietenkin silloin pelaajistakin on täytynyt olla vaikea toteuttaa valmentajan toiveita, arvioi Hirvonen itsekriittisesti rookie-kauttaan päävalmentajana.

Hirvosen sopimusta jatkettiin kesken viime kautta kevääseen 2004. Jatkopesti tuosta eteenpäin ei ole vielä ollut ajatuksissa.

- En ole ajatellut asiaa vielä. Mutta totta kai jatkopestikin kiinnostaa. On keskimäärin paljon helpompi elää, jos on työpaikka. Mutta tosiaankaan en ole vielä asialle ajatuksia uhrannut. Mä olen sillä tavalla tyhmä ihminen, etten osaa tulevaisuutta surra. En jaksa menettää yöuniani pohtien, mitä on tulossa.

Onko aggressiivinen pelityyli Hirvosen tavaramerkki?

Pelaajahankinnat antavat odottaa lahtelaisryhmältä aiempaa fyysisempää peliä ja tarvittaessa hanskaamistakin. Hirvonen kieltää jyrkästi tuovansa Pelicansiin leimallisesti aggressiivista pelityyliä.

- En mä tuo yhtään mitään. Pelaajat on se, mistä pelityyli lähtee. Kun meillä on joukkueessa Mäkiaho, Toporowski ja Heiskanen, niin kaikki on yhtäkkiä sitä mieltä, että meillä on helvetin fyysinen ja aggressiivinen joukkue. Ei kaksi tai kolme pelaajaa tee joukkueesta aggressiivista.

Eikö valmentaja kuitenkin ota kantaa esim. jäähyjen määrään?

- Kukaan valmentaja ei halua pelaajiensa viettävän aikaa jäähyboxissa. Ei vaikka kuinka oltaisiin fyysisiä ja aggressiivisia. Taklaukset on osa peliä ja jos meillä on sellaisia pelaajia, jotka pystyvät taklaamaan, niin miksi ne jättäisivät yhden oman vahvuutensa käyttämättä. Sitten taas, jos se merkitsee jäähyilyä, niin se ei ole joukkueen etu, summailee Hirvonen.

Ykkösnyrkkinä Setzinger - Kauppila - Toporowski

Ketkä Pelicansin miehistöstä sitten ovat ne tulenkantajat, joiden avulla pistepussi karttuu? Keihin kohdistuu odotuksia johtajuudesta ja tehoista?

- Tietenkin yhtenä Kauppilan Jari, meidän ykkössentteri. On ihan realistista odotella tehoja, kun Kake pyörittelee ylivoimaa. Toporowskilta tietysti odotetaan maaleja - ei tarvi olla nättejä, kunhan on kiekko sisässä. Mies tuntuu ainakin viihtyvän tuossa maalin edessä, joten eiköhän niitä maalejakin synny.

- Setzinger on erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa verrattuna viime kauteen. Kaikki tietää, että miehessä on potentiaalia ihan älyttömästi. Välillä tuntuu vaan tuo itävaltalainen luonne olevan sellainen, että energia suuntautuu vähän vääriin asioihin.

- Sitten siellä takana on iso liuta miehiä... Mäkiaho pelasi täällä hyvän loppukauden, Martin Cech pelasi hyvän kauden, Paappasen Teron uskon nostavan tasoaan edelleen viime kaudesta. Meillä on miehiä, jotka ovat jo tässä sarjassa onnistuneet ja sitten meillä on miehiä, joilla alkaisi olla mahkut lyödä itsensä läpi, luonnehtii Hirvonen joukkuettaan.

Entäpä Toporowskin ohella uudet ulkomaanavut Radek Philipp ja Daniel Widing?

- Philipp hankittiin lähinnä puolustavaksi puolustajaksi, mutta tuntuu, että miehestä pystyy saamaan paljon odotettua monipuolisempaa apua. Käsiäkin löytyy ja se on erittäin positiivinen asia.

- Widing on vielä katsomaton kortti. Nuori mies, jolla on huimat resurssit tehdä ihan mitä vaan. Sitten taas kun ajattelee, että nuori mies on ensi kertaa pidempään vieraassa maassa, niin en kyllä löisi liikaa painetta... Voi nousta ihan mihin vaan - tai sitten taso on se, mikä nyt on nähty ja sillä siisti. Paljon tietysti riippuu meistäkin, millainen Widingin kausi on. Pystytäänkö me rohkaisemaan häntä tekemään niitä asioita, joita hän osaa.

- Ensi viikon alussa on tarkoitus käydä joukkueen kanssa tavoitekeskustelut ja viisikkopalaverit. Samaten ensi viikon alussa on tarkoitus lyödä lukkoon jonkinlainen permanentti... siis viisikot. Jokaiselle kentälle luodaan viisikkokohtaiset tavoitteet sarjan alkuun mennessä.

Kaikkia kiinnostaa ykköskentän kokoonpano. Kuka pelaa Toporowskin ja Kauppilan kanssa?

- Mä uskoisin, että Setzinger tulee pelaamaan Kauppilan ja Toporowskin rinnalla, paljastaa Hirvonen Pelicansin syömähampaan. - Katsotaan miten se lähtee heiltä toimimaan.

”Pärjääminen on ihan matematiikkaa”

Vaikka joukkueen kanssa ei vielä ole tavoitekeskusteluja käytykään, on päävalmentajalla tietenkin jo omat ajatuksensa tavoitteenasettelusta.

- Jos sä pystyt illasta toisen tekemään keskiarvolla kolme maalia ja sen enempää ei mene omiinkaan, niin sieltä yleensä se 56 pistettä tulee - ja sillä ollaan kahdeksan parhaan joukossa. Pärjääminen on ihan matematiikkaa.

- Mitään minimitavoitteita en lähtisi tekemään. Me tehdään joukkueen kanssa yksi tavoite. Sitä kohti me mennään ja kaikki, mikä tulee sen päälle on positiivista... Ja vastaavasti kaikki mikä jää sen alle, niin... nahkurin orsilla tavataan, naurahtaa Hirvonen valmentajan työn luonnetta.

Jääkiekkovalmentajan vapaapäiväkin on usein jääkiekkoa

Toimistoon mennään aamuyhdeksältä ja sieltä lähdetään kotiin iltapäivällä neljältä. Jääkiekkovalmentajalla työt tulevat joskus kotiinkin.

- Joskus näistä asioista pääsee ajatuksen tasolla helpommin irti kotiin mentyään. Joskus taasen on vaikeampaa. Viime viikonloppuna oltiin vapailla. Perjantaiaamuna treenattiin ja tultiin seuraavan kerran hallille vasta maanantai-iltana, enkä mä päässyt koko viikonloppuna näistä asioista irti. Huomasin mökillä saunapuita pilkkoessani kelailevani jääkiekkoa. Melkein pelästyin sitä itsekin.

- Joku on luonnehtinut jääkiekkoa hienosti. Se on ”elämän turhin tärkein asia”, filosofoi päävalmentaja Hirvonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle