IFK otti tärkeän voiton

Helsingin IFK otti näyttävän voiton Oulun Kärpistä joukkueiden playoffs-sarjan kulminaatiopisteessä. Kotijoukkueen pää ei kestänyt ratkaisevalla hetkellä ja vierailija rokotti Kärppien rangaistusten aikana kovalla teholla. Ottelun parasta antia oli jälleen IFK:n ykkösviisikko.

Nolla viis, siitä viis? Näin ainakin osin Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilän mukaan: tappio oli vain yksi muiden joukossa ja ihan sama millä luvuin. Näissä peleissä ei pisteitä jaella. Niin tai näin, ottelu oli kuitenkin molempien joukkueiden kauden tärkein kamppailu. Voitolla IFK sai nyt edun pistää Kärpät pronssiotteluun HPK:n seuraksi.

kolumni

Kestääkö Kärppien pää?
[lue lisää]

Ratkaisuksi nousi Kärppien hermokontrollin pettäminen - samalla tavalla kuin Turun Palloseuraa vastaan runkosarjan voitosta taistellessa. Voittamisen kulttuurin puuttuminen näytti jälleen kyntensä.

Alku näyttää suunnan

- Näin nämä pelit menevät. Alussa oli Kärpillä paikkoja, mutta kun ei mene sisään, niin toinen sitten tekee. Peli elää omaa elämäänsä, IFK-valmentaja Hannu Aravirta kertasi.

Totta. Kärpät ei tehnyt, kun tarjoiltiin. Hyvä mahdollisuus olisi ollut heti alussa, kun Jan Lundell huitoi IFK-maalin ohi luistellutta Jussi Jokista, mutta tänään ei kotijoukkueelle maistunut. Vedot menivät viime ottelun kaavan mukaisesti joko ohi tai ohjaukset yli, mutta iso osa jäi myös jälleen loistavan pelin pelanneen Lundellin suojiin.

Erän ensimmäinen puolisko oli tuntuman hakemista ja päästä päähän luistelua, kunnes Kärppien paletti sekosi.

Mikko Myllykoski esti maalin edessä Mikko Lainetta, josta tulleen rangaistuksen aikana IFK iski ensimmäisen kerran. Maalia edelsi Jari Viuhkolan ja Petr Tenkratin 2-1 –ylivoimahyökkäys, mutta Viuhkolan heppoinen laukaus suuntautui jälleen alas, kun ylhäällä olisi ollut tilaa vaikka muille jakaa.

Avausmaali ratkaisi jälleen pelin. Toni Söderholm viimeisteli Brett Harkinsin kauniin syötön päätteeksi lukemat 0-1.

Tästä hetki ja ottelussa nähtiin ikävä episodi. Henrik Juntunen taklasi IFK:n Mikko Turusen lasaretin puolelle ja Kärppä-hyökkääjä päädystä ulos.

- Nämä ovat näitä ikäviä juttuja, joissa pelaaja kääntää selän juuri taklaushetkellä. Valitettava homma, Kari Heikkilä totesi suojattinsa taklauksesta.

IFK rokotti viiden minuutin jäähyn aikana, kun Jere Karalahti pommitti one-timerilla ohi maskissa olleen Niklas Bäckströmin. Syötön maalin antoi jälleen Harkins. Kärpilläkin oli paikkansa jälleen alivoimalla, mutta Ari Vallinin laukauksen Lundell torjui eleettömästi.

Kokonaisuutena erä oli Kärppien sekavaa koheltamista, joka kulminoitui Juntusen hölmöön rangaistukseen.

Kärppien peli sekoaa lopullisesti

Toisen erän alussa nähtiin pelin momentum, jossa Kärpillä oli paikka tulla vielä peliin mukaan. Sakari Palsola pääsi täysin vapaasti maalin eteen, mutta veto jäi jälleen Lundellin suojiin. Jos näistä paikoista ei maaleja tee, ei näitä otteluita voita. Kärpät sai mahdollisuuden myös Ville Viitaluoman jäähyn aikana, mutta jälleen seuraavan maalin tekijä oli IFK.

Ajassa 24.28 Brett Harkins tyylitteli itsensä yksin läpi ja lirutti kiekon ohi Bäckströmin. Maaliin syötön antoi roikkukiekon keskialueelle heittänyt Timo Pärssinen. Tilanteessa Kärpät peluutti Pekka Saarenheimon juuri uuteen uskoon rukattua kenttää, joka kostautui.

