- Itselläni ei ole lapsia, mutta synnytyslaitoksellakin kuulemma kysytään alkajaisiksi, saako mukana olla harjoittelijoita, Hirvonen veisteli.
Hirvonen ihmetteli erityisesti sitä, miten Pelicansin tilillä saattoi pelin jälkeen olla peräti kymmenen ja Ässillä vain kaksi kahden minuutin rangaistusta. Kohtalaisen suorat ja ei-niin-mairittelevat sanat tuomarista lausui yllättäen myös ottelun valvoja Pertti Juhola, joka yleensä laukoo lehdistötilaisuuksissa tasaisen ympäripyöreitä lausuntoja.
Jäähyjen suhde ei lauantaina ollut täysin oikeudenmukainen, mutta lähtökohtaisesti Rantalan valitsema suunta tuntui oikealta ja jopa yllättävältä. Kuudennen liigapelinsä tuominnut oikeudenjakaja teki sen, mihin suurimmalla osalla liigatuomareista ei riitä kanttia ja jakoi rangaistuksia ronkkimisesta sekä roikkumisesta.
Ei hyvä.
Pelicans tippui ottelun avauserässä niin pahasti Ässien kyydistä, että se joutui jo ensimmäisten 20 minuutin hakkaamaan ja ronkkimaan itselleen viisi kakkosta. Sinänsä Pelicans pelasi huonolla liikkeellään samanlaista vieraskiekkoa kuin suurin osa liigajoukkueista, mutta nyt kaukalossa vain sattui kurvailemaan sääntökirjansa tavallista tarkemmin tavannut oikeudenjakaja.
Ei hyvä, ei todellakaan.
Illan lehdistötilaisuuden jälkeen ainakin allekirjoittuneen mieleen nousikin kysymys, onko mailahäirinnän ja estämisten kitkeminen liigasta kenenkään muun kuin katsojien ja satunnaisen kaukaloon pilli suussa eksyneen nöösipojan intresseissä. Lauantain jälkeen on nimittäin koko lailla selvää, että palautteessaan varmasti nuhdeltua Aleksi Rantalaa on saatu sysättyä hyvän matkaa kohti liigadumarin standardeja. Mikäli nuoren kapinallisen vielä annetaan liigakaukaloissa tuomaroida, viheltänee hänkin jatkossa jäähyjä kaikesta muusta paitsi mailahärinnästä ja kiekottomien pelaajien estämisistä. Mutta ennen kaikkea Rantalakin pitänee jatkossa tarkasti kirjaa siitä, ettei kummallekaan joukkueelle tule suhteessa enempää jäähyjä kuin hänelle on liigatuomarin katekismuksessa neuvottu. Ja SM-liiga näki, että näin oli hyvä.