Kärpät sarjakärkeen

Oulun Kärpät siirtyi SM-liigan kärkeen voitettuaan Helsingissä pitkään ykköspaikalla olleen HIFK:n. Vieraat käänsivät pelin itselleen vahvalla toisella erällä SM-liigan pistepörssin kärkeen nousseen Jari Viuhkolan johdolla.

IFK aloitti ottelun hyvin ja hallitsi ensimmäisen erän tilanteita. IFK:n maalilla jälleen pelannut Dave Stathos joutui erässä torjuntatöihin ainoastaan kolme kertaa. Erä oli kaikenkaikkiaan todella vauhdikas. Selkeimmät maalipaikat olivat IFK:n Timo Pärssisellä, joka pääsi Antti-Pekka Lambergin laukauksen takalautakimmokkeeseen ja täysin yksin IFK:n maalille unohdetulla Jussi Pesosella. Kumpikin laukoi kuitenkin ohi.

Erän ainoa maali nähtiin päätösminuuteilla kun kokenut Kärppä-sentteri Sakari Palsola joutua ottelun ensimmäisessä rangaistusistunnolle kiinnipitämisestä. IFK:n ylivoimapeli ei aluksi tuottanut tulosta, mutta kaksiminuuttisen lopussa Timo Pärssinen heitti kulmasta kiekon maalille nousseelle Toni Söderholmille, joka laukoi suoraan kiekon Niklas Bäckströmin jalkojen välistä maaliin.

Kärpät kääntää pelin

Ottelun toinen erä oli Kärppien selkeää hallintaa. Vierailijat tasoittivat ottelun vain muutaman minuutin pelin jälkeen. Jari Viuhkola voitti aloituksen ja ehti vielä itse maskimieheksi Mikko Lehtosen siniviivalaukauksen ohittaessa Stathosin etukulmasta. Kärppien toinen maali syntyi myös aloitustilanteen jälkeen. Tällä kertaa oululaiset pelasivat ylivoimalla Turo Järvisen istuessa kakkosta kiinnipitämisestä. Mikko Myllykoski laukoi siniviivalta aloituksen jälkeen hieman ohi, ja Pekka Saarenheimo ehti IFK:n puolustajien takaa ensimmäisenä päädystä ponnahtaneeseen kiekkoon. Kärpät johtoon 1-2.

Kärppien johtomaalista ehti kulua ainoastaan 45 sekuntia kun toisessa erässä hyvin IFK:n maalilla taistellut Dave Stathos joutui antautumaan jälleen. Jari Viuhkola pelasi kiekon kulmasta esiin ja Brad Smythille, jolla oli takakulmalla puoli maalia tyhjänä. Kokenut peluri ei erehtynyt vaan siirsi Kärpät paikalla olleen runsaslukuisen Oulun musiikkiluokan iloksi jo 1-3 -johtoon.

Ottelun toinen erä oli IFK:lle tyypilliseen tapaan heikko. Jo neljännessä kotipelissä peräkkäin IFK luovutti hienon ensimmäisen erän jälkeen otteen vastustajalle. Kärpät painoa peliä neljällä ketjulla, ja onnistui viimeistelyssä. Oululaiset olivat teräviä myös aloituksissa. Otteen siirtymistä kuvaavat hyvin torjunnat: Stathos 19, Bäckström 7.

Kolmannessa ei muutosta

Ottelun lopullinen niitti iskettiin kolmannen erän alussa. Timo Pärssinen pelasi IFK:n puolustussiniviivalla kiekkoa huolimattomasti alas, ja Smyth sai pelivälineen haltuunsa. Kanadalainen kiersi maalille ja laukoi tarkasti, mutta hieman helpon näköisesti kiekon rystypuolelta ohi Stathosin.

