Pelicans pitkästä aikaa voiton makuun

Lahden jäähallissa järjestettiin joulunjälkeiset kinkunsulattelukinkerit. HPK hallitsi peliä pitkään, mutta kotijoukkue Pelicans nousi päätöserässä kahdella nopealla ylivoimamaalilla voittoon numeroin 3-2(1-1)(0-1)(2-0).

Pelicans on räpistellyt pohjamudissa kauden alusta asti. Ennen tämän illan kamppailua Kaanit olivat viimeksi poistuneet jäältä voittajina 1. marraskuuta, jolloin Saipa kukistui Lahdessa 2-0. HPK:ta vastaan Pelicansin tilastot ovat varsin murheelliset, eikä paljoa ollut tämän kauden esitysten perusteella lupa odottaa nytkään.

Alku näytti ottelun menevän vanhoja latuja. Ensimmäinen Kerho-laukaus painui helpohkosti ohi kotijoukkueen maalivahdin Mikko Rämön. Toporowski hävisi aloituksen Harri Suutariselle, porukka pakitteli ja Vladimir Sicak sai nousta b-pisteen kaarelle laukomaan avausmaalin. Maskiakaan ei tilanteessa ollut.

Täydellistä HPK:n hallintaa

Avausmaalin jälkeen vieraat ottivat täydellisen komennon. Harri Suutarinen oli avopaikassa Jussi-Antti Reimarin kammottavan kiekonmenetyksen jälkeen, mutta Mikko Rämö venyi haamutorjuntaan. Suutarisen lisäksi ensimmäisen erän avopaikoissa epäonnistuivat Tomas Kucharcik ja Jyrki Louhi.

Pelicansin tasoitus tuli kuin varkain erän lopulla. Läpi ottelun vahvasti taistellut Tommi Hannus haistoi irtokiekon, kiersi maalin eteen ja ohitti Rob Tallasin. Lasse Jämsen sai maaliin jostain syystä syöttöpisteen.

Tasoituksen jälkeen Pelicans rakensi HPK-päätyyn huiman pyörityksen ja vajaan minuutin ajan Kerhon ykköstä vietiin kuin litran mittaa. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty. Lopun piristymisestä huolimatta Pelicans oli avauerässä pahasti alakynnessä. Maalivahtien torjunnat Rämö 13 - Tallas 4.

Sama tahti jatkui toisessa erässä

Toisessa erässä peli puuroutui. Molemmat joukkueet pelasivat löysästi, mutta HPK toki jatkoi hallintaansa. Etenkin luisteluvoimassa vieraat olivat jatkuvasti paljon edellä. Liikkeen puute onkin ollut Pelicansin suurin murhe kauden aikana. Etenkin pakit ovat surullisen hitaita.

Paras paikka siunaantui HPK:n Marko Tuulolalle heti erän alussa, mutta Mikko Rämö venyi torjuntaan suorastaan uskomattomasti. Janne Laakkonen tarjoili laidasta upean lätyn Tuulolalle. Kucharcik oli vielä kärkkäästi paluukiekossa, mutta Rämö oli vieläkin edessä.

Molemmat joukkueet pääsivät toisessa erässä kokeilemaan ylivoimaansakin, mutta tuloksetta. HPK pyöritti näyttävästi, mutta tehottomasti. Kaanien ylivoima oli sen sijaan umpisurkeaa vielä ottelun tässä vaiheessa.

HPK:n tuhlari oli tässäkin erässä Tomas Kucharcik, jolle ei kelvannut edes tyhjä maali. Rämö oli jo tilanteesta ulkona, mutta kiekko kilahti tolpan ulkoreunaan.

Ajassa 37.41 Janne Lahti vei vieraat jälleen ansaittuun johtoon. Pelicans-puolustus sekoili ja Lahti pääsi nousemaan laidasta maalille Shayne Toporowskin ja Ossi-Petteri Grönholmin tehdessä kunniakujan.

Erän viimeisen minuutin aikana mylläkkää käytiin vaihteeksi vieraiden päädyssä. Jari Kauppila rakensi kaksi hyvää laukaisupaikkaa Jermu Pistolle. Ensimmäinen laukaus meni hieman takatolpan ohi ja toisessa laukauksessa Rob Tallas ilmestyi kuin tyhjästä estämään jo varmalta näyttäneen tasoituksen. Erä oli kuitenkin kokonaisuudessaan HPK:n. Maalivahtien torjunnat Rämö 11 - Tallas 6.

Tahti vaihtuu ylivoimalla

Kolmas erä ei näyttänyt tuovan minkäänlaista muutosta joukkueiden voimasuhteisiin. HPK kontrolloi peliä, eikä Pelicans päässyt minkäänlaisiin maalipaikkoihin. Burströmin kenttä järjesti valtavan myllytyksen, jonka päätteeksi Pelicansin Toni Saarinen joutui ottamaan jäähyn.

