Jokipojat huudatti kotiyleisöään

Jokipojat juhli vaasalaisten kustannuksella.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Joensuussa pelattiin maanantai-iltana viihdyttävä ja vauhdikas puolivälieräkamppailu Jokipoikien ja Sportin välillä. Jokipojat hakkasi päätään Sport-veskari Jarno Laitiseen kaksi ensimmäistä erää, mutta teki tarvittavat maalit kolmannessa. Ottelusarjan neljäs kohtaaminen päättyi 3166 katsojan edessä Jokipoikien 3–0-voittoon. Joensuulaiset johtavat nyt puolivälieräsarjaa 3-1.

Sportilla on edessään käytännössä tekemätön paikka. Huonolla asenteella ja ylipelaamisella oman elämänsä vaikeaksi maanantain ottelussa, varsinkin sen viimeisessä erässä, tehnyt Sport tarvitsee ihmeen välieräpaikkaan. Vierailijoiden alakerran tukipilareina aiemmin esiintyneet Tero Konttinen ja Antti Uitto ovat joukkueelleen tällä hetkellä todellinen riippakivikaksikko.

Läpi ottelun kuumana käynyt ja lähes jokaisen tilanteen ylipelannut Konttinen sekä jatkuvaan suunsoittoon, näyttelemiseen ja pelin viivyttämiseen syyllistynyt kapteeni Uitto aiheuttavat päävalmentaja Pasi Räsäselle harmaita hiuksia.

Räsänen oli kuitenkin ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa varma, että sarja ei katkea vielä torstaina Vaasassa.

– Matka jatkuu. Lauantaina täällä nähdään, Räsänen vakuutti.

Kaksi hyvin valmistautunutta joukkuetta

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun vauhdikkaasti ja osoittivat olevansa valmiita puolivälieräsarjan neljänteen peliin. Jokipoikien erinomainen alku kuihtui hetkeksi nelosketjun sentteri Joona Mannisen ryntäämisjäähyyn. Kotiyleisö protestoi rangaistusta todella kovaäänisesti, tosin syyttä.

Sport sai ylivoimallaan aikaiseksi muutaman todella vaarallisen paikan. Myöhemmin erässä itseään loukannut Samuli Virkkunen sai kiekon tolppaan, mutta sen lähemmäs vaasalaiset eivät maalintekoa päässeet koko erässä.

Alivoimansa jälkeen Jokipojat hyppäsi hetkeksi aikaa kuskin paikalle ja sai fyysisellä pelillään Sportin puolustuksen horjahtelemaan. Erityisen pirteitä otteita esitti kotijoukkueen Heikki Puustinen, joka hakeutui muutaman kerran ennakkoluulottomasti maalintekotonteille ja aiheutti Sportin Ari Gröndahlin rangaistuksen.

Avauserä tarjosi maalittomuudestaan huolimatta vauhdikasta ja tasaista kiekkoviihdettä suorastaan hurmokselliselle kotiyleisölle. Vaarallisia tekopaikkoja siunaantui molemmille joukkueille. Maalivahdit, Jokipoikien Timo Niemi ja Sportin Jarno Laitinen esittivät tukun loistotorjuntoja.

Jokipojat hakkasi päätään Laitiseen

Jokipojat aloitti toisen erän kahden miehen ylivoimalla ja pyöräytti heti alkuun pari loistavaa maalintekopaikkaa. Sport-veskari Laitinen osoitti olevansa vaasalaisten tärkein ja pirtein pelaaja torjumalla kaiken.

Alivoimasta selvittyään Sport pääsi hetkeksi peliin mukaan, mutta ilman tulosta.

Jokipoikien kultakypärä Sami Blomqvist sai kertaalleen kiekon maaliin, mutta tuomariston merkit olivat selvät. Maali hylättiin, sillä se tehtiin tuomariston tulkinnan mukaan kädellä. Videoltakin tarkastettu tilanne kismitti silminnähden joensuulaispelaajia kotiyleisöstä puhumattakaan.

Jokipoikien seuraava erinomainen maalintekotilanne siunaantui läpiajoon sännänneelle Joona Karevaaralle. Ärjypaitojen ja kotiyleisön pettymykseksi Sportin maalilla unelmapeliä pelannut Laitinen venyi jälleen parhaimpaansa. Karevaaran läpiajon jälkitilanteestakaan joensuulaiset eivät saaneet kiekkoa ohi Sportin puolustusmuurin.

Toisessa erässä peräti 22 kertaa torjunut Laitinen oli Sport-joukkueen ainoa omalla tasollaan esiintynyt pelaaja. Toisellekin erätauolle mentiin 0-0-tilanteessa.

Jokipoikien ansaitut maalit veivät Sportin kuilun partaalle

Kolmannen erän alkuun kotijoukkueen Blomqvist pääsi unelmapaikkaan, mutta viimeistely ontui. Jälkitilanteesta Sportin Uitolle tuomittiin täysin ansaitusti rangaistus maalin tahallisesta siirtämisestä.

Jokipojat ei hyödyntänyt ylivoimaansa, mutta erän kymmenennellä minuutilla ärjypaitojen Juuso Rajala huudatti kotiyleisöään. Sportin Toni Jalon kompuroinnista käynnistynyt vastahyökkäys päättyi komeaan Roope Rannan, Juuso Karevaaran ja Rajalan sommitelmaan.

Seuraavaa Jokipojat rangaistusta saatiin odotella viitisen minuuttia. Kotijoukkueen luottopakki Matti Näätäsen luja lyöntilaukaus pomppasi Sport-vahti Laitisen varusteista Esa Lehikoiselle, joka napautti ratkaisevan tuntuisen 2–0-osuman.

– Onnittelut kotijoukkueelle kurinalaisesta esityksestä. He käyttivät omat momentuminsa hyödykseen. Me emme siihen pystyneet. Ekassa erässä meillä oli omat paikkamme tappaa tuo peli, Räsänen analysoi ottelua.

Kotijoukkueen kolmannen maalin iski tyhjään Sport-maaliin Juuso Kaijomaa puolisen minuuttia ennen ottelun loppua.

Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski tunnusti, että tilanne on joensuulaisittain katsottuna hyvä.

– Toisesta erästä alkaen päästiin selkeästi kuskin paikalle. Ylpeä pitää noista pojista olla.

– Mitään ei olla vielä voitettu, mutta tilanne on meidän kannalta tietysti hyvä.

Ottelusarjan viides peli kamppaillaan torstaina Vaasassa, jossa Jokipojilla on mahdollisuus voitolla edetä välieriin.