Blues ja Ässät tasasivat pisteet

Alavireisesti viime peleissä esiintynyt Espoon Blues sai pitkästä aikaa pisteen sarakkeeseensa taisteltuaan kotiluolassaan tasapelin Porin patapaitoja vastaan. Pelin hahmona pyöri tuttu mies: Jan Caloun.

Salama-alku

Kotijoukkue Blues aloitti pelin erittäin vahvasti. Se luisteli selvästi enemmän kuin vastustajansa ja sai luotua hyviä tilanteita ässävahti Scott Langkow'n vartioimalle maalille. Varsinkin ykkösnyrkki T.Elomo-Hurme-Caloun toimi, mutta ilahduttavaa oli myös nuorisoketjun Lauri Tukonen-Joni Töykkälä-Matti Näätänen/Antti Pihlström pirteä esitys. 17-vuotias superlupaus Tukonen pelasi toisen kokonaisen liigapelinsä, eikä maalikaan ollut ensimmäisessä erässä kaukana.

Pian ykkösketjun vyörytys tuotti tulosta, kun maestro Jan Caloun sai loistavan poikittaissyötön syvällä Ässien alueella. Caloun otti kiekon haltuunsa ja veti ranteella pienestä kulmasta ohi Langkow'n, joka jätti tilanteessa etukulman auki. Toistakin maalia tarjottiin mm. puolustaja Tero Määtälle, mutta miehen kädet jäätyivät ratkaisupaikoissa. Myös Ässillä oli pari loistavaa tilannetta avata maalihanat, mutta onni ja Jere Myllyniemi olivat tehokkaina esteinä.

Takaisin "flunssan" jäljiltä kakkosketjuun palannut sentteri Bruce Gardiner pelasi yllättäen tänään laidassa vierellään Kari Kalto ja Ladislav Kohn.

- Tulimme hyvin peliin. Ensimmäiset 20 minuuttia olivat meiltä erittäin hyvää kiekkoa. Silloin pystyimme pyörittämään peliä tasaisesti neljällä ketjulla. Vaikeudet alkavatkin aina rangaistuksilla, totesi Gardiner.

Ässät maalaa, Blues nukkuu

Kokenut kanukkihyökkääjä oli enemmän kuin oikeassa. Olli Ahonen vei Bluesin vielä reimastuttavaan 2-0 johtoon taitavan läpiajonsa päätteeksi, mutta sitten alkoi sinistä virrata jäähyaitioon ja Ässät rankaisi kovalla kädellä.

Erän puolivälin tienoilla Olegs Sorokins pääsi hakkaamaan Jere Myllyniemen maalin edustalta kakkoskiekon lopulta sisään Blues-puolustuksen seuratessa tilannetta vierestä, ja vain nelisen minuuttia myöhemmin oli Tuomo Harjula unohdettu tasavajaalla täysin vapaaksi maalin eteen. Fandul löysi miehen syötöllään ja tasoitus oli valmis. Porilaisten kapteeni Jari Korpisalo vei vielä erän lopulla patapaidat 3-2-johtoon jälleen ylivoimalla Marko Kivenmäen hyvän syötön päätteeksi.

Ässät tuli täysin uudistuneena toiseen erään, ja se näkyi myös tulostaululla. Bluesillekin tarjottiin useita maalipaikkoja ja ylivoimia, mutta mistään ei taaskaan onnistuttu. Paras paikka siunaantui Bruce Gardinerille, joka onnistui laukomaan tuhannen taalan paikasta Langkow'n mailan tuppeen.

- Laddy (Kohn) antoi loistosyötön minulle maalin takaa ja minulla oli aikaa ja tyhjä verkko edessä. Maalivahti sai kuitenkin mailan eteen ja kiekko pomppasi yli maalin. Minkäs teet, sanoi Gardiner, jonka edellisestä maalista on kulunut jo yhdeksän peliä.

- Selkä on täysin kunnossa, ei se minua vaivaa. Päästä se on kiinni eikä mistään muusta, mies totesi, ja jatkoi:

- Pikkuvaivoja pitää pystyä kestämään. Jos et ottelun jälkeen ole saanut mustelmia tai ruhjeita, et kenties ole pelannut tarpeeksi kovaa. Jääkiekko on kontaktilaji.

Teemu Elomo lataa pisteen

Kolmannessa erässä oli Ässien vuoro istua jäähypenkillä. Viitisen minuuttia erää ehti kulua, kun patapaidat saivat rangaistuksen väärästä vaihdosta. Varsinkin Ässien valmentaja Mika Toivola kritisoi tuomiota voimakkaasti.

Kyseinen jäähy osoittautui ottelun kannalta kuitenkin varsin ratkaisevaksi, sillä sen aikana Blues tasoitti pelin. Caloun jakoi laidasta viivalle Tero Määtälle, joka puolestaan jatkoi kiekon Elomolle. Tämä latasi täysillä kohti maalia ja kiekko upposi ohi Langkow'n. Ässät jatkoi jäähyilyään läpi kolmannen erän, mutta ylärimaa lähemmäksi ei Blues kuitenkaan enää päässyt, ja varsinaisen peliajan jälkeen seurasi jatkoaika.

Jatkoajalla paras paikka siunaantui varsin hyvin läpi ottelun pelanneelle Ässien Martin Bergeronille, joka sai kiekon kuin taivaan lahjana suoraan lapaansa maalin edustalla. Miehen rystynosto ei kuitenkaan löytänyt tietänsä ohi Blues-vahti Myllyniemen. Varsin tapahtumarikas ja yllättävän intensiivinen kamppailu päättyi näin pistejakoon. Kummallakin joukkueella oli paikkansa ratkaista peli edukseen.

Kotijoukkue Blues saa kaikesta huolimatta olla pisteeseensä varsin tyytyväinen. Vaikka se hienokseltaan hallitsi ottelua, oli Ässillä loistavia paikkoja niitata naula espoolaisten arkkuun jo toisessa erässä.

- En tiedä voiko tämäniltaiseen suoritukseen olla tyytyväinen, mutta sanotaan näin, että täytyy ensin oppia ryömimään ennen kuin oppii kävelemään, Bruce Gardiner veisteli.

- Tämän pisteen päälle on hyvä alkaa rakentaa jatkoa. Se on ehkä enemmän kuin mitä olisimme ansainneet, mutta taistelimme hienosti itsemme takaisin peliin ja siihen täytyy olla tyytyväinen, hän jatkoi.

Bluesin vastuuvalmentaja Ted Satoria ei tänään juurikaan käytävillä näkynyt kommentteja antamassa. Ilkeistä huhuista huolimatta Gardiner näkee Satorin aseman vakaana:

- Kyse ei missään nimessä ole valmennuksesta. Aina kun joukkue alkaa häviämään pelejä ihmiset alkavat kyseenalaistaa näitä asioita. Me olemme ammattilaisia ja meille maksetaan siitä, että osaamme käsitellä tällaisia tilanteita. Kyse on meistä pelaajista. Meidän on parannettava.

Joukkueiden taival jatkuu siten, että Ässät saa jo huomenna Porissa vastaansa Lahden Pelicansin, kun taas kotijoukkue Blues matkustaa vasta keskiviikkona seuraavaan peliinsä Raumalle Lukon vieraaksi. Paljon on joukkueella vielä parannettavaa, mutta kenties tänään otettiin jo askel oikeaan suuntaan.

- Tästä on opittava. Siten voimme käyttää tätä tilannetta myöhemmin hyväksemme. Mikä ei tapa sinua, tekee sinut vahvemmaksi, totesi Gardiner.