Kärpät iski TPS:n etsikkoaikojen jälkeen

Villi kortti –kierroksen avauksessa TPS ei pystynyt hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa ja Kärpät käänsi ottelun itselleen. Toisessa ja kolmannessa erässä oululaisjoukkue oli kenttätapahtumissa hallitsijan asemassa. Sarjan avausottelun lukemat merkattiin Kärppien hyväksi numeroin 4-1 (0-0, 2-0, 2-1).

Kärppien ja TPS:n pudotuspeliavaus sai avauserässä käänteen, kun Kärppien nelosketjun hyökkääjä Juho Keränen sai ulosajon polvitaklauksesta. Kärpät kuitenkin tappoi viiden minuutin jäähyn ja iski kaksi nopeaa osumaa. Keräsen lisäksi Kärpät menetti ottelun aikana Joonas Kemppaisen ja Jan Snopekin sairastuvan puolelle, mutta se ei oululaisryhmää jarruttanut.

− Uskon, että monta kertaa tuollaisen vitosen tappaminen vapauttaa energiaa ja kyllä me kolmella kentällä pelasimme hemmetin hyvin. Jaksoimme loppuun asti ja olimme kaksi erää parempia, tuumasi Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta illan ottelun antia.

TPS-käskijä Pekka Virta puolestaan harmitteli etsikkoaikojen hukkaamista.

− Tulimme hyvin peliin, pelasimme taktisesti viisaan ensimmäisen erän. Saimme siinä viiden minuutin ylivoiman, mutta emme päässeet kuin tolppaan asti. Sitten tuli pelin momentum, joiden kääntämisessä meillä on edelleen ongelmia. Jäähyn jälkeisestä vaihdosta maali omaan päähän, Salo yksin läpi meillä, ampui ohi, vastahyökkäys ja kaveri pisti läpiajosta 2-0, Virta harmitteli.

Kärpät hallitsi ottelun kenttätapahtumia toisen ja kolmannen erän aikana. Päävalmentaja Aravirta olikin tyytyväinen joukkueen pelilliseen ilmeeseen muutamaa virhettä lukuun ottamatta.

− Kyllä kaiken kaikkiaan kaksi erää oli hyvin energistä ja hyvää peliä meiltä.

Kärpät nappasi ensimmäisen kiinnityksen Jozef Stümpelin johdolla.

Keräsen suihkukomennus

Oulussa pudotuspelien avausottelu alkoi varovaisissa merkeissä. Varsinkin kotijoukkue Kärpät teki paljon virheitä keskialueella ja TPS pääsi iskemään muutaman kerran vaarallisesti vastahyökkäyksistä.

Kärppien mahdollisuus aukeni Miikka Tuomaisen koukkaamisjäähyn yhteydessä, mutta yritykset eivät päätyneet TPS:n veräjänvartijan Joni Ortion selän taakse.

Puoltatoista minuuttia ennen loppua sairastuvalta TPS-otteluun palannut Juho Keränen taklasi turkulaisryhmän Markus Palmrothia ja ottelun toinen päätuomari Antti Hämäläinen viitoitti Keräselle ulosajon.

− Kyllä se oli polvitaklaus. Sanotaan, että vähän rajalla, mutta toisaalta, jos se olisi ollut toisinpäin ja vastustajan pelaaja olisi tehnyt saman tempun, niin kyllä olisin ollut odottamassa vitosta. Pikkuisen rajalla, mutta valitettava virhe, kommentoi Kärppien Aravirta Keräsen tilannetta.

TPS ei pystynyt hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa myöskään toisen erän puolella. Ylivoiman yritykset jäivät Marko Anttilan takakulman paikkaa lukuun ottamatta vaatimattomiksi.

Karu kuittaus

Kun ylivoima jäi käyttämättä, iski Kärpät nopeasti. Hieman sekoitettu oululaisryhmän nelosketju haki ahkeran pyörityksen päätteeksi paikan TPS-maalivahdin Ortion maalin eteen ja Kimmo Koskenkorva pääsi iskemään torjunnan jälkeisestä irtokiekosta ottelun avausmaalin.

− Hiivin siihen maalinkulmalle ja sain hienon syötön. Molari oli hieman sivuttain ja pääsin patjojen alta ujuttamaan, tuumasi Koskenkorva tekemästään osumasta ottelun jälkeen.

