Liiga-kierros: KalPa kyykytti HIFK:ta ja kruunasi täydellisen viikkonsa, KooKoo katkaisi Jukurien mittavan voittoputken

LIIGA / Uutinen
KalPa voitti kaikki viikon ottelunsa. Arkistokuva.
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantai-illan Liiga-kierros tarjosi näyttäviä suorituksia muun muassa Kouvolassa, jossa Jukurien lennokas voittoputki sai tylyn päätöksen.

Liiga-viikko paketoitiin kuudella ottelulla. HIFK:n konttaus sai jatkoa Kuopiossa, Ilves palasi arkeen vakuuttavalla voitolla Oulussa ja peräti kolmella paikkakunnalla pisteet jaettiin jatkoajan ja voittomaalikilpailun muodossa.

KalPa–HIFK 4–2

KalPa pyyhki äänekkään kotiyleisön edessä loputkin pölyt joukkueen vaikeasta vireestä tammikuun loppuun. Kasper Kotkansalo käynnisti maalinteon vain puolentoista minuutin jälkeen Leo Komarovin tehdessä loistavan maskin puolustajan laukaukselle.

Seuraavaa merkintää tulostaululla saatiinkin odottaa jopa 31 minuutin ajan, kunnes Benjamin Korhonen päätti pitkän kiertelynsä hyökkäysalueella sijoittaen kiekon etukulmasta verkkoon. Viikon kolmessa ottelussa yhteensä tehot 3+3 iskenyt Matyáš Kantner nousi päätöserässä sankariksi niittaamalla ensin kuopiolaisten johtomaalin vain puolitoista minuuttia HIFK-tasoituksesta, ja Ville Ruotsalainen iski kaunistelevat 4–2-loppulukemat taululle. Oliver Kapanen kruunasi huippuiltansa alustamalla Ruotsalaisen osuman. Kapaselle merkittiin ykkössyöttöpiste jokaiseen kotijoukkueen osumaan.

Kuopiolaisyleisön hurmosmainen tunnelma piiskasi KalPan jo kolmanteen peräkkäiseen voittoonsa viiden peräkkäisen tappion jälkeen. KalPa keräsi viikon aikana kaikki yhdeksän tarjolla ollutta pistettä ja nousi sarjataulukossa seitsemänneksi. HIFK:n Via Dolorosa puolestaan sai jatkoa viidennellä peräkkäisellä tappiolla. Helsinkiläiset ovat vajonneet vain neljän pisteen päähän suoran pudotuspelipaikan menettämisestä ja joukkue on sarjataulukossa kuudentena.

MAALINTEKIJÄT
1.30 0–1 Kasper Kotkansalo (Jääskä, Seppälä)
32.25 1–1 Benjamin Korhonen (Kapanen, Karlsson) tv
37.30 2–1 Matyáš Kantner (Kapanen, Westerlund)
44.32 2–2 Joonas Rask (Koivistoinen, Komarov)
46.00 3–2 Matyáš Kantner (Kapanen)
52.45 4–2 Ville Ruotsalainen (Kapanen, Mattila)

Maaliodottama: KalPa 1,90–0,94 HIFK

Sport–Pelicans 3–2 vl.

Sport saalisti hurjavireistä Pelicansia vastaan tärkeän lisäpisteen, mutta vaasalaisittain voitosta jäi ilkeä sivumaku. Kotijoukkue siirtyi toisen erän aikana jo kahden maalin johtoon nopeilla osumilla, kunnes Pelicans kampesi ensin rinnalle Lars Bryggmanin viikon viidennellä osumalla, jonka Sport-päävalmentaja Risto Dufva epäonnistuneesti haastoi.

Vain kaksi sekuntia epäonnistuneesta haastosta seuranneen lahtelaisylivoiman päättymisen jälkeen Luboš Horký iski ottelun 2–2-tasalukemiin, kymmenen sekuntia ennen erätaukoa. Kaikki ottelun neljä varsinaisen peliajan maalia syntyivät kymmenen minuutin sisällä. Vaasalaiset saivat jobinpostia erässä Simon Hjalmarssonin jätettyä ottelun kesken.

