Oli vähällä, ettei Max Domin ensiesiintyminen NHL-jäillä jäänyt viimeiseksi. Harjoitusottelu ennen kauden 2013–2014 alkua meni pahemman kerran pieleen. Tuore Arizona Coyotesin varaus säikäytti kesken ottelun yllättäneellä sairauskohtauksella niin joukkuekaverit kuin henkilökunnankin. Tyypin 1 diabeteksen hoitoon liittyvät isot haasteet saivat seurajohdon epäilemään, oliko taitavalla pelaajalla riittävästi annettavaa suhteessa terveydellisiin riskeihin.
Diabetestietoutta ja jääkiekkomuisteloita
Elämäkerran kirjoittaminen parikymppisenä, kun NHL-ura on vasta hyvässä alussa, ei ole ihan tavanomainen ratkaisu. Aivan jokapäiväistä ei myöskään ole ammattiurheilijan uralle ponnistaminen tyypin 1 diabeteksen kanssa. Suomalaisista jääkiekkoilijoista tulee mieleen New York Rangersissa viime kaudella NHL-uransa aloittanut 19-vuotias Kaapo Kakko.
Englanninkielisen teoksen on kirjoittanut Domi yhdessä urheilutoimittaja Jim Langin kanssa. Lang oli kirjoittamassa myös aiemmin ilmestynyttä Maxin isän Tie Domin elämäkertaa. Tyypin 1 diabetes on krooninen sairaus, josta ei saa vapaapäiviä. Siihen viittaa kirjan nimi No Days Off. Tyypin 1 diabetesta voidaan hoitaa muttei parantaa. Se voi aiheuttaa henkeä uhkaavia ja sairaalahoitoa vaativia oireita, mutta hyvällä hoidolla diabeteksen kanssa on mahdollista elää täysipainoista elämää.
Diabetes on ollut läsnä kaikissa Domin uran merkittävissä hetkissä: NHL-varaustilaisuudessa, otteluissa juniorivuosista ammattilaiseksi ja joukkueiden railakkaissa illanvietoissa. Näitä kokemuksia lukija pääsee teoksen sivuilla seuraamaan sekä yksityiskohtaisen kerronnan että valokuvien kautta. Domi kertoo myös vaikeista tilanteista, joissa ura ei edennyt toivotulla tavalla.
Raivokohtauksia ja insuliiniyliannostus
Verensokeritaso vaikuttaa tyypin 1 diabetesta sairastavalla paitsi fyysiseen terveyteen myös käyttäytymiseen ja mielialaan. Teoksessa kuvataan raivokohtauksia kotona, oksentelua vaihtoaitiossa ja ongelmia jäällä. Domin ensimmäinen leikkausta vaatinut loukkaantuminen, tappelussa murtunut peukalo, oli myös osittain seurausta diabeteksestä. Liian korkeaksi päässyt verensokeri sai rauhalliseksi itseään luonnehtivan Domin heittäytymään tappeluihin tavallista herkemmin.
Teini-iässä Domi murehti sitä, miten tytöt suhtautuisivat sairauteen, jota on mahdoton piilottaa. Isompia murheita tuli mukaan myöhemmin, kun hyvää hoitotasapainoa oli vaikea löytää. Joukkueen valmennus- ja huoltotiimissä oli aina nimetty henkilö, jonka tehtävä oli tarkistaa ennen ja jälkeen ottelun sekä erätauoilla verensokeritilanne. Aluksi Domi valehteli jatkuvasti, koska pelkäsi, ettei saa peliaikaa. Pian hän joutui myöntämään, ettei terveydellä leikkiminen sovi ammattiurheilijan vaativaan elämään. Dramaattisin hetki kirjassa on raju insuliiniyliannostus, joka osoitti Domille, että huolimattomuuteen ei ole varaa.
Avoimuus vaatii nöyryyttä ja rehellisyyttä – mutta myös kasvattaa niitä
Tapahtumat etenevät jouhevasti ja teos on nopealukuinen. Diabeteksen vaikutuksia tai NHL-maailman vaatimuksia ei kaunistella. Domi kiittää sairauttaan vastuullisuuteen ja kurinalaisuuteen kasvattamisesta, mutta amerikkalaisen kiiltäväpintaista sankaritarinaa kirjasta on turha etsiä.
Avoimuus omista heikoista hetkistä, kivuista ja häpeästäkin on varmasti osa prosessia, joka kuuluu sairauden kanssa elämisen opettelemiseen. Vuosien myötä diabetekseen liittyvistä toimenpiteistä tuli Domille osa päivärutiinia, jossa eväiden pakkaaminen ja verensokerin testaaminen olivat yhtä tärkeitä otteluun valmistautumisessa kuin mailojen teippaaminen.
Domi on ollut mukana hyväntekeväisyystyössä, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta tyypin 1 diabeteksesta ja inspiroida erityisesti lapsia ja nuoria tavoittelemaan unelmiaan sairaudesta huolimatta. Viihdyttävän tarinoinnin kylkiäisenä lukija saakin tuhdin annoksen diabetesfaktaa.
Max Domi (2019): No Days Off. My Life with Type 1 Diabetes and Journey to the NHL. Simon & Schuster. 224s.