TPS:lle avautui tasoitusmahdollisuus, kun Timo Salo karkasi Kärppien puolustukselta ja pääsi kokeilemaan puolittaisesta läpiajosta. Salon ohilaukauksen jälkeen tilanne kääntyi nopeasti Kärppien vastahyökkäykseksi, joka päättyi Jozef Stümpelin tekemään maaliin. Slovakki karkasi läpiajoon Joonas Komulaisen oivallisen syötön päätteeksi.

− Ei se toisen erän alussa hyvältä näyttänyt se tilanne, mutta hyvin taistelimme sen vitosen, totesi Aravirta toisen erän alkuhetkistä.

Kärppien tilanne muuttui toisessa erässä hankalaksi, kun ulosajon ottaneen Keräsen lisäksi pukukopin puolelle marssivat keskushyökkääjä Joonas Kemppainen ja Jan Snopek.

Kärpät jatkoi ottelutapahtumien hallintaa kahden nopean maalin jälkeen. Kolmella ketjulla hyökännyt oululaisryhmä vyörytti hyökkäyksiään tasaisen varmasti kohti Ortion vartioimaa TPS-maalia.

TPS:n tšekkihyökkääjä Michal Birnerin kampitusjäähyn aikana Kärppien Ivan Huml ampui napakan rannelaukauksen Ortion maalille ja tilannetta lähdettiin useamman minuutin pelaamisen jälkeen tarkistamaan videomaalituomarilta. Erätauolle siirtyneet pelaajat eivät saaneet tietoa ottelun kolmannesta maalista, vaan kiekko osui TPS:n onneksi vain tolppaan.

Kuittaus ei auttanut

TPS tuli terävästi kolmanteen erään ja toisen erän lopussa jäähypenkillä istunut Birner iski kavennusosuman ruotsalaismaalivahti Backlundin selän taakse.

Kavennus ei kuitenkaan auttanut, vaan loukkaantumisen jäljiltä kaukaloon palannut Mikko Lehtonen tykitti yhdeksän sekuntia myöhemmin 3-1-osuman TPS:n verkkoon.

− Kolmannen erän alkuun saimme hyvän kavennuksen, mutta seuraavassa vaihdossa taas maali omiin. Kyllä se on selvää, että niitä momentumin kääntymisiä alkaa olla yhteen peliin niin monta, että ei millään voi selvitä, harmitteli TPS-päävalmentaja Virta ottelun jälkeen.

Osuman jälkeen Kärpät jatkoi kovaa painostusta ja TPS oli täysin vastaantulija. Jopa turkulaisten ylivoiman aikana vaarallisimmat paikat osuivat Kärpille, kun toisen erän lopussa lähellä maalia ollut tšekkihyökkääjä Huml pääsi kokeilemaan läpiajosta Kärppien neljännen osuman tekoa. Yritys päätyi kuitenkin Ortion varusteisiin.

Kärpät piti yllä pienoista painostusta myös kolmannen erän puolen välin jälkeen ja parhaat paikat syntyivät ottelun ykköstähti Stümpelin rakentelun päätteeksi.

Loppulukemat 4-1 iski tyhjään maaliin Kärppien Juha-Pekka Haataja, joka sai kiekon TPS-puolustaja Palmrothin virheen jälkeen.

− Kuudella neljää vastaan [Tapio] Laakso hölmöili vielä itsensä jäähylle ja kaveri pääsi iskemään, ärähti Virta viitaten Laakson ottamaan väkivaltaisuusjäähyyn, jonka myötä TPS ei saanut kahden miehen ylivoimatilannetta loppuhetkille.

− Toivottavasti hölmöilyt tähän sarjaan tulivat samaan päivään. En lähde arvuuttelemaan, mistä ne johtuivat. Stressitila ja kärsimättömyys siinä paistoivat läpi, jatkoi Virta.

Kärpät siirtyi voitolla johtoon ja sillä on sunnuntaina mahdollisuudet edetä jatkoon, kun joukkueet kohtaavat TPS:n kotikentällä. Valmistautuminen kyseiseen otteluun alkaa välittömästi ottelun jälkeen.

− Olemme 1-0-johdossa ja nyt bussilla lentokentälle. Syömme hyvin tässä matkustamisen yhteydessä ja sitä kautta saamme hyvät energiat sunnuntaille. Sitä kautta uudestaan liikkeelle, viestitti Aravirta.

TPS:n käskyttäjä Virta oli päättäväinen sunnuntain otteluun liittyen.

− Olemme aivan eri joukko huomenna tuolla Turussa. Tiedämme, ettei tämä sarja ole läheskään taputeltu. Pystymme paljon parempaan kuin tänään.