Tenkrat sivalsi ratkaisun Raksilassa

LIIGA / Raportti
SM-liigan välierät alkoivat Oulussa kiivaalla taistelulla. Kärpät ja IFK eivät saaneet toisistaan mittaa varsinaisella peliajalla, jonka seurauksena jouduttiin kauden ensimmäiseen jatkoerään. Pisteen kotivoitolle laittoi tshekkihyökkääjä Petr Tenkrat upealla soolollaan.

Kärpät tuli otteluun huomattavasti paremmin valmistautuneena. IFK leijui yhä makean Ilves-voiton tunnelmissa, eikä se pysynyt ensimmäisessä erässä pelissä mukana. Kärpät painoi kaasua ja IFK oli tippua kyydistä.

Kärpät aloitti maalinteon ylivoimalla. Kuukauden päivät täysin yössä ilman mitään suurempaa päämäärää vaeltanut Brett Lievers latoi maalin eteen jääneen irtokiekon tyhjään maaliin. Tilannetta edelsi Jussi Jokisen hyvä laukaus, joka jäi pyörimään irtokiekkona vaarallisesti maalille.

Erän loppupuolella kotijoukkue juhli jo toista maalia. Koko pudotuspeleissä joukkueen parhaimmistoon kuulunut Mikko Lehtonen sai rauhassa siirtää kiekon Jan Lundellin selän taakse. Hyvän esityön maaliin teki kulmassa rajusti raatanut Mika Pyörälä. Maali tuli samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin, kiekko jäi roikkumaan IFK-maalin edustalle, josta se oli helppo toimittaa verkon perukoille.

- Ensimmäinen erä oli meiltä ehkä kauden parasta jääkiekkoa. Toinen erä alkoi meiltä huonosti ja peli lähti vähän käsistä, Kärppien Kari Heikkilä kommentoi.

Se legendaarinen kahden maalin johto

Toinen erä oli jo tällä kaudella tutuksi muodostunutta kärppäpeliä. Joukkue hankkiutuu kahden maalin johtoon, jonka jälkeen pelaajisto rupeaa tinkimään työnteosta ja vastustaja pääsee otteluun mukaan. Tästä kaavasta ei poikettu tänäänkään. Kärpät antoi IFK:lle siimaa, johon se huippujoukkueen tavoin tarttui välittömästi.

Toinen erä ehti vanhentua seitsemäntoista sekuntia, kun IFK tuli maalin päähän. Kärppien viisikko pelasi omalla alueella veltosti, mistä vastustaja rokotti heti. Jere Karalahti löysi täysin yksin jätetyn Brett Harkinsin, joka hoiti homman tyylikkäästi loppuun asti.

Kuvakooste

Ottelun kuvakooste
[Kuvat]

Seitsemän minuuttia lisää ja IFK tuli tasoihin. Jarno Kultanen laukoi ja Turo Järvinen ohjasi ilmasta tasoituksen. Maali tuli ylivoimalla, Brett Lievers istui kaksiminuuttista kampituksesta. Ottelu oli saanut täysin uuden käsikirjoituksena ja oululaisyleisö hiljeni saman tien.

IFK ei kuitenkaan kyennyt etsikkoaikaansa enää paremmin hyväkseen käyttämään. Kärpät kykeni jäädyttämään peliään, mikä vei parhaan terän myös IFK:n pelistä. Toisen erän lopussa ei enää mainittavia tapahtunut, peli oli erittäin tarkkaa ja varovaista.

Tenkratin soolosta upea päätös

IFK:n toinen etsikkoaika oli viimeisen periodin alussa. IFK tuli tauolta uutta voimaa puhkuen ja Kärpät oli pienessä paniikissa. Vaaralliset maalintekopaikat olivat kuitenkin kortilla. Parhaan paikan tuhri Kimmo Kuhta, jonka yrityksen Niklas Bäckström torjui.

Erän lopulla vieraille tarjottiin voittoa oikein urakalla. Kim Hirschovits tuhri oivallisen paikan. Jussi Jokinen komennettiin lopussa rangaistusaitioon ja IFK-valmentaja Hannu Aravirta päätti ottaa aikalisän. Tämä ei kuitenkaan auttanut, vieraiden ylivoimapeli oli verrattain ponnetonta. Näin edessä oli pudotuspelien ensimmäinen jatkoerä.

Molemmilla oli paikkansa ratkaisuun. Jari Viuhkolan yritys päätyi kuin ihmeen kaupalla Lundellin varusteisiin, aivan tolpan juureen. IFK:n Toni Häppölällä oli edessään tyhjä maali, mutta rajun mailahäirinnän keskellä Häppölä ei saanut kiekkoa sisään.

Osa katsojista alkoi varautumaan jo toiseen jatkoerään, kun kotijoukkue iski ratkaisun. Roman Vopatin purku epäonnistui ja paine jäi IFK:n alueelle. Petr Tenkrat sai kiekon maalin takana ja kiersi koko IFK-puolustuksen. Tshekin maltti piti loppuun asti, Lundell jäihin ja rannelaukaus ylänurkkaan. Yleisö huusi ja Tenkrat liukui kädet ylhäällä pitkin kaukaloa. Aravirtaa ratkaisumaali ei miellyttänyt.

- Tuomarin pitäisi nähdä tällaiset tilanteet. Meidän pakin mailasta pidettiin siinä kovasti kiinni, eikä hän päässyt Tenkratiin kiinni, Aravirta suomi.

Kärpät ansaitsi voittonsa. Jatkoerässä se oli aktiivisempi osapuoli ja pyrki hakemaan ratkaisua. IFK väsyi, eikä sen liike enää riittänyt. Laajemmin neljää kenttää käyttänyt kotijoukkue oli ratkaisuhetkillä pirteämpi. Kaukana ei kuitenkaan ollut, että IFK olisi pelin voittanut.

- Kolmannen erän puolivälissä saimme ottelun hallinnan. Kyllä minun mielestä parempi joukkue voitti tänään. Pystyimme peluuttamaan tasaisesti neljää kentällistä ja onhan näistä asemista helpompi lähteä Helsinkiin kuin tappion jälkeen, Heikkilä kertoi.

- Meiltä paras Oulun-peli tällä kaudella. Ensimmäiset 20-minuuttia oli meiltä huonoa, saatiin oikein jähmeä startti. Toiseen erään saatiin sitten sykettä lisää. Joskus nämä pelit kääntyvät näin, toisen kerran eri tavalla, Hannu Aravirta totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle