Valtaako Blues jälleen Kuopion?

LIIGA / Ennakko
Blues voitti kauden aiemman kohtaamisen Espoossa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Niiralan monttu hiljeni viime kaudella Espoon Bluesin historialliseen puolivälieräsarjan voittoon. Perjantaina puolen vuoden takaisia asioita tuskin paljon muistellaan, sillä kyseessä on liigasyksyn kärkikamppailu. Kuopiolaiset saavat otteluun apua sairastuvalta, kun kapteeni Sami Kapanen palaa tositoimiin.

Kerrataanpa vielä alta pois ne viime kevään tapahtumat, jos joku ei niitä muista. Blues nousi liigahistorian ensimmäisenä joukkueena paras seitsemästä -ottelusarjan voittoon, vaikka oli voitoissa jo 3-0-tappioasemassa. Savolaisittain painajaismainen puolivälieräsarja on ollut monen mielissä niin pitkään, että uuden kauden alku on mennyt ohi silmien.

Tuo uusi kausi on kuitenkin alkanut niin Kuopiossa kuin Espoossakin erinomaisesti. KalPa seilaa kuuden ottelun pisteputkessa ja majailee sarjataulukossa neljäntenä. Savolaiset ovat viime otteluissa erikoistuneet voittomaalikilpailuihin, sillä KalPan edelliset kolme kamppailua ovat olleet tasalukemissa vielä 65 peliminuutin jälkeenkin.

Blues on vielä pari pykälää kuopiolaisiakin korkeammalla. Tosin vahvan kauden aloituksen jatkeeksi sinipaitojen peliesitykset ovat viime viikosta alkaen olleet aavistuksen alavireisiä. Neljästä viime ottelusta tuloksena on vain yksi voitto. Tapparaa ja JYPiä vastaan pelatuissa otteluissa Blues joutui taipumaan, vaikka johti molempia pelejä jo kahdella maalilla.

Molemmilla vahvoja yksilöitä

Ottelussa katseet kannattaa kääntää joukkueen johtaviin pelaajiin. Kultakypärät Teemu Ramstedt ja Sakari Salminen ovat olleet alkukaudella mahtivireessä.

Bluesin ykkösketjun maestro Ramstedt on pistepörssin jaetulla kärkipaikalla, vaikka tutkapari Teemu Rinkinen on vetänyt jo viisi ottelua kiikaritehoilla. Myös ketjun kolmannen lenkin Niko Niemisen pistetahti on ollut hieman laskusuunnassa.

Myös Miro Aaltosen ketju on onnistunut alkukaudella hyvin. Aaltonen itse on viimeistellyt jo kahdeksan maalia ja yhdeksän tehopistettä. Samaisessa pistemäärässä ovat myös ketjun laitahyökkääjät Juuso Ikonen ja Kristian Kuusela. Vaikka ketjun hyökkäyspeli on ajoittain toiminut mainiosti, on trio ollut puolustuspäässä vaikeuksissa.

Sakari Salminen on ollut KalPalle kaikki kaikessa, sillä yhdeksässä ottelussa laituri on paukuttanut 15 tehopistettä. Salminen muodosti Craig Smithin kanssa toimivan tutkaparin, mutta Kärpät-pelin lopussa KalPan päävalmentaja Jari Laukkanen erotti kaksikon.

KalPan ykkösketjussa on viime otteluissa aloittanut Ossi Saarinen, mutta kolmessa edellisessä ottelussa Saarisen tehot ovat jääneet varastoon. Onkin mielenkiintoista nähdä, nouseeko paluun kaukaloon tekevä Sami Kapanen suoraan ykkösketjuun Smithin rinnalle ja hakeeko Laukkanen joukkoihinsa kaivattua leveyttä jättämällä Salmisen Antti Kerälän johtamaan kentälliseen.

Ratkaisut ylivoimalla?

Perjantai-iltana kohtaavat liigan kaksi tehokkainta ylivoimajoukkuetta. Molemmat ovat viimeistelleet ylivoimalla 14 kertaa. Myös joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa ylivoima oli tärkeässä roolissa. Blues onnistui ylivoimalla kahdesti ja voitti hyvätasoisen ja vauhdikkaan kamppailun lopulta lukemin 5-2.

Vauhtia lienee luvassa myös perjantaina. Blues matkusti Kuopioon jo torstaina, eikä edellisten pelien rasitukset enää tunnu joukkueiden jaloissa. Espoolaisten harmiksi hyvin kauden aloittanut Tomi Sallinen sai JYP-ottelussa jälleen päävamman ja on sivussa. Joukkueen kapteeni Arto Laatikainen puolestaan hakee loukkaantumisten jäljiltä pelituntumaa Mestiksessä pelaavan HCK:n riveistä.

KalPan sairastuvalla ei ole enää kuin kaksi potilasta. Hyökkääjät Jasse Ikonen ja Jukka Voutilainen ovat vielä tovin kaukalosta poissa. Etenkin kuopiolaisten puolustusosastolla kilpailu pelipaikoista on kova. Kaksi takalinjojen miestä joutuu Blues-pelinkin seuraamaan katsomosta käsin.

Seuraa Heitä

Sami Kapanen #24 |

Laitahyökkääjä

Konkari ehti pelata alkukaudella vain kahdessa ottelussa ennen loukkaantumistaan. Vastuuta tulee heti paljon ja tehoja odotetaan välittömästi. Pelirytmiin pääseminen voi tauon jälkeen olla ongelmana.

Henri Laurila #44 |

Puolustaja

KalPan paidassa kaksi edellistä kautta pelannut Laurila on aloittanut kauden Espoossa mainiosti. Kymmeneen pelin tehoja on syntynyt jo kahdeksan. Teki maalin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle