Mielipide

Harkimo tasoittaa SM-liigaa

LIIGA / Kolumni
Kun Harry Harkimo oltiin huudettu SM-liigan puheenjohtajaksi, esitti hän yhtenä tavoitteenaan liigan tasoittamisen tulevaisuudessa. Toiveikkaimmat ajattelivat tuolloin että hän aloittaa tasoittamisen omasta joukkueestaan. Kun yleisölle kuitenkin kävi syksyn mittaan selväksi, että Jokerit voittaa pelejä ja tekee jopa pelaajakauppoja, alkoi porua kuulua hieman sieltä sun täältä.

Oman pesän hyvin hoitamista pidettiin vielä jokunen viikko sitten ristiriitaisena toimintana SM-liigan tasoittamispuheiden kanssa. Nyt Jokereiden pääomistaja, Euroopan johtava monitoimihallien rakentaja, urheilumanageri ja SM-liigan puheenjohtaja on kuunnellut kansan syvien rivien toiveita ja komentanut Helsingin Jokerit tappiokierteeseen. Ja katso, arvostelu on hiljentynyt. Mitä tämä merkitsee? Kalasteleeko Harkimo kansansuosiota? Onko perheeseen kenties tulossa lisää kansanedustajajäseniä vai pyrkiikö Harry peräti maajoukkueen päävalmentajaksi?

Tutkimattomia ovat herrojen tiet. Tärkeintä on kuitenkin kansan tyytyväisyys. Tyytyväisempi kansa rasittaa yhteiskunnan ylläpitämiä terveydenhuoltopalveluita huomattavasti tyytymätöntä kansaa vähemmän ja verorahat riittävät paremmin.

Iso Paha Raipe

Maestro ja lättymestari, kiekkoilija Jumalan armosta, Raimo "Raipe" Helminen meni ja poltti päreensä, hihansa, pelihousunsa ja veti lopuksi näsijärvellisen verran pakastekuivattuja herneitä nenäänsä viime lauantain paikalliskohtaamisessa Tampereen Hakametsässä. Tulilinjalle joutui ottelun päätuomari, joka sai tuta Raipen sanaisen mailan sivaltelua pitkin ottelua. Sivaltelu ei toki rajoittunut ottelutapahtumiin, vaan Helmisellä oli raitapaidalle asiaa vielä siinäkin vaiheessa kun palkinnot oli jaettu ja vastustajat kätelty. Pitäähän sitä nyt ainakin kerran urallaan kaikkea kokeilla.

Allekirjoittanutta järkytti ottelussa kuitenkin huomattavasti enemmän Ilveksen ja yleisön kova kohtalo. Ilveksen ongelmat kaikki tuntevatkin pääpiirteissään. Illan sykähdyttävintä antia oli kuitenkin ottelun kuuluttaja, joka ensin nauratti, sitten itketti ja sitten taas nauratti. Kyseistä kaveria voi todella kutsua kuuluttajaksi, isolla koolla ja sanan varsinaisessa merkityksessä.

Alikersantti Lahtista siteeratakseni: "Meinaan, vähempikin into riittäs." Vaikka ottelu oli Tapparan isännöimä, suosittiin musiikkivalinnoissa tunnetun Ilves-fanaatikon Epe Heleniuksen levy-yhtiön tuottamaa Popedaa. Kruununa kuultiin yhtyeen kirvesrinta-aiheinen pilkkalaulu "Mää ja Tapparan mies". Tietämättömyyttä, tyhmyyttä vai oveluutta? No, hauskaa ainakin oli.

JYP tasoittaa liigaa

Syksyn suuri yllättäjä SM-liigassa oli ensin SaiPa. Sitten vetovuoroon astui JYP "Jyvääskyläästä", kuten kaupungin nimi oikeaoppisesti keskisuomalaisittain lausutaan. SM-liigan pienimmällä budjetilla operoivalle JYP:lle ei hyvä runkosarjamenestys jossain vaiheessa kautta ole mitään uutta. Uutta ei myöskään ole ollut tähän saakka se, että jossain vaiheessa notkahdus tulee, ja lujaa. Nyt mitataankin uuden valmentajakaksikon Alatalo - Salo todellinen ammattitaito.

Pysyykö JYP tukevasti play-offviivan paremmalla puolella kevääseen saakka, vai meneekö touhu totutuksi rimpuiluksi kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä? Siinäpä yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä tulevana keväänä.

Kahvaus, Pyhä Lehmä, tasoittaa liigaa

SM-liigassa ei tällä kaudella ole pahemmin taklailtu. Taklaileminen olisikin ollut hölmöä, siitä nimittäin lentää ulos kentältä. Ulos kentältä ei taklauksesta tietenkään lennä automaattisesti. Taklauksen pitää osua ja taklattavan on osattava kaatua taklauksen voimasta.

Liiga lähti, aivan oikein, karsimaan kovalla kädellä päähän osuvia taklauksia. Pesuveden mukana taisi kuitenkin lentää niin lapsi, pesuvati kuin pesijätärkin. Kukaan ei enää uskalla taklata. Olisiko kahdesta päätuomarista apua oikean linjan löytymisessä?

Kahvaaminen ja vastustajan hakkaaminen mailalla on edelleen tuomareiden ja SM-liigan kurinpitoelinten aktiivisella myötävaikutuksella ykkösvaihtoehtoja, kun punnitaan keinoja vastustajan pysäyttämiseksi kaukalossa. Vastapelurilta pitää lyödä vähintään luita rikki tai mailalla päin näköä, ennen kuin pelikieltoa tai edes jäähyä napsahtaa.

Jokaisessa liigapelissä estetään ja huidotaan vastustajaa mailalla sääntöjenvastaisesti satoja kertoja ilman rangaistusta. No tämähän tasoittaa sarjaa osaltaan: hitaammat pysyvät paremmin nopeampien vauhdissa ja SM-liiga on tasa-arvoisempi. Mikäpä siinä, paitsi että kuka haluaa katsoa sarjaa jossa ei taklata mutta kahvataan sitäkin reippaammin.

...että sikäli

Lapanen

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös