Stathos torjui Kärpät

LIIGA / Raportti
Helsingin IFK päätti runkosarjansa kotonaan voitokkaasti kaataessaan runkosarjan voitosta vielä taistelleen Oulun Kärpät lukemin 5-2. Tiukkaa pudotuspelikiekkoa muistuttanut ottelu ratkesi runsasmaalisessa kolmannessa erässä.

HIFK:n viimeisissä kotiotteluissa alku on ollut jäätävä. Tällä kertaa vastassa oli kuitenkin kova miehistö, ja numerot pysyivät ensimmäisessä erässä kohtuullisina. IFK:n ykkösketju pyöritti lähes kauden parasta karuselliaan Kärppien päädyssä, mutta maalin he saivat aikaan vain kertaalleen.

Kärpät joutui ottamaan erän alussa kaksi kakkosta, ja jälkimmäinen, Ilkka Mikkolan rangaistus koitui lopulta kohtaloksi. Jere Karalahtea IFK:n ylivoimassa paikannut Pasi Saarinen sai Brett Harkinsilta syötön siniviivalle, ja laukoi suoraan kiekon ohi Kärppien maalivahti Pekka Rinteen.

Ottelun ensimmäinen erä oli IFK:n hallintaa, mistä kertovat myös maalivahtien torjunnat: Stathos kuusi, Rinne 13. Kärpät pelasi kuitenkin suhteellisen tiiviisti, ja pudotuspelien läheisyys näkyi vähämaalisuutena. Ottelun toisessa erässä hallinta kuitenkin kääntyi päälaelleen.

Ottelun toisessa erässä Kärpät sai erän edetessä otetta yhä paremmin ja paremmin. Joukkueella oli lukuisia hyviä laukauksia, ja myös Petr Tenkratin ja Jussi Jokisen läpiajot, jotka Stathos kuitenkin torjui. Kärpät saivat kuitenkin lopulta aikaan tasoituksen erän toiseksi viimeisellä minuutilla. Viimeistelijänä oli Juha-Pekka Haataja, joka nousi maalin edustalle kiekon kanssa, ja laittoi matalan laukauksen ohi liikkeessä olleen Stathosin.

Ottelun toinen erä oli IFK:lle paha myös Kimmo Kuhdan loukkaantumisen takia. Kuhta jäi kahden Kärppäpelaajan taklaamaksi, ja joutui jättämään pelin kesken kättään pidelleen. Kuhdan paikan IFK:n ykkösessä otti ensin Joonas Vihko ja kolmannessa erässä Toni Häppölä. Ketjumuutokset sotkivat jo ennestään hieman heikoilla ollutta IFK-peliä.

Maalit päätöserässä

Ottelu oli kahden erän jälkeen vähämaalisissa tasalukemissa 1-1. Kolmas erä muutti kuitenkin tilanteen. IFK siirtyi uudelleen johtoon reilun kuuden minuutin jälkeen, kun Toni Söderholm syötti ja Brett Harkins pääsi läpi Pekka Rinnettä vastaan ja viimeisteli kauden kymmenennen maalinsa varman harhautuksen päätteeksi.

Kärpät pelasi hyvää peliä luoden maalipaikkoja Harkinsin osuman jälkeen, mutta Dave Stathos oli maalillaan lähes ohittamaton esti. Ottelun puhutuin tilanne nähtiin Kärppien ajaessa IFK:n johtoa kiinni lopussa. Erää oli jäljellä neljä minuuttia, kun Kärppien siniviivalaukaus ohitti Stathosin. Ottelun tuomari Timo Favorin kuitenkin hylkäsi maalin ja passitti tilanteessa Dave Stathosin päälle ajaneen Jari Viuhkolan jäähylle.

Ottelu ratkesi käytännössä Viuhkolan jäähyn aikana. Brett Harkins syötti ja Toni Häppölä pääsi laittamaan lähes tyhjiin maalin takakulmalta. Kärppien valmentaja Kari Heikkilä otti maalin jälkeen joukkueelle elehdinnällään joukkuerangaistuksen, ja tuloksena oli toinen maali. Aikaa ehti kulua 34 sekuntia, ja asialla oli tällä kertaa Kim Hirschovits, joka nousi maalille ja laukoi kiekon Rinteen suojuksista sisään.

Pelin ratkettua nähtiin vielä kaksi osumaa. Ensin IFK:n Jermu Porthen laukoi kiekon tolpan ja Rinteen selän kautta maaliin ja viimeisellä minuutilla Jari Viuhkola kavensi tilanteeksi 5-2 jäätyään nokatusten Stathosin kanssa. Kärpät yritti nousta tasoihin vielä ilman maalivahtia IFK:n saatua rangaistuksen pelin viivyttämisestä, mutta maaleja ei enää nähty.