IFK ei saanut aikaan kunnollista loppukiriä Timo Pärssisen 2-4 -kavennuksesta huolimatta. IFK:n Roman Vopat ja Toni Söderholm istuivat erän alussa peräkkäiset kakkoset, ja vaikka Kärpät ei pystynytkään maalintekoon alkoi IFK:lta aika loppua kesken. Pärssinen katkaisi maalillaan neljän ottelun maalittoman putkensa. Syötön maalin takaa hänelle tarjoili Brett Harkins. IFK:n suurin yritys tyssäsi kuitenkin pian Pärssisen maalin jälkeen Mikko Turusen saatua toisen huitomisjäähynsä kolmannessa erässä.

Ottelu päättyi Kärppien 2-4 -voittoon, joka nosti Oululaiset samalla liigakärkeen. Kärpät pelasi vakuuttavasti pelin kaikilla osa-aluilla kahden viimeisen erän aikana ja todisti viimeistään nyt olevansa tällä hetkellä liigan kärkiyhdistelmä. Kärppäpuolustus tukki hyvin maalin edustan ja Niklas Bäckström hoiteli loput kiekot. Jari Viuhkolan johtama ketju oli odotetusti Kärppien vaarallisin osa, mutta myös kaikki muut pystyivät luomaan painetta.

IFK:n jäi toisessa erässä selvästi Kärppien jalkoihin ja kolmannen erän pilasivat jäähyt. Hieman vajaamiehinen IFK-puolustus teki muutamia virheitä, joista etenkin ykkösparin Söderholm-Karalahti pitää jatkossa pysyä erossa. Brett Harkinsin johtama ketju, jonka koostumus tosin vaihteli pelin aikana, teki jälleen IFK:n molemmat maalit. Maalilla Dave Stathos oli kiireinen mies ja ansaitsi tänään palkkansa.

Kärpille kiitosta

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä oli tyytyväinen joukkueensa peliin ja voittoon Helsingin hallista.

- Viime vuonna täällä heilahti kuusi ja seitsemän maalia omiin. Kyllä ne muistot ovat tuolla joukkueella mielessä. Tämä ei ole ollut meille mikään ihannepaikka pelata. Tänään lähdettiin hakemaan sitä rohkeutta siihen, että uskalletaan pelata täällä ja uskalletaan kestittyä omaan tekemiseen ja pelata sitä meidän omaa peliä. Sitä kautta pääsimme liikkeelle kun saimme jonkun verran onnistumisia. Varsinkin tasoittava maali antoi meille virtaa.

- Toinen erä oli mielestäni selkeästi meidän hallintaa. Siihen se ottelu tavallaan jonkun verran ratkesi. Tietenkin neljäs maali joka saatiin kolmannen erän alkuun oli meille vapauttava tekijä. Lopun jäähyt pudottivat pelin tempoa, se meni enemmän sellaiseksi asemasodaksi. Olen tosi tyytyväinen meidän peliin, siihen liikkeeseen ja yleensäkin siihen pelitapaan jolla me ollaan nyt pelattu ja käännetty noita pelejä. Kaikki neljä kenttää hoitivat hommansa viimeisen päälle, Heikkilä kehui omiaan aiheesta.

IFK:n valmentaja Hannu Aravirta joutui poistumaan toistamiseen peräkkäin kotiottelusta tappio niskassaan. Aravirran teesit olivatkin jo tuttua tekstiä kauden aikaisemmista otteluista.

- Olihan se huikea muutos ensimmäisestä erästä toiseen erään. Kolme torjuntaa meillä ensimmäisessä ja 19 toisessa erässä. Ensimmäinen erä oli mielestäni kokonaisuutena parasta peliä tänä vuonna tässä hallissa. Toisessa erässä ei päästy kiinni Kärppiin ja jäi kauheita aukkoja kentällä. Peli ei kestä vielä kuusikymmentä minuuttia. Tulee henkilökohtaisia virheitä, eikä joukkueena peli kestä kasassa.

- Kärpät on selvästi valmiimpi tällä hetkellä, pelaa vielä huolellisemmin ja täydet kuusikymmentä minuuttia sekä pelaa vahvemmin joukkueena. Oikea joukkue johtaa tällä hetkellä SM-liigaa. Loistava joukkue tällä hetkellä, Aravirta yltyi kehumaan Kärppiä.