HPK vahvempi Lahden liiga-avauksessa

Tälläkin kaudella SM-liigan kärkikastiin povattu Hämeenlinnan Pallokerho ei antanut Pelicansin yllättää kauden avausottelussa. Pisteet matkasivat oikeutetusti Hämeenlinnaan numeroin 1-5.

Ottelu alkoi niin kuin oli odotettukin: pelaajilla tuntui olevan ”kristallia käsissä”. HPK:n pelaajat voittivat paineet nopeasti, mutta kotijoukkueella maila ei tahtonut millään pysyä käsissä. Tämä kostautui jo vajaan viiden peliminuutin jälkeen, kun Olli Sillanpää pääsi huseeraamaan Pelicans-maalin taakse. Maalivahti Carl Grahn kadotti kiekon näkyvistään, ja kun hän huomasi sen tulevan maalille, oli jo liian myöhäistä. Janne Lahti sai kunnian tehdä avausmaalin.

HPK pääsi vauhtiin ja hermoilua jatkanut kotijoukkue oli hädässä. Ville Hirvosen johtama ketju vastaanotti toistamiseen takaiskumaalin, kun Tuomas Eskelinen laittoi kiekon yläriman alle esteettömän nousunsa päätteeksi. Vaikka Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen yritti rauhoitella suojattejaan aikalisällä, vieraat antoivat lisää kylmää suihkua pari minuuttia myöhemmin. Kiekko saatiin toimitettua maalille kovan ruuhkan keskelle, eikä kukaan pelikaaneista tuntunut huomaavan koko pelivälinettä. Sähellyksen jälkeen Vladimir Sicak tuikkasi kiekon sisään ilman kummempia estelyjä.

Vieraat jatkoivat painostustaan, mutta Pelicans vältti takaiskut ja alkoi saada hieman pelin juonesta kiinni. Jussi-Antti Reimari sai hyökkäyspäässä paluukiekon loistopaikkaan, mutta HPK:n Mika Skyttä esti tilanteen fiksulla jäähyllä. Ylivoimalla Jani Keinänen pääsi puolittain karkuun, mutta laukaus meni yli Rob Tallasin vartioiman maalin.

Kotijoukkueella uusi ilme

Pelicans ei toisessa erässä murehtinut särkyneen kristallin perään, vaan tuli peliin rautaisella otteella. Toni Saarinen ja Daniel Widing pääsivät hyökkäämään kahdella nollaa vastaan, mutta jälkimmäisen laukaus päätyi Tallasin hanskaan. Hetkeä myöhemmin syntyi ansaittu kavennus. Santeri Heiskanen laukoi siniviivalta, kiekko pomppi Tallasin kautta maalin eteen, josta Jari Kauppilalla ei ollut vaikeuksia viimeistellä.

Kauppilan johtama ykkösketju, jossa laidoilla olivat Toni Mäkiaho ja Oliver Setzinger, oli läpi erän todella terävä. Kauppila kuljetteli kiekkoa aika ajoin pitkät tovit, mutta maalit jäivät puuttumaan. Jos ensimmäinen erä oli HPK:n, hallitsi kotijoukkue toista erää selvästi.

HPK hoitaa homman ilman ongelmia

Kolmannessa erässä painopiste oli aiempien erien tapaan hyppyrimäkien puoleisessa päädyssä. HPK ei antanut Pelicansille paljoa mahdollisuuksia nousuun. Fyysisesti täksi kaudeksi vahvistunut kotijoukkue esitti muutamia komeita taklauksia, eikä enää kontannut niin pahasti kuin ensimmäisessä erässä, mutta terävyys oli jäänyt erätauolla pukukoppiin.

Tero Paappasen jäähyyn johtanut turha huitaisu pysäytti takaa-ajon lopullisesti. Anders Burströmin läpiajon maalivahti Grahn hoiti hienosti, mutta Janne Laakkosen saatua mailansa Tomas Kucharcikin laukauksen väliin hän oli voimaton. Maali tosin merkittiin Kucharcikille.

HPK hyödynsi Pelicansin velttoilun vielä kerran, jälleen ylivoimalla. Burström pääsi kaunistelemaan loppunumeroiksi 1-5 ohjaamalla Marko Tuulolan laukauksen ilmasta sisään.

Parempi voitti

HPK hallitsi kenttätapahtumia toisen erän uinailua lukuun ottamatta, eikä näin jättänyt mitään epäselväksi. Loppunumerot vastasivat hyvin kenttätapahtumia.

Vieraiden luotsi Jukka Jalonen oli tyytyväinen omiinsa.

- Voitto tietenkin tyydyttää kaikkein eniten. Ensimmäinen erä käynnistyi erittäin hyvin ja erittäin tehokkaasti. Se on harvinaista meille, vieraspeleissä varsinkin. 3-0 tauluun nopeasti, niin se on vastustajan enää vaikea tulla rinnalle. Toinen erä oli selvästi vastaavasti Pelicansin, mutta Tallas piti meitä siinä pystyssä vaikeinakin hetkinä. Kolmas erä oli selkeästi taas meidän. Tästä on hyvä lähteä.

- Viisi maalia vieraissa on kova suoritus. Kolme ylivoimamaalia tottakai tyydyttää. Muutama alivoima, mitkä piti tappaa, ne hoidettiin hyvin. Maalivahtipeli oli hyvää. Erittäin paljon positiivisia asioita, mutta toisessa erässä jäätiin vähän Pelicansin jalkoihin, Jalonen analysoi omiensa esitystä.

Pelicans-kollega Petteri Hirvonen oli ilmeeltään vakavampi.

- Taisi olla jotain väärää polttoainetta tankissa, hän kommentoi alun tahmeutta.

- Jonkun verran jännitystä, ehkä vähän liikaakin. Muutama helppo maali siihen, niin sitä kautta se vaikeutui. Toivottavasti ensimmäisen pelin jännitys jäisi kotiluolaan.

- Toisessa erässä saatiin kyllä tilanteita ja saatiin vihdoin kone käyntiin, mutta HPK:n tasoista joukkuetta vastaan kolmen maalin takaa on hyvin vaikea tulla. Se vaatii aika hirveää onnistumisprosenttia, ja sitten alkaa paineet nousemaan.

Liigakausi on alkanut, mutta Lahdessa ei nähty mitään veriä seisauttavaa. Pelicansin otteista ei voi varmasti ennustaa mitään, sillä hermoilu vei joukkueelta terävyyden. HPK sen sijaan antoi mukavat näytöt ilman tähteään Vladimir Vujtekiakin. Mutta tämä oli vasta osa 1/56.