Mielipide

Shayne Toporowski - Lahteen sateentekijäksi

LIIGA / Kolumni
Pelicansin alkavan kauden mielenkiintoisin hankinta on ilman muuta kanadalainan Shayne Toporowski. Taitavalla ja isokokoisella Topperilla olisi ollut ottajia muuallakin, mutta mies valitsi lahtelaisjoukkueen.

Tavatessani Shayne Toporowskin Lahden jäähallin katsomossa hänen työpäivänsä on jo takana. Päivän ohjelmaan on kuulunut kahdet tiukat harjoitukset, mutta sovitun tapaamisen mies hoitaa ilman kelloon vilkuilua.

Topper osoittautuu erityisen miellyttäväksi ja sulavakäytöksiseksi. Hän katsoo silmiin puhuessaan ja vastaa kysymyksiin kokonaisilla lauseilla. Tässäkö on se mies, jota pidetään uuden fyysisemmän Pelicansin ruumiillistumana? Mies, joka vastaa myöntävästi tanssiinkutsuun ja on aina valmis pieneen päähänlyöntikilpailuun tai vesurihippaan - ja palaa sitten jäälle tekemään voittomaalin?

Just Married

Topper aloittaa kertomalla kesästään. Parhaat asiat ovat tietysti päällimmäisenä mielessä.

- Kulunut kesä oli hieno. Menin naimisiin. Se on yksi hienoimpia asioita, joita minulle on tähänastisen elämäni aikana tapahtunut. Sen kummempaa häämatkaa emme tehneet. Häät pidettiin heinäkuun 19. päivänä ja sitten jo pakattiinkin tavarat ja muutettiin tänne Lahteen. Vaimo on siis mukana tukena ja turvana. Hän hoitaa huushollia ja puhetta on ollut, että hän aloittaisi pikapuoliin suomen kielen kurssin.

- Lahdessa ollaan viihdytty ihan loistavasti. Tämä on oikein mukava kaupunki. Itse asiassa ensimmäistä kertaa peliurallani asun nyt kaupungin keskustassa. Aina aiemmin olen asunut jossain esikaupunkialueella ja tästä pidän kyllä enemmän. Vaimonkin on mukavampi lähteä kävelylle ja shoppailemaan kaupungille.

- Treenien ohessa täytyy pitää huolta siitä, että lepää riittävästi. Joskus kotiin mennessä tuntuu siltä, että tarvitsee huilata. Sitten taas joskus, kun tiedän, että vaimo on ollut neljän seinän sisällä koko päivän, pitää minun ilman muuta poiketa hänen kanssaan kaupungilla. Tyytyväisen vaimon takaa löytyy parempi jääkiekkoilija, tietää Toporowski, vaikka ukkomiehenä on taivalta takana vasta reilu kuukausi.

- Työn jälkeen rakkain harrastus on biljardi. Itse asiassa vaimonikin löysin biljardisalilta. Hän oli siellä töissä, kertoo Topper.

Vaihtoehtoja oli useita

Ottajia olisi Toporowskilla ollut, mutta silti mies valitsi Pelicansin - ehkä jopa joidenkin hämmästykseksi. Tiettävästi ainakin Tappara oli kiivaasti miehen perässä. Miksi Lahteen?

- Vaihtoehtoja oli tosiaankin useita. Suomessa oli pari muuta joukkuetta, joiden kanssa neuvoteltiin. Samaten viimevuotisen saksalaisseurani kanssa neuvottelin, mutta sinne en sitten kuitenkaan halunnut mennä takaisin.

- Halusin palata Suomeen ja agenttini esitteli minulle mahdollisuutta pelata eräässä joukkueessa, joka oli menestynyt... joukkue, jolla oli tasaisen vahva miehistö ja menestymisen paineita... Milloinkaan ei voi tietää, mitä tuollaisessa joukkueessa tapahtuu, jos asiat eivät ala sujua. Pelicansin tilanne oli toinen. Minulle kerrottiin, että viime kausi ei ollut kovin hyvä. Joukkue jäi ulos playoff-peleistä. Täällä minulle on tarjolla isompi rooli ja sen koen tärkeäksi. Juuri sellaisista haasteista pidän. Annan jäällä 110 % ja teen sen joka ilta. Uskon, että tällä asenteella tulee onnistumisia. 110 % peliin ja hyviä asioita tapahtuu, innostuu Topper.

Kerron, että muiden joukkueiden fanit suorastaan onnittelivat meitä Kaani-faneja hyvästä hankinnasta. En muista lahtelaista kiekkoilua lapsesta asti seuranneena yhtää vastaavaa tapausta aiemmilta vuosilta.