Maalin jälkeen Kärpät pääsi koettamaan jälleen ylivoimaa, mutta edelleen tuloksetta. IFK puolusti loistavasti, ohjasi hyökkäykset kulmiin ja katkoi peliä keskialueella läpi ottelun. Kärpillä kiekko ei liikkunut, eikä hyökkäykset suuntautuneet suoraviivaisesti kohti maalia. Tähän lisätään pihapelimäiset laukaukset, niin soppa oli valmis.

Kärppien puskeminen näkyi turhautumisena. Tästä merkkinä oli ensin Pekka Saarenheimon kampitusrangaistus ja perään Vladimir Machuldan poikittainen Kimmo Kuhtaa kohtaan. Tilanteesta tshekkihyökkääjä päädystä ulos. Raksilan yleisö ei tuomiota hyväksynyt ja ottelun tuomari Hannu Henriksson saikin kuunnella loppu ottelun raivopäisen yleisön huutoja. Tähän lisättiin vielä Jari Viuhkolan huitomisrangaistus, niin merkit ratkaisusta olivat ilmassa.

Ylivoimien aikana 0-4 –maalissa Harkins ruokki takatolpalla vapaana ollutta Kimmo Kuhtaa, ja 0-5 maalissa Roman Vopat purjehti Kärppä-alueelle ja laukoi kiekon helposti ohi Bäckströmin. Yleisö syttyi ”Kiitos Hannu!”-huutoihin.

Erän lopussa Petr Tenkrat tykitti tulisen laukauksen ohi Lundellin, mutta maali ei Henrikssonille kelvannut: mies maalivahdin alueella.

Pelkkää pelailua

Ottelun kolmas erä oli Kärppien näennäistä hallintaa ilman todellista taistelua. IFK tyytyi lähinnä heittelemään kiekkoa viisaasti omalta alueelta ilman todellista paniikkia. Paras paikka siunaantui heti erän alussa Tenkratille, mutta laukaus pysähtyi jälleen nollapelin pelanneen Lundellin patjoihin.

Kärppien hyökkäystriot oli pistetty pelirangaistusten seurauksena uuteen uskoon ja kentällä nähtiin muun muassa koostumus J-P Haataja-Brett Lievers-Oskari Korpikari.

IFK jatkoi erän läpi hyvällä liikkeellä ja tukki keskialueen. Erä meni lähinnä surffaillessa, eikä joukkueet hakeneet edes asetelmia perjantaita varten.

Rauhallisesti eteenpäin

Ottelun jälkeen ei liiemmin isoja tunteita herätelty. Molemmissa leireissä oltiin tyynen rauhallisia voitosta ja tappiosta huolimatta. Sota jatkuu perjantaina, mutta avaimet ovat nyt täysin IFK:n käsissä.

kuvakooste

Ottelu kuvina
[katso kuvat]

- Ottelusta puuttui terävyys, mutta IFK:n maalivahtipelikin oli tänään hyvää luokkaa. Meillä tuli turhautumista ja vastuuta alettiin siirtelemään, Heikkilä totesi.

Kärppä-valmentaja ei löytänyt syytä hermokontrollin menettämiseen, eikä alkanut myöskään ruotimaan menneitä.

- Keskitytään nyt vain eteenpäin. Täyskäännös täytyy kuitenkin seuraavaan peliin tehdä. Hommassa on itsetutkiskelun paikka niin pelaajilla kuin valmentajillakin, Heikkilä pohti.

IFK:n valmentaja Hannu Aravirta oli luonnollisesti tyytyväinen tulokseen, mutta totesi, ettei mitään ole vielä ratkaistu. Etenkin Aravirta oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

- Moraali tällä joukkueella on tosi huikee! Olemme löytäneet sen tyylin, jolla pelata. Keskitymme vain pelaamiseen, emmekä lähde mihinkään muuhun mukaan. Aika näyttää sitten, mihin pääsemme, Aravirta hehkutti.

- Kyllä näissä peleissä pelataan valtavalla tunteella. Kärpät on joutunut pelaamaan hieman ahdistuksessa, sillä heihin kohdistuu valtavaa painetta menestyksen suhteen. Joudumme kuitenkin tekemään töitä vielä paljon ja parantamaan, sillä Kärpät luo edelleen enemmän maalipaikkoja, IFK-valmentaja summasi.

Joukkueiden välinen neljäs kamppailu pelataan perjantaina IFK:n kotiluolassa. Kärppä-kapteeni Sakari Palsolan mukaan joukkue on tällä hetkellä kauden kovimman paikan edessä. Nähtäväksi sitten jää, miten se selviää kurimuksesta. IFK:n hurmos yhdistettynä kotiyleisön kannustukseen on varmasti kova pala mille joukkueelle tahansa.