Heikkilä tyytymätön

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä kritisoi pelin jälkeen voimakkaasti tuomarin päätöstä hylätä Viuhkolan maali.

- Alku oli meillä aika tahmea. Emme päässeet oikein liikkeelle. Toinen erä oli sitten meidän hallintaa, loimme hyvin maalintekopaikkoja siinä, ja samoin kolmannessa erässä. Sitten tuli tämä käsittämätön maalin hylkäys ja jäähy. Noin suurta virhettä en ole tuomarilta tällä kaudella nähnyt.

- Virheitä sattuu, mutta että näin dramaattisesti puuttuu pelin kulkuun; tämä oli aivan ennennäkemätöntä. Siihen taipui meidän juttu ja allekirjoittanut otti sitten vielä yhden joukkuerangaistuksen, urani ensimmäisen, Heikkilä selvitti omaa rooliaan.

Tuomion oikeellisuudesta saatiin kuitenkin tukea illan otteluvalvojalta: tuomio oli kova, mutta oikea.

- Meillä on ollut huonoa tuuria tällä viikolla, siten että kolmas osapuoli on puuttunut pelin kulkuun juuri ratkaisevilla hetkillä ja se on vaikuttanut aikalailla tuloksiin. Pelillisesti olen tyytyväinen. Oli paljon hyviä asioita ja ollaan kartalla. Meillä on hyvä runkosarja takana ja olemme pelanneet tasaisesti illasta toiseen. Nyt alkaa sitten uusi elämä, Heikkilä kertoi menneestä ja tulevasta.

Kärpiltä puuttui illan ottelusta jo aikaisemmin pois olleiden Nicklas Bäckströmin ja Sakari Palsolan lisäksi myös Turussa loukkaantunut Vladimir Machulda. Heidän paluustaan kaukaloon heti pudotuspelien alkuun ei ole vielä varmaa tietoa.

- Ainakin Palsolan kohdalla tohtorit ovat kertoneet, että paluu on varmaa. Machulda on kysymysmerkki, sanoin Bäckström. Ne ovat sellaisia asioita jotka päätetään vasta sitten lähempänä, kun nähdään että miehet ovat tosiaan kunnossa, eikä ole mitään loukkaantumisriskiä.

Kuhta kunnossa

IFK:n valmentaja Hannu Aravirta oli tyytyväinen joukkueensa esityksiin kahdessa periaatteessa merkityksettömässä ottelussa runkosarja sijoituksen ratkeamisen jälkeen.

- Näihin kahteen peliin lähdettiin sillä idealla, että nämä ovat parasta harjoitusta pudotuspeleihin. Hämeenlinnassa oltiin 4-1 tappiolla, varmaan pudotuspeleissä voidaan myös olla tappiolla. Meillä perinteisesti IFK:ssa tunteet roihuavat ja tappiotilanteessa ne ovat monta kertaa purkautuneet väärin. Hämeenlinnassa ne eivät purkautuneet. Me tulimme neljään kolmeen ja pelattiin erittäin hyvä takaa-ajokolmaserä, mikä oli hyvä kokemus meille, että me pystytään pitämään hermot kurissa.

- Tänään aloitimme hyvin ja oli vaikeita aikoja. Kärpät pelasi hyvin toisessa erässä. Roikuttiin taistelemalla ja kohtuullisen kurinalaisesti myös kolmannen erän alussa vaikeiden aikojen yli. Siinä mielessä erittäin hyvä kokemus joukkueelle, vaikka tuntuu että on vaikeata niin kannattaa vain pelata tilanne kerrallaan ja kyllä se kaverikin väsyy.

- Nyt parannellaan vähän haavoja tässä viikonlopun yli ja sunnuntai iltana alkaa sitten jo latautuminen fyysisellä puolella kohti pudotuspelejä, Aravirta kertoi viitaten myös Kuhdan loukkaantumiseen, joka ei kuitenkaan ole vakava.

- En usko, että on mitään ongelmaa jatkaa harjoittelua sunnuntaina. Varmaan tiukemmassa paikassa olisi pystynyt pelaamaan.

Myös Jere Karalahti palaa normaalisti joukkueen harjoituksiin niiden jälleen alkaessa.

- Ulkomaanpelaajat pelasivat niin kuin pitää pelata kun kevät lähestyy. Dave on pelannut loistavia pelejä pitkinkin kevättä. Ilmeisesti Brettille pitää antaa jokainen aamujää vapaaksi kun tulee tehot 1+2. Hänelle on tulossa perheenlisäystä ja hän oli aamujäiltä pois, Aravirta kehui kysyttäessä illan tähtiä Dave Stathosia ja pistepörssin kolmospaikkansa varmistanutta Brett Harkinsia.

» Lähetä palautetta toimitukselle