Tšekki kuritti Leijonia voittomaalikilpailuun asti maalittomana edenneessä trillerissä

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi ei saanut avausottelussa Tšekkiä vastaan maalihanoja auki.
Tšekki ja Suomi avasivat MM-urakkansa keskenäisellä kohtaamisella Prahan hurmosmaisen kotiyleisön edessä. Ottelu eteni maalittomassa tasatilanteessa voittomaalikilpailuun asti, ja Tšekki nappasi avausvoiton lukemin 1–0.

Suomi avasi MM-kisaurakkansa kovimmalla mahdollisella testillä, kun se luisteli avausottelussa Tšekin vieraaksi Prahan hurmosmaiseen tunnelmaan. Vaikka lataus oli kummallakin joukkueella huipussaan, oli avauserän peli huolellista ja miltei kaavamaista kummassakin päädyssä.

Pelin kulku ja momentum vaihteli noin viiden minuutin pätkissä joukkueelta toiselle, mutta Tšekki työllisti Harri Säteriä avauserässä kymmenellä laukauksella. Leijonalauma puolestaan sai lauottua vain kerran kohti kotimaalilla torjunutta Lukáš Dostália, eikä Suomen hyökkäyspeli saanut pystytettyä asemiaan hyökkäysalueella.

Avauserä ei tarjonnut osumia, mutta toiseen erään Leijonat heräsi Tšekin tarjoamaan pelilliseen haasteeseen. Isännille tarjottiin kuitenkin ottelun ensimmäinen ylivoima Rasmus Rissasen lähdettyä istumaan kampitusrangaistusta, mutta valkopaitojen ylivoima oli vielä ruosteessa. Tšekki sai erän aikana rakenneltua vaarallisia maalipaikkoja, kun taas Suomella oli vaikeuksia luoda konkreettista maalintekouhkaa.

Erän päätösminuuteilla Tšekki runnoi kiekon verkkoon, kun NHL-hyökkääjä Ondřej Palát nosti maalin kulmalle jääneen kiekon verkkoon ohi Säterin. Jukka Jalonen haastoi kuitenkin tilanteen maalivahdin häirintänä, sillä David Tomášekin katsottiin olleen maalivahdin alueella. Tuomio käännettiin videotarkastuksen jälkeen, ja maali hylättiin.

Erätauolle luisteltiin siis maalittomassa tasatilanteessa, mutta kolmanteen erään pelin intensiteetti kasvoi kummassakin leirissä. Suomi pääsi välittömästi erän alkusekunneilla ylivoimalle, mutta isäntien uhrautuva puolustuspelaaminen piti tilanteen yhä maalittomana. Suomen paras maalipaikka erässä nähtiin noin viisi minuuttia ennen loppua, kun Juha Jääskä purjehti kulmasta puolustuksen läpi b-pisteiden väliin laukoen terävän rannelaukauksen, mutta Dostál poimi HIFK-hyökkääjän kudin näyttävästi.

Erän loppupuolella nähtiin erikoinen tilanne, kun Jakub Krejčík ja Veli-Matti Vittasmäki komennettiin rangaistusaitioon pelin viivyttämisestä laitakahinan pitkittyessä. Ottelu jatkui tasaviisikoin, kunnes Tšekin Radko Gudas nousi esille. Ensin Gudas kyykistyi Saku Mäenalasen lähestyessä häntä laidan tuntumassa, ja Mäenalanen törmäsi pää edellä laitaan.

Hyökkääjä poistui pukusuojiin loukkaantuneena, mutta Gudas jatkoi otteitaan jäällä. Seuraavassa tilanteessa Suomi vyöryi sankoin joukoin hyökkäysalueelle, kunnes vihellyksen jälkeen Gudas otti Arttu Hyrystä kaksin käsin kiinni kaataen hänet. Gudas komennettiin rangaistusaitioon kiinnipitämisestä, ja Suomelle siunaantui mahdollisuus ratkaista ottelu ylivoimalla päätösminuutilla.

Ylivoima ei kuitenkaan osunut varsinaisella peliajalla, joten ottelu eteni maalittomassa tilanteessa jatkoerään. Jatkoerä tarjosi näyttävää kiekkoa päästä päähän, kun joukkueet vaihtelivat hyökkäysvuoroja. Etenkin Tomášek viihdytti kotiyleisöä useammalla näyttävällä suorituksella, mutta Oliwer Kasken mailapuolustus ja Säterin torjunnat pitivät kiekon poissa leijonamaalista.

Ottelu eteni lopulta voittomaalikilpailuun. Maaliton tasatilanne oli ensimmäinen kerta 19 vuoteen, kun ottelussa ei nähty pelitilannemaalia. Vuoden 2005 MM-kisoissa Suomi ja Latvia päättivät jatkolohkon ottelunsa lukemiin 0–0, mutta tuolloin ottelussa ei pelattu jatkoerää. Viimeisin 0–0-tilanne varsinaisen peliajan jälkeen nähtiin vuonna 2017 Tšekin ja Norjan kohtaamisessa.

Voittomaalikilpailussa Dostál pysäytti Suomen kaikki laukojat, kun Kaski, Mikael Granlund, Jesse Puljujärvi ja Oliver Kapanen eivät saaneet kiekkoa ohi Anaheim Ducksin veräjänvartijan ohi.

Ondřej Kaše ja Tšekin maajoukkuepelin ikoni Roman Červenka iskivät tarvittavat osumat isännille, ja Tšekki avasi turnauksen 1–0-voitolla. Suomen turnaus jatkuu sunnuntaina ottelulla Iso-Britanniaa vastaan. Kiekko putoaa jäähän kello 13.20.

Leijonien osumat ja ohisektorit
Yhteistyössä:

501 9:llä tikalla: Harri Säteri

Säteri tarjosi tolppien välissä Leijonille mahdollisuuden voittoon. Kokenut veräjänvartija esitti hienoja torjuntoja ja osoitti myös kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin pelin sisällä.

Big Fish: Iiro Pakarinen

Pakarisen ahnas karvauspeli oli ratkaisuhetkillä tärkeä teko, mikä toi Leijonille mahdollisuuden myöhäiseen voittomaaliin. Se jäi ylivoimalla kuitenkin tekemättä.

Bullseye / Häränsilmä: Jukka Jalonen

Jalosen pelisilmä ja kokemus korostuivat, kun hän haastoi onnistuneesti Tšekin maalin. Vaikka pelaajiston ruuti oli perjantaina märkää, oli luotsi tilanteen tasalla.

Leijonien ohisektorit

• Jesse Puljujärvi: NHL-paluuta toden teolla yrittävä Puljujärvi hiihteli pitkiä aikoja monen muun pelaajan tavoin pelin ulkopuolella. Pelitaitavalta hyökkääjältä odotetaan kuitenkin jotain aivan muuta – eikä avausottelu vielä sitä tarjonnut.
    • Pekka Jormakka: Kokenut laitahyökkääjä murtautui ansaitusti MM-miehistöön, mutta ensimmäisessä turnausottelussa hän jäi varjoihin vastustajan koneen jauhaessa hyökkäyspeliä.
    • Valtteri Puustinen: Valittiin joukkueeseen tekemään tulosta, ja kun joukkue jää varsinaisella peliajalla ilman tehtyä osumaa, kääntyvät katseet heti ykköstykkeihin. Puustisen on oltava jatkossa tehokkaampi.