Suomi löysi maalijyvänsä ja otti selkeän voiton Unkarista

MAAJOUKKUE / Raportti
Kotiyleisö pääsi juhlimaan päätöserän aikana neljää osumaa.
Suomen tehokas kolmas erä siivitti Leijonat 7–1-voittoon Unkarista. Ottelun pisterohmuna hääri kolme ykkössyöttöä kirjauttanut Mikko Rantanen.

Pelinsä kanssa tuskaillut Suomi sai perjantain iltapäiväottelussa vastaansa Unkarin. Leijonien kokoonpanoon oli tehty muutoksia Ranska-ottelusta Antti Suomelan palattua keskikaistalle sekä Waltteri Merelän noustua nelosketjun laitaan. Suomen maalilla torjuntavuorossa oli Jussi Olkinuora.

Leijonat pyrki jatkamaan pisteputkeaan sukulaiskansan kustannuksella. Unkari taas jahtasi lisäpisteitä pitääkseen Itävallan takanaan ja välttääkseen karsintasarjaan joutumisen.

Leijonat ei antanut Unkarin yllättää itseään, vaan nappasi voiton selvin 7–1-lukemin. Ottelun lopullinen ratkaisu tapahtui kolmannessa erässä, jossa Suomi onnistui maalinteossa viidesti.

Suomen parhaana pelaajana palkittiin tähtihyökkääjä Mikko Rantanen, joka merkkautti ottelussa kolme syöttöpistettä.

Suomi hallitsi avauserää, mutta maalit olivat totutun tiukassa

Avauserä sujui odotetusti Suomen komennossa, vaikka ottelun alku oli joukkueelta hieman hakemista. Varsinkin erän jälkimmäisellä puolikkaalla Unkarin vierailut hyökkäysalueella olivat harvassa Suomen kontrolloidessa pelin virtausta.

Maalinteon kanssa turnauksessa tuskaillut Leijonat siirtyi 1–0-johtoon hieman erän puolivälin jälkeen. Mikko Lehtonen huudatti Nokia-areenan yleisöä, kun tämä löysi rannelaukauksellaan tilaa Unkarin maalin etukulmasta.

Aivan erän lopussa Juho Lammikko pääsi yrittämään maalintekoa paraatipaikalta, mutta Bence Bálizsin patjatorjunta maaliviivalta säilytti lukemat 1–0:ssa. Unkari loi parhaat paikkansa suoraviivaisista hyökkäyksistä avauserän alkupuolella, muttei onnistunut yllättämään Olkinuoraa.

Peli haki yhä uomiaan toisessa erässä

Toinen erä oli ensimmäisen tapaan hyvin kaksijakoinen. Tällä kertaa Suomi hallitsi erän alkua ja onnistui lisäämään johtoaan ylivoimalla. Joel Armia näki takatolpalle hiipineen Kaapo Kakon, joka jatkoi laituriparinsa mainion syötön maaliin.

Vajaa neljä minuuttia Kakon osumasta Unkari kavensi tilanteeksi 1–2, kun Olkinuora epäonnistui koppaamaan Tamás Pozsgain laukauksen räpylällään. Entisessä kotihallissaan pelaava Balázs Sebők oli ensimmäisenä paikalla ja pääsi lyömään Olkinuoralta pudonneen irtokiekon verkon perukoille.

Loppuerä oli joukkueilta melko sekavaa peliä, vaikka Suomi saikin yksittäisiä tilanteita aikaiseksi. Maalia se ei näistä kuitenkaan onnistunut viimeistelemään, joten toiselle erätauolle siirryttiin lukemissa 2–1.

Päätöserässä ketsuppipullo aukesi vihdoin

Päätöserässä Leijonat karkasi Unkarilta. Ensimmäisenä tuttua maalilaulua soitatti Atte Ohtamaa, joka laukoi Suomen kolmannen maalin heti erän avausminuutilla. Reilu pari minuuttia edellisestä Teemu Hartikainen muutti ylivoimalla hienon syöttökuvion päätteeksi lukemat 4–1:een.

Seuraavaa osumaa ei sitäkään tarvinnut kauaa odotella. Kasperi Kapasen laukaus painui muutaman unkarilaispelaajasta ottaneen pompun kautta ohi Bálizsin, ja Suomen viides maali oli tosiasia.

Tämä ei vielä Leijonille riittänyt. Maalinteon makuun päässyt Suomi jatkoi paikkojen luontia ja iski kaksi lisäosumaa erän loppuun. Ensin Merelä pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä MM-kisaosumaa arvokisadebyytissään, ja loppulukemat 7–1 Leijonille viimeisteli Armia.

Suomen turnaus jatkuu heti lauantaina, kun se kohtaa iltapäivän kamppailussa Itävallan. Ottelu alkaa kello 16.20.