HPK paransi huikeasti - Blues jäi nollille

Blues ei onnistunut ohittamaan HPK-vahti Mikko Tolvasta.
Tuplakierroksen ensimmäisessä kohtaamisessa selkeästi Bluesille hävinnyt HPK onnistui lauantaiksi ottamaan roiman ryhtiliikkeen. Kerho oli kotiluolassaan aivan eri asenteella liikenteessä ja se näkyi tulostaululla. Espoolaiset saivat turpiinsa lukemin 3-0.

SM-liigan tuplakierroksen avaustaistossa Bluesille 6-3-tuloksella nujertunut HPK kykeni lauantaina maksamaan potut pottuna espoolaisille. Hämeenlinnalaiset olivat ottaneet itseään niskasta kiinni ja hioneet perjantaina kangerrelleen puolustuspelaamisensa kuntoon.

Peliotteiden petraus toi tulosta, Blues jäi nollille ja HPK kahmi arvokkaat kolme pistettä. Kerhon apuvalmentaja Pasi Arvonen hehkutti suojattejaan koitoksen jälkeen.

– Olen erittäin tyytyväinen joukkueeseen. Etenkin työmoraaliin. Sitoutumisemme oli nyt ihan eri tasolla kuin mitä oli edellisessä pelissä. Huikea parannus, Arvonen suitsutti.

Pallokerho paransi varsinkin puolustuspelaamisessaan. Isännät pelasivat huolellisesti omassa päässään eikä sortunut yhtä moniin virheisiin kuin perjantaina. Tarkka puolustaminen siivitti Kerhon voittoon. Maalinsa oranssipaidat iskivät vastaiskuistaan.

– Puolustimme hyvin, kenties kauden paras peli puolustuksellisesti. Olimme kärsivällisiä ja kyttäsimme vastaiskuja ja saimme niistä kolme maalia, Arvonen vahvisti.

Hämeenlinnalaiset loistivat pelin alussa

HPK aloitti tiimellyksen vahvalla painostuksella. Kerho vei etenkin avauserän ensimmäisen puoliskon selkeästi nimiinsä. Oranssijengi lähti yritteliäällä sykkeellä ja nopeilla jaloilla peliin. Joukkue käänsi hyökkäyksiään myös vikkelästi.

Blues kesti kuitenkin hämeenlinnalaispainostuksen.

– Tiesimme, että kova kotijoukkue on vastassa ja aloittivatkin tosi reippaasti. Oli positiivista, että selvisimme alun siitä ja vähän paransimmekin ekan erän loppuun, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki kommentoi.

Isäntien maalintekopaikat jäivät vahvasta alusta huolimatta vähiin avauserässä. Tämä johtui siitä, että Kerhon hyökkäyspelaaminen oli liian hidasta, Bluesilla oli helppo työ puolustaa hyökkäykset tehottomiksi. Hämeenlinnalaisten olisi pitänyt liikutella kiekkoa tahdikkaampaan tahtiin. On toki mainittava myös, että espoolaiset puolustivat tiiviisti.

Bluesin hyökkääminen oli oikeastaan ensimmäisessä erässä hämeenlinnalaisten vastaavaa vahvempaa. Vierailijat olivat kyllä alakynnessä koko erän ajan, mutta sitten kun joukkue hyökkäsi se pääsi nopeasti ylös ja rakenteli suoraviivaisemmin maalipaikkoja kuin vastustajansa.

Toinen erä jäi tasoltaan huonoksi. Se oli tasapaksua puurtamista. Kiekko pyöri enemmän vierailijoiden päädyssä, mutta Kerhon hyökkäyspelaaminen oli yhä melko heikkoa. Laadukkaat viimeistelypaikat olivat harvassa.

HPK onnistui kuitenkin avaamaan maalihanat keskimmäisessä erässä. Mainion pelin pelannut Tuomas Santavuori väänsi kiekon reppuun suunnilleen ottelun puolivälissä. Häkki hyväksyttiin videokelailun jälkeen.

Santavuoren osuma oli pelin käännepiste, sillä sitä edelsi Blues-pelaajan Kristian Kuuselan epäonnistuminen avopaikassa toisessa päädyssä. Kuuselan tyrimisen jälkeen isännät käänsivät pelin suunnan ja pamauttivat verkot heilumaan.

– Kuusela ensin nokikkain Tolvasen kanssa, mutta sitten siitä vastaisku ja 1-0, Marjamäki manasi.

"Pelaamisemme meni runttaamiseksi"

Toinen erä oli suorastaan surkea espoolaisilta, melkein koko erän ajan kumilaatta pyöri vierailijoiden päässä. Blues joutui erän varrella tahkoamaan kuusi minuuttia alivoimallakin. Toisen erän osalta espoolaisia voi kehua korkeintaan vain hyvästä puolustuspelaamisesta.

– Toinen erä meillä oli todella vaikea, tietenkin oli alivoimaakin paljon, mutta ei saatu oikein mitään aikaiseksi. Selkeästi HPK vei peliä, mutta pystyimme hyvin puolustamaan maalin edustaa, Marjamäki näki.

Espoolaisten surkea meno jatkui viimeisessä erässä. Erä edettiin tasoitusosumaa hakeneen Bluesin ohjaksissa, mutta espoolaisten takaa-ajo oli vaisua. Joukkue ei oikeastaan saanut ihmeitä aikaan hyökkäyspäässään. Vierailijoiden vauhtikin oli entisestään hiipunut.

– Kyllä joukkue halusi viimeisessä erässä tulla mukaan, mutta pelaamisemme meni runttaamiseksi ja väkisin vääntämiseksi. Kenties se näkyi maalintekopaikoissa, Bluesin päävalmentaja tuskaili.

Kerho puolustikin varsin huolellisesti, joka teki Bluesin hyökkäämisestä entistä vaikeampaa. Voittonsa HPK sinetöi kahdella vastaiskumaalillaan. Toisen niistä sivakoi Ville Viitaluoma ja toisen namutteli Jesse Saarinen.

HPK oli kiistatta pelin paras joukkue. Joukkue puolusti huolellisesti ja onnistui viimeistelyssä riittävän tehokkaasti. Toisin kuin Blues, joka jäi maaleitta. Espoolaisilla ei edes ollut kovin montaa tasokasta paikkaa verkon heilutteluun. Kaiken kaikkiaan vierailijoiden esiintyminen jäi mitäänsanomattomaksi.

– Olemme paljon tehneet maaleja, mutta tänään ei yhtään. Tänään oli hirveän vaikeaa. Hirveästi ei löydy hurraa-huutoja. Alivoimapeli oli 100 prosenttista. Tänään parempi joukkue voitti, opitaan tästä. Ei muuta, Marjamäki ruoti.