Päätöserässä ei nähty yhtään tilastomerkintöjä, joten edessä oli jatkoaika. Atro Leppäsen rangaistus poikittaisesta mailasta tarjosi kultatarjottimella lisäpistettä Lahteen, mutta pelikaaniylivoiman ruuti oli märkää. Voittomaalikilpailussa nähtiin vain yksi onnistuminen, ja Axel Holmströmin osuma jätti lisäpisteen sitä kipeästi kaivanneelle Sportille.

31.39 1–0 Kalle Miketinac (Riska, Scarlett)
34.41 2–0 Reece Scarlett (Wännström, Miketinac)
37.48 2–1 Lars Bryggman (Killinen, Carlsson) vt
39.50 2–2 Luboš Horký (Enlund, Jordán)
65.00 3–2 Axel Holmström vl

Maaliodottama: Sport 1,12–2,29 Pelicans

KooKoo–Jukurit 5–2

Jukurien yhdeksän ottelun voittoputki tuli päätökseensä, kun KooKoo onnistui ottamaan 5−2-kotivoiton ottelussa, jonka yhteydessä kunnioitettiin myös KooKoolle liigapaikan tuoneita vuoden 2014 Mestis-mestareita.

KooKoo onnistui murtamaan Jukurit-puolustusta hyvillä syötöillä ensimmäisessä ja toisessa maalissa. Kotijoukkueen kolmas maali syntyi ylivoimalla, ja näin päätöserään KooKoo lähti kahden maalin etumatkalla, kun Niko Huuhtanen oli tehnyt vieraiden ensimmäisen osuman ilmaveivillä.

Päätöserän alussa molemmat joukkueet osuivat kertaalleen. Jukurit hallitsi ottelun loppuhetkiä, mutta ei onnistunut enää maalinteossa. Oskars Batņan rangaistus neljä ja puoli minuuttia ennen loppua haittasi mikkeliläisten kiriä melkoisesti.

KooKoon tehomies ottelussa oli Petter Emanuelsson, joka teki kolmannessa erässä kaksi maalia, mukaan lukien pelin viimeisen osuman tyhjiin. Emanuelsson keräsi myös kaksi syöttöpistettä. Muutkin ruotsalaispelaajat olivat vahvasti esillä, sillä myös Emil Molin ja Linus Andersson onnistuivat maalinteossa. Axel Ottossonille merkittiin kaksi syöttöpistettä.

5.01 1–0 Teemu Engberg (Ottosson, Emanuelsson)
21.12 1–1 Niko Huuhtanen (Puistola)
22.09 2–1 Emil Molin (Emanuelsson, Ottosson)
36.48 3–1 Linus Andersson (D'Astous, Ilomäki) yv
41.12 4–1 Petter Emanuelsson (Jurmo, Ilomäki)
43.12 4–2 Ottoville Leppänen (Larsen, Nässén)
59.26 5–2 Petter Emanuelsson (Malík) tm

Maaliodottama: KooKoo 2,05–2,51 Jukurit

JYP–TPS 4–3 ja.

Pudotuspeliviivaa jahtaavalta jyväskyläläisryhmältä nähtiin yllättävä ratkaisu ennen peliä. Ennen iltaa peräti 21 ottelun pisteettömässä putkessa ollut Robert Rooba nostettiin viime aikojen vaikeuksista huolimatta hurrikaaninuttujen ykkösketjuun.

TPS sai salama-alun ottelulle Lukas Wernblomin vietyä vieraat johtoon jo avausminuutilla, mutta JYP kampesi pian rinnalle ja ohi yhden Liigan viime viikkojen kuumimpien pelaajien harteilla. Reid Gardiner naulasi kolmen minuutin sisään kaksi maalia ohi Noa Valin, joista jälkimmäinen syntyi 19-vuotiaan epäonnistuneen avauspelin jälkeen. Palloseura sisuuntui kahdesta takaiskusta, mutta sai vasta todella koneensa käyntiin toisessa erässä.

