”Paikallisvääntö” viidennen kerran

LIIGA / Ennakko
Näihin on jo totuttu ja ehditty jo hieman kyllästyäkin, on aika jälleen SM-liigan paikalliskierrokselle. Kolmesti on HPK vienyt Pelicansilta pisteet, kerran ne on tasattu. Molemmat pelaavat lauantaina ensimmäisen ottelunsa joulutauon jälkeen ja on mielenkiintoista nähdä onko kummassakaan leirissä tapahtunut pelillisiä muutoksia.

Vierasjoukkue HPK:n lento ei ole ollut aivan samanlaista kuin viime kaudella, mutta silti joukkue on hyvissä asetelmissa, kun sarjan kevätpuolisko alkaa. HPK on sarjassa viidentenä ja edellä menevä TPS on kaksi ottelua vähemmän pelanneena viisi pistettä edellä. Tätä eroa lähtee kerho lauantaina kuromaan umpeen.

Pelicansille HPK on ollut tämän koko liigahistorian ajan vaikea vastus, varsinkaan Rinkelinmäeltä ei ole pisteitä montaa kertaa Lahteen tuotu. Tällä kaudella HPK on ollut myös Lahdessa aivan ylivoimainen pelillisesti ja vienyt molemmat vieraspelinsä selvin lukemin, 1-5 ja 1-4. Tuskin lauantaikaan joukkueiden pelilliseen tasoeroon tuo suurta muutosta, mutta tarkalla puolustuksella ja tehokkaalla viimeistelyllä on kotijoukkueellakin mahdollisuutensa.

Janne Laakkonen on ollut yhdessä Vladimir Vujtekin kanssa ehkä Hämeenlinnan hyökkäyksen kirkkain tähti ja Laakkonen on ollutkin erittäin hyvä jokaisessa aikaisemmassa Pelicans-ottelussa. Maalilla Rob Tallas on ollut Pelicansille lähes ohittamaton ja usein hyvä taistelu on päättynytkin tehottomuuteen ja Tallasin upeisiin torjuntoihin. Marko Tuulola on ollut edelleen puolustuksen johtohahmo, vaikka samaa loistokkuutta, mitä viime kaudella nähtiin, ei nyt olla nähtykään. HPK on kokonaisuudessaan todella taitava ja nopea joukkue ja ehkä juuri siksi se on ollut erityisen vaikea kankeille Pelicans-puolustajille.

Luovuttamista ei nähdä?

Pelicans on jo aikaa sitten menettänyt realistiset mahdollisuutensa pudotuspeleihin, vaikka teoriassa niihin voitaisi vielä yltää. Ennen joulutaukoa joukkue hankki uskottavuutensa säilyttämiseksi uusia miehiä, Mike Lephartin ja Lasse Jämsenin. Näistä ainakin Jämsen on ollut joukkueelle hyvä vahvistus, mutta myös Lephart jatkaa ainakin kauden loppuun. Try-out-miehistä Miikka Jäske on lähellä jatkosopimusta, mutta Hermanni Vidman palaa Lukkoon.

Toimitusjohtaja Jorma Kosonen lupaili aikanaan, että tällä kaudella ei nähdä viime kaudelta tuttua luovuttamista, kun parhaat pelaajat myytiin tai vuokrattiin pois joukkueesta. Kosonen sanoi, että Jari Kauppila, Toni Koivunen sekä Santeri Heiskanen jatkavat joukkueessa koko kauden. Näistä lupauksista on jo kulunut aikaa, mutta siirtoikkuna on vielä avoinna. On mielenkiintoista nähdä jatkaako sarjan hännillä tukevasti majaileva joukkue näin loppuun asti, vai korjaillaanko taloutta kuitenkin edelliskauden tapaan.

Pelillisesti Pelicans on lukossa ja varsinkin voittamisen vaikeus näkyy otteissa selvästi. Ennen taukoa Lappeenrannassa menetettiin kolmannessa erässä selvä kolmen maalin johto omiin virheisiin ja muutenkin johtoasemassa pelaajat tuntuvat puristavan mailaa liikaa, jopa Jari Kauppila ja muut joukkueen tähtipelaajat. Sarjan mielenkiinnon ja Pelicansin kannalta olisi tärkeää, että Pelicans olisi keväällä vähintäänkin vahvasti kiusaamassa parempiaan, vaikkei nousua tapahtuisikaan. HPK:sta tullut Aki Heino alkaa nyt olla terve ja hänen pitäisi vahvistaa puolustusta tulevissa peleissä, samoin Jussi-Antti Reimari palaa sairastuvalta. Tero Paappanen on puolestaan sivussa mahdollisesti loppukauden.

Tuskin dramaattista

Jälleen kerran Pelicansin toivo on hyvässä puolustus- ja maalivahtipelissä, sekä tehokkaassa viimeistelyssä. Mitä pidempään vierailija pidetään nollilla, sen paremmat mahdollisuudet kotijoukkueella on. Tuskin Pelicans kuitenkaan tulee kaukaloon vain puolustamaan, sitä on harvemmin kotikaukalossa nähty. HPK on tunnetusti ollut kova nimenomaan otteluiden alussa, joten tähän on syytä kiinnittää huomiota. Toivoa sopii, että tasaisen sarjan tapaan tämäkin ottelu pysyy ainakin mahdollisimman pitkään tasaisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle