Tarinan tietävät kaikki lajia seuraavat. Näin suomalainen jääkiekko sai alkunsa: insinööri Salminen marssi tamperelaisen luonnonjään rannalle ja heitti nuorisolle kasan mailoja, huikaten perään "pelakkaa, pojat". Siitä kaikki eteni jouhevasti, perustetiin Suomen Jääkiekkoliitto, joka alkoi edistää pienen lajin kehitystä tasaisen varmasti.
Ehkä ei sittenkään.
Todellisuudessa suomalaiset olivat pelanneet jääkiekkoa jo yli vuosikymmentä ennen sinänsä todenperäisen tapahtuman ajankohtaa 1920-luvun loppupuolella. Kyse tosin oli yksittäisistä suomalaisnuorukaisista, jotka olivat mukana ottamassa koko lajin eurooppalaisen historian ensiaskeleita.
Viime vuonna ilmestynyt "Näin kaikki alkoi" -teos kertoo perusteellisesti näistä uranuurtajista valottaen uudella lajin suomalaista syntyhistoriaa. Palloiluhistoriaa ansiokkaasti harjoittava kolmikko Olav Björkstrand, Markku Kasila ja Jorma Saukkokoski ovat tehneet uutteraa lähdetyötä ja lajikulttuurin taustoittaminen on todellinen kulttuuriteko – etenkin, kun kyseessä on omakustannejulkaisu.
Björkstrandin kirjoittama ja kolmikon yhdessä toimittama kirja tarjoaa osuvaa ajankuvaa: jääkiekko oli alkujaan Euroopassa yläluokkaisten nuorukaisten vapaa-ajan puuhastelua. Ensimmäiset suomalaiset lajin taitajat sopivat hyvin tähän kokonaiskuvaan: vauraiden perheiden vesat matkasivat ulkomaille esimerkiksi korkeakouluopintojen perässä ja tutustuivat samalla uuteen lajiin.
Mielenkiintoinen nyanssi tarinoissa on se, että suomalaiset olisivat voineet olla näkyvämminkin lajin eturintamassa myös historiankirjoissa. Ensimmäiset dokumentoidut suomalaiskiekkoilijat ovat aikanaan esiintyneet samoilla jäillä Louis Magnuksen ja Hans Georgiin kaltaisten, myöhemmin kunniaa keränneiden lajin uranuurtajien kanssa. Sinänsä menestyksekkäiden suomalaisten osaksi jäi hajanaisempien lajikokeilujen jälkeen unohdus.
Joka tapauksessa Robert Tikkasen ja Johan Olluksen tapaisten seikkailijoiden elämäntarinoihin perehtyminen on jääkiekkohistorian ystäville kiehtovaa luettavaa. Kirjan parasta antia onkin alkupuoli, jossa esitellään näiden yksilöiden tarinoiden esittely tekijäkolmikon laajasti keräämän lähdemateriaalin turvin.
Koko teoksen mittakaavassa kertomuksissa esiintyy toisinaan turhan paljon toisteisuutta, kun läpi käydään koko lajin kotimaista kehitystä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Loppupuolen vuosi- ja paikkakuntakohtaiset läpikäynnit olisivat ehkä kaivanneet pientä terävöitystä.
Lähestymistavoillaan teos purkaa osuvasti myös perinteikästä kertomusta siitä, millainen oli Suomen Jääkiekkoliiton rooli jääkiekkoilumme alkuvuosina. Aiempi lajihistoria on vuosikymmenestä toiseen maalannut kuvan siitä, miten alkuvaiheissa olennaisena toimijana mukana ollut Suomen Palloliitto esti lajitulokkaan esiinmarssia ja jääkiekkoliitto syntyi tätä tilannetta korjaamaan.
Tuoreemman tiedon ja tekijäkolmikon lähdetyön valossa voi todeta, että jos jalkapalloväki maineikkaan Erik von Fenckellin johdolla jossain vaiheessa jarruttikin jääkiekon kasvua aktiivisesti, jääkiekkoliitto itsekin oli alkuun lähinnä käsijarru kehitykselle. Jääkiekko kehittyi Suomessa ensimmäisinä vuosinaan hajanaisesti ja pääosin yksittäisten toimijoiden ahkeruuden ansiosta.
Tästä aiempien vuosikymmenten "viralliset" historiankirjat ovat armollisesti vaienneet. Nyt laajan lähdetyön valossa tuore teos maalaa toisenlaista kokonaiskuvaa kotimaisen kiekkoilun alkuvaiheista.
"Näin kaikki alkoi" on teoksena kokonaisuutena arvokas osa lajikulttuuria, ja askel kohti laaja-alaisempaa kuvaa kiekkohistoriastamme. Lukukokemus on paikoitellen kiehtova, mutta omakustanteen varjopuolet tulevat ajoittain esiin – punakynää käyttävä kustannustoimittaja olisi tehnyt terää tekstille. Yksiin kansiin saatettu urakointi on silti ansiokas tuotos jo pelkästään tehdyn työmäärän pohjalta.
Olav Björkstand, Markku Kasila, Jorma Saukkokoski: Näin kaikki alkoi – Suomi-kiekon synty- ja alkuvaiheet 1908–1933. Omakustanne (2021), 326 s.