Turkulaisten peräti kahdeksaan otteluun venynyt putki ilman ylivoimamaalia katkesi vihdoin Viljami Marjalan iskettyä lähietäisyydeltä kauden kymmenennen osumansa. Palloseura hallitsi ottelun kulkua toisenkin erän ajan, mutta JYP iski silti johto-osuman ylivoimalla, kun Jerry Turkulainen iski kiekon turkulaisten verkkoon. TPS sai jälleen kovan kirin päälle, kunnes Wernblom ohjasi illan toisen osumansa vain reilu kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Kipeästi kolmen pisteen voittoa tarvinneet joukkueet joutuivat kuitenkin tyytymään pisteiden jakoon.

Jatkoaika ehti vanheta vain viisi sekuntia, kun Turkulainen karkasi läpiajoon Jere Lassilan oivasta aloituspelistä ja ratkaisi ottelun. JYP voitti Palloseuran ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella, mutta kaikki joukkueiden kolme kohtaamista ovat edenneet jatkoajalle.

0.44 0–1 Lukas Wernblom (Nurmi, Arell) vt
7.48 1–1 Reid Gardiner (Christoffer, Eronen)
10.32 2–1 Reid Gardiner (Christoffer, Honka)
24.54 2–2 Viljami Marjala (Lindroth, Lindroth) yv
44.26 3–2 Jerry Turkulainen (Gardiner, Honka) yv
57.40 3–3 Lukas Wernblom (Salin, Lindroth) im
60.05 4–3 Jerry Turkulainen (Lassila)

Maaliodottama: JYP 1,46–2,57 TPS

HPK–Tappara 2–4

Hämeenlinnaan kauden aikana siirtynyt nuori hyökkääjä Axel Skinnari iski Liiga-uransa kaksi ensimmäistä maalia, joista ensimmäinen syntyi väkivahvan läpiajoon punnertamisen jälkeen. 19-vuotias laukoi kiekon kaatuessaan ohi Eetu Randelinin. Skinanri huudatti kotiyleisöä uudestaan toisessa erässä tasoittaen jälleen ottelun, jonka jälkeen HPK:lle tarjottiin kuitenkin tyly muistutus hallitsevan Suomen mestarin konemaisen varmasta ja huolellisesta pelaamisesta.

Tappara karkasi ensin päätöserässä johtoon Petteri Puhakan osumalla, jonka jälkeen Kerho ei onnistunut enää ohittamaan Randelinia hurjasta loppukiristään huolimatta. Pian Puhakan maalin jälkeen isännille tarjottiin vielä ylivoimamahdollisuus Topi Rönnin huidottua itsensä rangaistusaitioon, mutta Randelinin luja pelaaminen ja Heikki Liedeksen viimeisen sekunnin tyhjä maali katkaisivat siivet hämeenlinnalaisten pistehaaveilta.

10.20 0–1 Oskari Luoto (Leskinen, Granath)
16.56 1–1 Axel Skinnari (Ikonen) sr
17.52 1–2 Carter Camper (Leskinen, Matson)
28.37 2–2 Axel Skinnari (Tuulola)
47.48 2–3 Petteri Puhakka (Halloran, Leskinen)
59.59 2–4 Heikki Liedes (Leskinen, Somppi) tm, yv

Maaliodottama: HPK 1,63–2,13 Tappara

Lukko–SaiPa 4–3 ja.

SaiPan surkea tuuri sai jatkoa jo ennen ottelua, kun joukkueen bussi hajosi matkalla Raumalle. Vaikeuksien takia ottelun alkamisaikaa siirrettiin puolella tunnilla eteenpäin. Kiekon pudottua jäähän näytti yhä siltä, että SaiPa olisi matkan varrella Lukon karattua kahdella nopealla maalilla johtoon. Kun lappeenrantalaiset saivat koneensa käyntiin, oli Lukolla vaikeuksia saada enää pelistä otetta.