- Tuo on mukavaa kuulla, hymyilee Topper, mutta vakavoituu sitten. - Saksassa pelasin Ingolstadtissa ensimmäiset kahdeksan peliä saamatta pistettäkään ja paineita alettiin jo kovasti kasata lehdistön ja fanien puolelta. Hiljalleen homma sitten alkoi luistaa. Uuteen pelityyliin tottuminen vie aina aikansa ja siksi pyydänkin kärsivällisyyttä... varmuuden vuoksi. Kuka sitä tietää, vaikka sama juttu tapahtuisi täälläkin. Tiedän mitä osaan ja uskon itseeni... uskon aina itseeni. Välillä kuulee tarinoita pelaajista, joilla on ollut vaikea alku ja joku on painanut paniikkinappulaa liian aikaisin. Sitä vähän aina pelkää aloittaessaan uudessa joukkueessa. Toivottavasti niin ei käy. Kaikkeni annan joukkueen eteen joka ilta... sellaisinakin iltoina, kun tulosta ei itsellä synny. Pääasia, että joukkue pärjää. Se on kuitenkin tärkeintä, painottaa Toporowski.

SM-liiga on Euroopan paras

Saksan viimevuotinen ketsuppipullon tukos vaivaa edelleen Topperia selvästi.

- Alku Saksassa oli tosiaan tuskainen. Kestää aina aikansa tottua pelityyliin vaihtaessaan liigasta toiseen. Sopeutuminen vie aina aikaa. Saksassa pelataan paljon yhden kärkikarvaajan systeemillä. Joskus tuntui, että se oli suorastaan yhden hyökkääjän systeemi. Odoteltiin vaan ylivoimatilanteita ja sitten vasta oli mahdollisuus maalintekoon. Oli todella turhauttavaa, kun viidellä viittä vastaan ei saanut mitään aikaan, kertoo Topper Saksasta lähdön taustoja.

Kokemusta Toporowskille on kertynyt kanadalaisen kiekkoilun lisäksi Ruotsista, Suomesta ja Saksasta. En ehdi edes muotoilla kysymystä, kun mies jo vastaa:

- Suomen liiga on näistä eurooppalaisista ihan ehdottomasti paras. Monet Saksassa viime kaudella kiekkoilleet kanadalaiset ja jenkit kyselivät SM-liigasta, kun tiesivät minun pelanneen täällä aiemminkin. Minulla ei ollut mitään muuta kuin ylistäviä sanoja sanottavana suomalaisesta jääkiekosta.

Toista poskea ei käännetä

Shayne Toporowskilla on maine jääkiekkoilijana, joka ei käännä toista poskea, vaan pudottaa hanskat, jos tarve vaatii. Hän ei kuitenkaan myönnä tietoisesti rakentaneensa imagoaan siihen suuntaan.

- Minusta tuntuu, että kookkaana kaverina asiat ovat vaan tapahtuneet. Neljä vuotta vanhempi isoveljeni Kerry oli jäällä hanskaajan roolissa... istui ihan huimia minuuttimääriä. Sitten kun itse pelasin samankaltaisia pelejä, assosioiduin itsekin samantyyliseksi tyypiksi. En karttanut tappelutilanteita ja pärjäsin hyvin. Ei siinä sen kummempaa.

Sen verran kiinnosti isoveljen gooni-ura, että selvittelin hieman tilastoja. Kerry Toporowski on pelannut rapakon takana lähinnä itärannikon liigoissa ja hänen yhden kauden jäähyennätyksensä aikuissarjoissa on peräti 505 minuuttia 65 pelissä. Häkellyttävää. Lisäksi miehellä on epävirallinen maailmanennätys yhden kauden jäähyminuuteissa juniorivuosiltaan - 820 jäähyminuuttia.

Lyhyt sukuselvitys

Nimi Toporowski viittaa vahvasti Itä-Eurooppaan. Mistä löytyvät esi-isät?

- Ukrainasta. Isovanhempani olivat ukrainalaisia. He muuttivat uudelle mantereelle joskus vuonna 1940. Isäni on syntynyt Kanadassa, mutta suurin osa sedistäni ja tädeistäni ovat syntyneet Ukrainassa, kertoili Shayne Toporowski.

Iken piinapenkki

Seuraavassa Topperille kymmenen konekiväärikysymystä. Kumpi?

Shakki vai Playstation?
- Ei kumpikaan.

Jazz vai Heavy Metal?
- Heavy Metal.

Kirja vai Sarjakuvalehti?
- Kirja.

Pihvi vai pasta?
- Pihvi.

Sovittelu vai selkäsauna (kick ass)?
- Selkäsauna.

Teatteri vai elokuva?
- Elokuva.

Blondi vai brunetti?
- Brunetti... Viisaampi vastata noin.

Maalinteko vai syöttäminen?
- Kumpi tahansa.

Punainen vai valkoinen?
- Punainen.

Olut vai Cokis?
- Olut.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös