Kun puhutaan seurauskollisuudesta, ajatellaan sellaisia pelaajia kuten Raimo Helminen, Pasi Peltonen, Waltteri Immonen ja 28.5.2014 asti Ville Nieminen.
Tuolloin julkistettiin Ville Niemisen siirtyminen Rauman Lukkoon. Kärkkäimpien mielipiteiden mukaan Nieminen häpäisi paitsi itsensä myös Tapparan pelipaidan, jota joskus oli pitänyt yllään. Tappara-organisaation katsottiin häpäisseen itsensä jo aiemmin, kun joukkueesta ei löytynyt paikkaa seuraikonille.
Nieminen on kuitenkin vain tuorein esimerkki kyseisestä ilmiöstä. Historiasta muistuu mieleen esimerkiksi Ville Peltosen siirtyminen paikallisvastustaja Jokereihin. Ja ovathan kyseisessä joukkueessa piipahtaneet menestyksen perässä myös HPK-legenda Marko Tuulola ja Raumalla jo pelinumeron jäädytyksen ansainnut Erik Hämäläinen.
Puhutaan siis hetki seurauskollisuudesta yleisemmällä tasolla. Nykyään jääkiekkoilijat ovat ammattilaisia, jotka myyvät osaamisensa työnantajalle, joka tarjoaa parhaat olosuhteet – palkan, roolin, valmennuksen. Ympäristönvaihdoksen positiivisista vaikutuksista voisi luetella useammankin esimerkin.
Mistä seurauskollisuudessa lopulta on kyse? Onko se rakkautta seuraa kohtaan? Vai kiitollisuudenvelkaa kiekkouran mahdollistamisesta? Kenties helpoin ratkaisu, kun voi asua tutuissa maisemissa?
Joka tapauksessa seurauskollisuuden kirjoittamattomat säännöt koskevat vain kotimaan pääsarjaa. Ulkomailla pelaaminen on täysin hyväksyttävää, kunhan Suomessa pelatessaan pukee aina tutun pelipaidan ylleen. Mielenkiintoista nähdä, kuinka jatkossa suhtaudutaan, kun kotimaiset pelaajat siirtyvät KHL-Jokereihin.
Myönnetään, on outoa nähdä Ville Nieminen irvistelemässä Lukko-paidassa. Mutta toisaalta minun on vaikea ajatella erästä ystävääni poliisina, kun hän aiemmin työskenteli it-alalla. Kummassakin esimerkissä on kuitenkin kyse vain työpaikan vaihdosta. Uudelleenkouluttautuminen ja alan vaihto ovat tämän päivän työmarkkinoilla hyvin yleisiä ilmiöitä. Samoin yt-neuvottelut ja irtisanomiset.
Kuka on aivan tosissaan sitä mieltä, että Ville Niemisen olisi pitänyt lopettaa pelaajauransa tai lähteä ulkomaille pelaamaan mieluummin kuin tehdä sopimus toiseen liigaseuraan? Eli pitäisikö esimerkiksi paperitehtaalta kenkää saaneen työttömän tyytyä osaansa vai onko hänellä oikeus etsiä uusi työnantaja?
Tietysti on! Samoin Ville Niemisellä ja kenellä tahansa jääkiekkoilijalla on oikeus etsiä itselleen sopivin työnantaja. Kannattajalla on toki oikeus olla pitämättä suosikkijoukkueen tai -pelaajan ratkaisuista, mutta myös velvollisuus ymmärtää, että pelaaja tekee työtään – sen työnantajan laskuun, jonka kanssa on päässyt sopimukseen.