Sitkeä vierasjoukkue roikkui mukana koko ottelun tasoittaen ottelun kerta toisensa jälkeen, mutta päätöserässä Lukko määritti pelin tahdin. Daniel Lebedeffille merkattiin päätöserään vain yksi torjunta, kun taas Kari Piiroinen venyi kiekon eteen peräti 15 kertaa. Ottelu sai lappeenrantalaisittain tylyn lopun, kun keltamustille vihellettiin rangaistus liian monesta kenttäpelaajasta jäällä vain kaksi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Raumalaisten sankariksi jatkoajan ylivoimalla nousi tuttu nimi: Steven Jandric niittasi 17 pelin Liiga-uralleen jo neljännen voittomaalin. Lukko voitti, mutta pisteen menetys satutti joukkuetta pahasti KalPan voitettua HIFK:n varsinaisella peliajalla. Joukkueet ovat tasapisteissä sijoilla seitsemän ja kahdeksan, Lukko jälkimmäisenä.

2.56 1–0 Joonas Järvinen (Stenqvist, Ikonen)
6.41 2–0 Henri Ikonen (Hämäläinen, Brook)
14.29 2–1 Jonne Tammela (Rikkilä, Naukkarinen)
37.16 2–2 Roni Karvinen (Naukkarinen, Kiukas) yv
41.55 3–2 Josh Brook (Kainulainen) av
42.57 3–3 Janne Naukkarinen (Kivenmäki, Kiukas) yv
61.52 4–3 Steven Jandric (Repo, Stenqvist) yv

Maaliodottama: Lukko 4,61–1,92 SaiPa

Kärpät–Ilves 1–4

Ilves maksoi kalavelkansa Kärpille oululaisten perjantai-illan jatkoaikavoitosta joukkueiden kohdatessa toisena peräkkäisenä päivänä Oulussa. Ville Meskanen vei tupsukorvat johtoon toisen erän toisella minuutilla, jonka jälkeen Kärpät sai kirivaihteen päälle. Peräti lukemin 19–8 kotijoukkueelle merkatut laukaukset toivat lopulta tulosta, kun Joonas Kemppainen tasoitti ottelun vain 34 sekuntia ennen erätaukoa.

Päätöserässä palattiin lopputuloksen mukaiseen nokkimisjärjestykseen, eikä Kärpät saanut enää palauduttua Ilveksen kahdesta maalista kolmen minuutin sisällä. Tamperelaisten erikoistilannepelaaminen oli kunnossa, sillä Matias Mäntykiven voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi ylivoimalla, jonka jälkeen Eetu Päkkilä karkasi läpiajoon alivoimalla venyttäen Ilves-johdon jo kahteen maaliin.

Päkkilä kertoi ottelun jälkeisessä MTV:n haastattelussa, että hänen maaliin lipunut laukaus oli "epäonnistunut". Eemeli Suomi nosti päätösminuutilla tyhjiin illan neljännen vierasosuman ja nousi samalla pistepörssin jaetulle kärkipaikalle maalin syöttäneen Oula Palveen kanssa. Suomi on tehnyt enemmän maaleja, joten hän siirtyi pistepörssin ensimmäiselle sijalle. Ilves säilytti voitolla viiden pisteen sarjajohtonsa.

21.50 0–1 Ville Meskanen (Kodýtek, Stránský)
39.26 1–1 Joonas Kemppainen (Koivisto, Turunen) yv
43.13 1–2 Matias Mäntykivi (Suomi, Meskanen) yv
46.16 1–3 Eetu Päkkilä av
59.23 1–4 Eemeli Suomi (Palve) tm

Maaliodottama: Kärpät 2,21–1,96 Ilves