KalPa tyrmättiin Porissa

LIIGA / Raportti
Perjantaina Kuopiossa hävinnyt Ässät sai kaipaamansa revanssin KalPasta. Maalirikkaassa ottelussa yleisö sai viihdettä koko rahan edestä, sillä maalien lisäksi iltaan mahtui lukuisia erikoisia tilanteita.

Ässät aloitti ottelun vahvasti. Patapaidat pääsivät juhlimaan avausmaalia jo 2,5 minuutin kohdalla, kun Kristian Kudroc laukaisi keskialueelta. Hänen kaukolaukauksensa vaihtoi suuntaa kuopiolaispuolustajasta ja livahti ohi Mikko Koskisen. Myöhemmin ensimmäisessä erässä Antti Mäkilä pääsi läpiajoon, muttei onnistunut. Kiekko kuitenkin jäi maalin eteen, mistä Aki Juusela siirsi lätyn verkon perukoille.

Porilaiset saivat onnistumisia laajalta rintamalta ja jokainen ketju onnistui maalinteossa. Maalisaldoaan lisäsivät Kudrocin ja Juuselan lisäksi myös Veli-Matti Savinainen, Radek Smolenak, Sami Mutanen ja Severi Sillanpää. Joel Armia oli patapakasta ainoa, joka osui kahdesti onnistuen sekä ensimmäisen erän lopulla että kolmannen erän alussa.

Myös KalPa onnistui tekemään maaleja. Erityisesti ylivoimalla kuopiolaiset olivat tehokkaita. Ensimmäisessä erässä ylivoimamaalissa onnistui Sami Kapanen Jyri Junnilan poikittaissyötöstä ja toisessa erässä Mikko Kukkonen laukoi terävästi kiekon ohi Juha Järvenpään. Ottelun loppuhetkillä myös Tuomas Kiiskinen pääsi tuulettamaan tehtyään kavennusmaalin.

Ryan Caldwell palasi, KalPa sekosi

Ässien kanadalaispuolustaja Ryan Caldwell palasi porilaisten kokoonpanoon ja toi heti lisää fyysisyyttä patapaitojen puolustukseen. Eniten puhutti kuitenkin puolustajan avojään taklaus toisessa erässä, kun hän pysäytti Ossi Saarisen etenemisen keskialueella. Tilanteesta oman mielipiteensä illan tuomaristolle kertoivat niin KalPan pelaajat kuin valmentajat.

KalPan valmennuksen mielestä tilanteesta olisi ehdottomasti kuulunut antaa rangaistus. Lopulta puhuttuaan pitkän aikaa ottelun tuomariston kanssa KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola heitti omat muistiinpanonsa kaukalon sisäpuolelle. Tämän seurauksena kuopiolaisten pääluotsille annettiin pelirangaistus ja hän joutui siirtymään kaukalon laidalta pukuhuoneen puolelle.

– Toisessa erässä pääsimme peliin hyvin mukaan, kunnes menetimme otteen tunnekuohaukseen. Ehkäpä se syntyi siitä, että mielestämme Ässien puolustaja taklasi kiekotonta miestä, KalPan valmentaja Ari-Pekka Siekkinen pohti.

Myös Karri Kivi tuohtui toisen erän aikana ottelun tuomarilinjaan. Ässien päävalmentaja protestoi kovasti tuomariston päätöstä antaa Tomas Zaborskylle 2+2 minuutin rangaistus korkeasta mailasta. Hän ei kuitenkaan heittänyt mitään jäälle, vaan tyytyi sanalliseen protestointiin ja vaihtoaition oven paiskomiseen.


Ryan Caldwell sytytti fyysisellä pelillään kotijoukkueen.
Joonas Hautamäki

Porilaisten riveistä Ryan Caldwell ei ollut ainoa, joka pelasi fyysisesti. Koko kotijoukkueella oli taisteleva peli-ilme ja se näkyi lukuisina taklauksina. Jopa Radek Smolenak ja Antti Mäkilä innostuivat taklaamaan ottelun aikana kuta kuinkin ensimmäistä kertaa koko kauden aikana. Ässien taklauspeli ja aktiivinen karvaaminen sekoitti KalPan pelaamisen täysin ja se näkyi kuopiolaisten lukuisissa oman pään virheissä ja harhasyötöissä.

Sami Mutaselle kauden ensimmäinen osuma

KalPan maalivahdit eivät olleet ottelussa parhaimmillaan. Mikko Koskinen päästi porilaisten ensimmäisen maalin helposti, eikä hänen tilalleen toiseen erään tullut Juha Toivonenkaan ollut parhaimmillaan. Kummankin maalivahdin työskentely oli epävarmaa ja osittain sen vuoksi Ässät kykeni tekemään peräti kahdeksan maalia.

– Ensimmäinen maali vähän livahti, mutta kaksi seuraavaa olivat kenttäpelaajien henkilökohtaisia virheitä. Pyrimme maalivahdin vaihdolla lähinnä herättämään joukkuetta, mutta se ei auttanut. Peli jatkui senkin jälkeen samanlaisena, Siekkinen totesi

Pata pääsi kolmannessa erässä kahdesti yrittämään maalia rangaistuslaukauksesta. Kotijoukkue on ollut koko kauden ajan näissä tilanteissa luokaton, joten Aki Uusikartanon epäonnistuminen Juha Toivosta vastaan ei ollut varsinaisesti yllätys. Mutta vain hetkeä myöhemmin Sami Mutanen pääsi yrittämään rangaistuslaukausta. Hän ei epäonnistunut, vaan hyökkääjä teki kauden avausmaalinsa lauottuaan kiekon ohi tilannetta varten maalille palanneen Mikko Koskisen.

Ässien Joel Armia on osoittanut vaikean alkukauden jälkeen sen, miksi hänet on varattu NHL:ään ensimmäisellä kierroksella. Kuopiolaisia vastaan nuori hyökkääjä oli jälleen pelipäällä ja osoitti maalintekijän taitonsa tehtyään kaksi maalia hyvillä rannelaukauksilla. Näiden pisteiden ansiosta porilainen on tällä hetkellä seitsemän ottelun pisteputkessa.

Ässien valmennus oli luonnollisesti otteluun tyytyväinen, sillä kotijoukkue suoriutui illan urakasta erinomaisesti. Vierasjoukkueella sen sijaan ilon aiheita ei ollut.

– Koimme, että jos me saamme samanlaisen säpinän päälle kuin eilen Kuopiossa, meillä on hyvä mahdollisuus voittaa. Jos joskus voi sanoa, että koko joukkue oli läsnä ja pelasi erittäin hyvin, se oli tänään, Kivi sanoi.

– Me teimme tänään hirveästi virheitä. Kyllä tässä huoli on, että mistä tällainen notkahdus voi tulla, Siekkinen kertoi.

Kummankin joukkueen urakka jatkuu ensi viikon torstaina. Tuolloin KalPa matkaa Turkuun TPS:n vieraaksi. Myös Ässät pelaa seuraavan ottelun vieraskentällä, kun joukkue kohtaa Espoossa Bluesin.

» Lähetä palautetta toimitukselle