JYP Jyväskylä Oy julkaisi tuoreimman tilikautensa tuloksen. Varsinainen liiketoiminta oli miinuksella 46 000 euroa, jota hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen kuvaili torjuntavoitoksi.
Monimutkaisemmaksi kuvion tekee 2,5 miljoonan euron alaskirjaus, jolla katettiin esimerkiksi D Team Jyväskylä Oy:n aikaisia lainoja. D Teamin toiminnan päätyttyä lainan takaisin maksaminen muuttuikin täysin mahdottomaksi.
Kun alaskirjaus otetaan huomioon, tuli tappioksi yhteensä 2 677 000 euroa.
JYP Jyväskylä Oy:lle tilikausi oli tappiollinen kolmannen kerran peräkkäin. Jatkoaika esitti Jukka Seppäselle tarkentavia kysymyksiä tiedotteeseen liittyen.
Tiedotteessa sanotaan, että rahalainat on rahoitettu aikanaan emoyhtiön kassasta. Oliko emoyhtiön kassasta annetut rahalainat tytäryhtiölle suunniteltu saataviksi takaisin?
− Lainassa on aina sellainen ajatus, mutta tiedossa oli, että kustannus olisi luokkaa 200 000−300 000 vuodessa. Jos sen yli tuli tappiota, niin annoimme pääomalainaa D Teamille ja osakkaat puolestaan antoivat JYPille saman verran lainaa takaisin. Näin tapahtuikin useimpina D Teamin toimintavuosina. Joinakin vuosina annettiin niin sanotusti kassasta, kun JYP teki hyvää taloudellista tulosta. Nämä olivat kirjanpitoteknisiä juttuja, jotka eivät vaikuttaneet kassaan. Liigalisenssitoimikunta oli joulukuussa 2018 sitä mieltä, että tämä alaskirjaus pitää hoitaa nyt pois.
Entä voisiko näitä rahalainoja ajatella ikään kuin sijoituksena pelaajatuotantoon. Kyseessä oli kuitenkin merkittävä pelaajahautomo aikanaan?
− Sitä se nimenomaan oli. Korrelaatiota ei osaa kukaan sanoa, mikä se oli. Mutta saman ajan Jyväskylässä menestyttiin myös kilpailullisesti. Harmi, ettei tämä pelannut taloudellisesti.
Tiedotteessa todettiin, että D Team -kuvio oli suurin osa alaskirjausta. Mitä muuta alaskirjaukseen liittyi?
− D Teamin lisäksi tähän liittyi joitakin vanhoja pelaajasiirtoasioita, jotka putsattiin nyt pois. Vanhoja pelaajaoikeuksia − en edes muista, mihin liittyen. Saattoi olla sellaista, että joku on kirjattu joskus juniorisopimuksena, jos lähtee NHL:ään, mutta jos siirtyykin muualle, niin sitten kirjataan kirjanpidosta pois. Tämä pelaajaoikeusosuus ei ollut merkittävä osa, enkä edes muista tämän osuuden euromääräistä lukua. Lisäksi on putsattiin pois viime vuoden korkokuluja ja kertaluontoisia suorituksia, jotka eivät olleet merkittävän isoja.
Kuinka tarkasti JYPissä on seurattu taloudenpitoa vai onko otettu talousriskejä, jotta urheilumenestys olisi mahdollisimman hyvää?
− Se on selvää, että toteutuneet riskit ovat menneiden vuosien tappiollisten taloustulostemme pohjalla. Aina on viritetty talous mahdollisimman tiukalle ja isolla riskillä haettu urheilullista menestystä. Nytkään ei haluta luopua siitä, mutta on muutettu linjaa. Nyt myös on sukupolvenvaihdos menossa ja muutenkin uusia tuulia.
Korjaustoimenpiteitä on JYPin talouteen tehty − mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa?
− Kulupuolella on tehty suuria korjauksia ja käännetty toiminta eteenpäin. Pääpointtina on kuitenkin kulujen kuriin laittaminen.
Millainen on ollut lähtö tähän tilikauteen esimerkiksi yritys- ja kausikorttimyynnin saralla?
− Hyvä, myönteinen vire on ollut. Yleisö ja yritykset ovat ottaneet hienosti vastaan, kun joukkuetta on nuorennettu ja tehdään asiaa eri kantila. Totta kai taloudellinen onnistuminen vaatii myös voittoja ja menestystä, jotta sama vire pysyy.