Kotijoukkue kesti Kerhon ylivoiman ja pian tämän jälkeen nähtiin ottelun ratkaissut käänne. Jyrki Louhi otti hyökkäyspäässä korkealla mailalla Kaanipakkia ja erotuomari Tom Laaksonen nosti kätensä ylös. Pelicans rakensi siirretyn rangaistuksen aikana kaikessa rauhassa hyökkäyksen oman maalinsa takaa ja HPK:n Marko Toivosen mailahäirintä osui kiekkoa ylös tuonutta Ossi-Petteri Grönholmia kasvoihin. Seurauksena Pelicans pääsi pelaamaan kaksi minuuttia 5-3 -ylivoimaa.

Kahden miehen ylivoimaa tarvittiin vain kuusi sekuntia, kun Toni Koivunen ampui pakin paikalta tulisesti oikeaan alakulmaan. Lisää seurasi 40 sekuntia myöhemmin. Yhden miehen ylivoimalla mylläkkä Rob Tallasin edessä oli melkoinen, kunnes kiekko lipui viimein Tallasin haltuun. Kaikkien ihmetykseksi kerhovahti ei lyönyt räpylää kiekon päälle, vaan odotti ilmeisesti pakkia purkamaan. Jani Keinänen nappasi kiekon ja Toporowskin yritettyä ensin ampui Jari Kauppila Pelicansin johtoon sydämensä kyllyydestä.

Tomas Kucharcik löi mailansa päreiksi vaihtoaitioon mennessään. HPK tuskastui ja sen peli meni lukkoon. Vastaavasti Pelicans sai nopeasta kääntestä aivan uudenlaista vauhtia ja itseluottamusta otteisiinsa.

Kotijoukkueen A-juniori Toni Kiren otti vielä jäähyn estämisestä, mutta vaikka Kerhon ylivoima pyörikin näyttävästi, ei maalintekopaikkoja enää tullut. Itse asiassa Pelicans oli lähempänä maalia Tommi Hannuksen ja Lasse Jämsenin päästyä 2-1 -hyökkäykseen. Hetkeä myöhemmin Pelicans pääsi jälleen ylivoimahyökkäykseen. Jari Kauppila ja Toni Saarinen pelasivat tilanteen hienosti, mutta Rob Tallas oli jälleen loistava.

Loppuhetkillä peli pysyi ihailtavasti Pelicansin kontrollissa, eikä paniikki päässyt iskemään. HPK:lle ei enää annettu tilaisuutta tasoittaa.

Valmentajien kommentteja

HPK:n Jukka Jalonen nimesi kaksi ”vielä joululomalla ollutta” pelaajaa:

- Tuomas Eskelinen pelasi paljon alle oman tasonsa. Tuli monta kiekonmenetystä, huonoa syöttöä, riskinottoa.... ja Pelicansille sitä kautta maalipaikkoja. Jos kaverilla ei olisi eväitä pelata paremmin, en viitsisi edes mainita, mutta kyse on sentään maajoukkuetason pelaajasta.

- Pelicans halusi tänään voittoa meitä enemmän. Meillä oli paikat ratkaista tämä peli. Kapteeni Marko Tuulola esimerkiksi kaksi kertaa aivan avopaikassa. Toisen erän alussa... ja kolmannen erän alussa aivan tyhjä maali ja mies päätti syöttää ja heitti kiekon kulmaan. Tämä kuvasti sitä, että tappamisen meininki puuttui. 3-1 siihen olisi varmasti ratkaissut pelin meille.

- Oli meidän tyhmyyttä ottaa kaksi jäähyä samaan vaihtoon. Tarkoitus oli pelata fiksusti ilman jäähyjä kolmannssa erässä. Aasimainen jäähy Louhelta hyökkäyspäässä ja sitten vielä se toinen jäähy vahingossa... Nämä on niitä asioita, joihin pelit ratkeaa. Annettiin mahdollisuus, jonka Pelicans käytti hyväkseen, summasi Jukka Jalonen.

Petteri Sihvonen oli tapansa mukaan vakavalla naamalla, mutta tällä kertaa tyytyväisenä:

- Tosi makeat pisteet. Meillä oli tarkoitus hyödyntää paluu joulutauolta. Ennakoitiin, ettei Kerho ehkä ole kaikkein terävimmillään.

- Meidän pelinopeus riitti tänään nippa nappa Kerhoa vastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Hyvä maalivahtipeli, ylivoima ja alivoima toimivat. Olen peräänkuuluttanut kahden suunnan pelaamista. Nyt kentällä ei enää ollut pelaajia, jotka vain hyökkäävät, vaan jokainen osallistui myös puolustamiseen.

- Ei ollut varmaankaan mikään maailman loistavin jääkiekkopeli, mutta me haluttiin näitä pisteitä kovasti ja ehkä me ne joten kuten ansaittiinkin, näki Sihvonen.