3vs3-jääkiekko ottaa askeleen kohti olympiastatusta

MAAJOUKKUE / Uutinen
Pääseekö Patrik Laine pelaamaan 3vs3-jääkiekkoa talviolympialaisissa kuuden vuoden kuluttua?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
IIHF esittää 3vs3-jääkiekkoa olympialajiksi Ranskan vuoden 2030 talviolympialaisiin. Kansainvälisen olympiakomitean odotetaan päättävän asiasta ensi vuoden maaliskuussa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF esittää 3vs3-jääkiekkoa olympialajiksi. Järjestö kertoi asiasta tiedotteessaan. Asia päätettiin IIHF:n puolivuotiskokouksessa viikonloppuna Rodoksella Kreikassa. Esitys koskee vuonna 2030 Ranskassa järjestettäviä talviolympialaisia.

Kansainvälisen olympiakomitean odotetaan päättävän vuoden 2030 kisoihin valittavat uudet lajit ensi vuoden maaliskuussa. IIHF aikoo esittää, että 3vs3-jääkiekkoon osallistuisi talviolympialaisissa 8 maajoukkuetta sekä naisten että miesten sarjassa. Eli yhteensä 16 joukkuetta. 

Tiedotteessaan IIHF rinnastaa 3vs3-jääkiekon muun muassa 3vs3-koripalloon sekä rugby-7:ään. 3vs3-koripalloa on pelattu kaksissa viime kesäolympialaisissa. Seitsemällä pelaajalla pelattava rugby-7 debytoi kesäolympialaisissa vuonna 2016.

– 3vs3-koripallo, rugby-7 ja rantalentopallo ovat antaneet kantalajeilleen nosteen, jota niissä lajeissa ei osattu odottaakaan. Ne ovat olleet suuri mahdollisuus harrastajamäärien ja talouden kannalta, IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif sanoo tiedotteessa.

– Ovi on auki jääkiekolle. Tämä on meidän aikamme.

IIHF on kehittänyt 3vs3-kilpailumuotoa vuodesta 2017 alkaen. Kilpailumuotoa on pelattu nuorten olympialaisissa kaksissa viime kisoissa vuosina 2020 ja 2024. Viime kisoissa tammikuussa Etelä-Korean Gangneungissa miesten turnauksen mitalistit olivat Latvia, Tanska ja Kazakstan ja naisten turnauksen Unkari, Etelä-Korea ja Kiina. Aikuispelaajien seuraava IIHF:n järjestämä 3vs3-turnaus pelataan marraskuussa Brasiliassa.

3vs3 on nykyään yleinen pelimuoto jatkoajalla maailman huippusarjoissa, esimerkiksi NHL:ssä ja Liigassa. Nuorten olympialaisissa 3vs3-turnauksiin on voinut osallistua 13 pelaajaa per joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle