NHL:n komissaari Gary Bettman ilmoitti työsulun alkamisesta lehdistötilaisuudessa Suomen aikaa keskiviikkoiltana valottaen samalla neuvottelujen kulkua omistajien näkökulmasta.
- Omistajat ovat yhtenäisempiä kuin koskaan. Olemme tehneet kaikkemme neuvotellaksemme uuden työehtosopimuksen, joka olisi kaikkien etu. Minun surullinen tehtäväni on kertoa, että NHL-omistajien johtokunta on yksimielisesti päättänyt ettemme voi pelata ennen kuin olemme saaneet uuden työehtosopimuksen.
- Pelaajayhdistys hylkäsi kuusi erilaista ehdotusta, jotka olisivat tuoneet meidät samaan terveempään tilanteeseen kuin muut ammattilaissarjat.
Bettmanin mukaan seurojen taloudellinen kantokyky ei yksinkertaisesti mahdollistanut pelaajille edullisempaa tarjousta, vaan työsulku oli ainoa vaihtoehto.
- Kun keskipalkka on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana, olemme tehneet tappioita tuona aikana yhteensä 1,8 miljardia dollaria. Tällä hetkellä 20 seuroistamme on tappiollisia, eikä tämä tilanne voi jatkua tällaisena.
- Annoimme pelaajayhdistykselle useita eri malleja, joissa heille olisi kertynyt yli 50 prosenttia seurojen tuloista. Emme pyydä anteeksi, että pelaajien tulot olisivat tämän vuoksi tippuneet nykyisestä tasosta. Ehdotuksissamme pelaajien keskipalkka olisi ollut 1,3 miljoonaa dollaria. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta, kun pelaajayhdistys ei suostunut ehdotuksiimme väittäen niitä kaikkia palkkakatoiksi.
NHL:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Trevor Lindenin näkemykset poikkeavat luonnollisesti Bettmanin esittämistä.
- Omistajat ovat kiinnostuneita neuvottelemaan ainoastaan palkkakatosta. He olivat valmiita sulkemaan liigan, jos emme myönny heidän tahtoonsa. Viisi vuotta sitten he kasasivat 300 miljoonan dollarin rahaston ja ovat käynnistäneet PR-kampanjan järkeilläkseen työsulun jääkiekkofaneille.
- Uskomme markkinajärjestelmään, jossa omistajat päättävät tarjouksillaan pelaajan arvon - näin järjestelmä on toiminut yli 80 vuoden ajan. Se on paras järjestelmä NHL-jääkiekolle ja sen kannattajille. Markkinajärjestelmässä pelaajan arvo voi sekä nousta että laskea.
Työsulusta voi tulla pitkä
info Opas niille, joille työsulkukeskustelu on hepreaa.
[lue lisää] |
Edellisen kerran NHL oli tauolla kaudella 1994-95 jolloin Suomessakin nähtiin useita kovan luokan pelimiehiä. Tällöin NHL-kausi pääsi alkamaan myöhässä niin, että lopulta nähtiin 48 peliä per joukkue. Lähtökohdat olivat aivan erilaiset kuin nykyään, sillä pelaajat pelasivat edeltävän kauden ilman minkäänlaista työehtosopimusta. Omistajille tämä ei käynyt päinsä ja niin he sulkivatkin liigan ja työpaikat pelaajilta kunnes sopimus syntyi.
Tänä vuonna liigan eleet ovat olleet huomattavasti dramaattisemmat. Mikäli uhkapuheisiin on uskominen, ei tällä kaudella pelata NHL-kiekkoa ollenkaan jos neuvottelut venyvät yhtä pitkälle kuin viime kerralla. Gary Bettmanin ja hänen lakeijoidensa edustama liiga vaatii ehdottomasti palkkakattoa, jota Bob Goodenow’n johtama pelaajien ryhmittymä taas eivät missään nimessä halua. Joukkueet ovatkin varanneet 300 miljoonaa dollaria taloudellisten toimintojen ylläpitämiseksi. Pelaajien ykkösneuvottelijan Ted Saskinin mukaan liiga yrittää pakottaa pelaajat palkkakattoratkaisuun kohdistamalla heihin taloudellista painetta.
Palkkakatolla tarkoitetaan tiettyyn summaan asetettua rajaa, jonka yli joukkueen pelaajapalkat eivät saa mennä (ns. ”hard cap”, kova palkkakatto) tai rajaa jonka yli menneestä osuudesta joukkueet joutuvat maksamaan tietyn määrän veroa liigalle (”soft cap”, pehmeä palkkakatto). Liigan perimä luksusvero jaettaisiin joissain skenaarioissa niiden joukkueiden kesken, jotka onnistuvat pysyttelemään rajan alapuolella eli pienempien markkina-alueiden joukkueille. Täten kilpailullinen tasapaino säilyisi paremmin, ja erityisesti pienet kanadalaiset joukkueet saisivat toiminnalleen huomattavaa lisäpontta.
Viime vuosien kehityksen myötä on tosin tullut kyseenalaiseksi, tarkoittaako pieni palkkabudjetti automaattisesti heikkoa joukkuetta. Tänäkin vuonna pudotuspelien neljästä parhaasta joukkueesta ainoastaan yksi, Philadelphia, on ison markkina-alueen rikas joukkue kun Calgary, San Jose ja mestari Tampa Bay ovat kaikki melko pieniä joukkueita.