Jännittävä kiekkoilta

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät ja Espoon Blues tarjosivat Raksilan yleisölle jännittävän ja tilannerikkaan liiga-avauksen. Ottelun lopullista ratkaisua saatiin odottaa varsinaisen peliajan loppusekunneille asti. Lopulta päädyttiin solidaarisesti tasapeliin.

Kärpät hallitsi, Oksa oli muuri

Ottelun ensimmäinen erä oli alusta loppuun kotijoukkueen totaalista hallintaa. Jo pelin ensimmäisellä minuutilla Sakari Palsolalla oli hyvä paikka, mutta Mika Oksa Bluesin maalilla torjui. Hiukan ennen erän puoltaväliä samainen mies oli uudelleen pahanteossa, kun Petr Ton pelasi upean paikan Palsolalle. Jälleen tiellä oli muuri nimeltään Mika Oksa.

Erän puolivälissä sekosi Bluesin konseptit yhä enemmän. Vieraiden nimekkään ykköskentän laituri Marko Tuomainen sai kymmenen minuutin henkilökohtaisen käytösrangaistuksen väärästä varusteesta. Katsomoon asti syytä ei näkynyt, mutta joidenkin lähteiden mukaan Tuomaiselta olisi puuttunut pelin alussa pakollinen kaulasuojus. Hiukan Tuomaisen jäähyn jälkeen nähtiin Kärpiltä sellainen vaihto, jollaista ei montaa tällä kaudella tulla näkemään. Kolmikko Ton-Palsola-Tenkrat pyöritti espoolaisia puoli minuuttia kuin kuoriämpäriä, mutta Oksan upeat pelastukset pitivät maalit nollassa. Erän lopussa kotijoukkueen J-P Haataja pääsi vielä yksin läpi, mutta Oksa ei antautunut. Bluesilla oli ensimmäisessä erässä tasan yksi maalintekopaikka, josta puolustaja Sebastian Sulku laukoi päin Kärppien maalilla torjunutta Niklas Bäckströmiä.

Erikoistilanteet pääosissa

Heti toisen erän alussa saatiin maalikin aikaiseksi. Blues pääsi pelaamaan ylivoimaa ja Teemu Elomon laukaus löysi ruuhkasta maalin perukoille. Tilanteesta on todella vaikea sanoa kuka maalin lopulta teki, mutta Elomon piikkiin se laitettiin. Toista erää varjostivat useat jäähyt. Blues oli erikoistilanteissa selvästi kotijoukkuetta parempi: niin vieraiden yli -kuin alivoimakin oli selvästi Kärppiä parempaa.

Blues pystyi toisessa erässä nostamaan pelinsä tasoa reilusti ja erä olikin varsin tasainen. Espoolaisilla oli omat paikkansa toisenkin maalin tekemiseen, mutta ratkaisupaikoissa hätäily vesitti mahdollisuudet. Kärppien paras paikka siunaantui Andrei Potaichukille, jonka koko kentän läpi kestänyt soolo päättyi Oksan patjoihin.

Jännittävä loppu

Kolmannen erän alkaessa kotiyleisö odotti Kärpiltä nousua. Kärpät olikin sisuuntunut toisesta erästä ja painopiste oli jälleen Bluesin puolustusalueella. Erän alussa Kärpillä oli muutama tuhannen taalan paikka tasoittaa peli, mutta niin Jussi Jokisen kuin Brett Lieversinkin yritykset pysähtyivät ilmiömäiseen Blues-vahtiin. Erän puolivälissä koitti Kärppien etsikkoaika. Bluesin Olli Ahonen ja Timo Hirvonen ottivat yhtäaikaiset rangaistukset ja Kärpät pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Ylivoima oli totaalisen surkea ja jäähyjen loppupuolella Mikko Lehtonen joutui kaatamaan läpi päässeen Kari Kalton jäähyn arvoisesti. Bluesin päästessä ylivoimalle siirtyi se kahden maalin johtoon. Miika Elomon maakuti löysi liian helposti tiensä Kärppien maaliin. Syöttöpisteet Olli Ahoselle ja Sebastian Sululle.

Tässä vaiheessa ei monikaan uskonut Kärppien nousuun. Mutta kellon näyttäessä peliaikaa 57.10 tuli ansaittu kavennusmaali. Andrei Potaichuk kieputti Rami Alangon kahville ja nappisyöttö Petr Tonin lapaan takanurkalle. Suoraan syötöstä ja Oksalla ei juurikaan mahdollisuuksia. Puoli minuuttia myöhemmin koko ottelun ajan varsin kuumana käynyt Bluesin NHL-paluumuuttaja Juha Ylönen otti neljännen jäähynsä törkeästä taklauksesta. Isompaankin rangaistukseen olisi ollut aihetta. Ja vain hetki edellisestä oli Bluesin jäähyaition ovi auki uudestaan. Olli Ahonen otti typerän jäähyn pelin viivyttämisestä. Kärpät säästi tasoituksen kuitenkin viimeiseen mahdolliseen hetkeen. Vain seitsemän sekuntia ennen loppua pääsi Sakari Palsola survomaan tasoituksen ilman maalivahtia hirvittävän mylläkän päätteeksi. Näin mentiin jatkoajalle. Se oli molemmilta varmistelua, eikä mainittavia tilanteita kummallakaan ollut.

Mitä tästä nyt pitäisi sanoa?

Peli oli kokonaisuudessaan varsin miellyttävä. Harjoitusotteluiden merkityksetön palloilu oli poissa ja tilanteisiin mentiin todella lujaa. Kärpät pystyi tasakentällisin kontrolloimaan Bluesin vaaralliset maalintekopaikat lähes olemattomiin. Kärppien karvaus oli hyvää läpi ottelun ja omat hyökkäykset päästiin käynnistämään rivakasti. Tasakentällisin Kärpät oli selvästi hallitsevampi osapuoli toista erää lukuunottamatta. Iso plussa kotijoukkueelle loppuun asti yrittämisestä!

Bluesin parhaat ominaisuudet näkyivät erikoistilanteissa. Kokenut vierailija oli erikoistilanteissa valovuoden kotijoukkuetta edellä. Myös maalivahtipeli on uomissaan, sillä Mika Oksa näytti luukulla varsin vakuuttavalta. Marko Tuomainen pelasi vahvasti ja on takuulla hyvä vahvistus. Bluesilla on vielä kovasti tekimistä pelaajien hermokontrollin hallitsemisessa, sillä ratkaisupaikoissa otettiin aivan liikaa rangaistuksia.

Koutsien kommentit

- Ensimmäisen erän hyvän pelin jälkeen meille iski tietty kärsimättömyys. Meillä oli tuolloin mahdollisuus ratkaista peli, mutta kun ei saatu maalia iski tietty paniikki. Tiesimme, että vastustaja pelaa hyvää ylivoimaa, mutta siltikin kaksi meni tänään sisään. Blues on kuitenkin hyvä kiekkojoukkue, joka pelaa rehtiä ja kovaa kiekkoa, kertoi Kärppien Kari Heikkilä.

- Ensimmäisen erän huonon pelin jälkeen pääsimme otteluun hyvin mukaan. Typerät jäähyt veivät meiltä kuitenkin mahdollisuudet voittoon. Juha Ylönen pelasi NHL-tyylillä ja kärsi siitä. Luulen, että tämä oli Juhallekin hyvä opetus, Hannu Kapanen puolestaan analysoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle