Porin Ässien ympärillä pyörivän kohun taustat ovat valjenneet. Seuran Liiga-toimintaa hallinnoiva HC Ässät Pori Oy on tilanteessa, jossa Isomäen jäähallin, nykyisen Isomäki Areenan, vuoden 2016 kevättalvella valmistunut kokonaisvaltainen remontointi kasvatti yhtiön vuosittaisia kuluja noin 450 000 eurolla. Asiaa on tapailtu julkisuudessa jo aiemmin. Summa muodostuu remonttia varten otetun velan lyhennyksistä, sen koroista ja korotetuista hallivuokrista. Vuokran kallistuminen johtuu pääomistaja Porin kaupungin halliremonttiin tekemästä panostuksesta. Vanhaa Isomäkeä Ässät sai käyttää hyvin huokealla vuokralla.
Halliremontti maksoi vajaat 12 miljoonaa euroa. Ässien osuus siitä oli noin 4,75 miljoonaa, loput tulivat valtiolta ja Porin kaupungilta. Ässät rahoitti investoinnin pankkilainalla, jonka maksuaika on 20 vuotta. Isomäki Areenaa hallinnoi yhtiö Kiinteistö Oy Porin Jäähalli, josta kaupunki omistaa 56 prosenttia ja HC Ässät Pori 44 prosenttia.
Ässät on siis tilanteessa, jossa sen on tehtävä vuosia tästä eteenpäin kokonaisliiketoiminnallaan vuosittain keskimäärin vähintään noin 450 000 euroa voittoa, jotta voitto kattaa halliremontin aiheuttamat kulut. Toki toiminnasta syntyy muitakin kuluja, mutta remontin aiheuttamat ovat suora lisäys aiempaan kulutasoon. Yllättävät menot luonnollisesti lisäisivät entisestään painetta uusille tuloille. Pääasialliset keinot voittojen kasvattamiseen ovat pääsylipputuotot, oheismyynti, myynnin tehostaminen, pudotuspeleihin pääseminen, pelaajamyynnit ja uudet liiketoimintamallit. Toinen lähestymiskulma on karsia juoksevia kuluja.
Yli 400 000 euron pitkän aikavälin keskimääräinen vuosittainen voitto olisi kova tavoite mille tahansa Liiga-seuralle. Kun halliremontin malli ja siihen osallistuminen lyötiin lukkoon vuonna 2013, Jatkoajan tietojen mukaan Liiga-Ässien operatiivinen toimisto vastusteli lopulta valittua mallia nähden sen talousyhtälön riskaabelina. Päätöksen mittavasta osallistumisesta ja pankkilainasta teki yhtiön silloinen hallitus. Ilman Ässien mittavaa osallistumista Porin kaupunki tuskin olisi panostanut pyhättöön lopulta toteutuneessa mitassa, eikä areena todennäköisesti olisi rakentunut nykyisenlaiseksi.
Ässät on tehnyt viimeisimmistä neljästä valmiista tilikaudesta voittoa kahdella. Vuonna 2014 voittoa kertyi 37 000 euroa ja viime vuonna 407 000 euroa. Vuonna 2015 tuli tappiota 359 000 euroa ja sitä seuraavana 325 000 euroa. Vuosina 2013–2017 liiketoiminta oli siis yhteensä 240 000 euron edestä tappiollista. Tuossa summassa ei ole vielä yhtään kokonaista Areena-lainan vuosilyhennystä, sillä kuluva, vielä jatkuva, tilikausi on ensimmäinen, jolla Ässät maksaa kokonaisen vuosilyhennyksen eli noin 450 000 euroa.
2015 ja 2016 ovat HC Ässät Porin toistaiseksi ainoat tappiollisiksi kirjatut tilinpäätösvuodet tällä vuosikymmenellä. 2010-luvun tilinpäätösten yhteistulos on silti vain 285 000 euroa plussalla, joten koska yritys tiedotti tiistaina kuluvan tilikauden johtavan useiden satojen tuhansien eurojen miinukseen, Ässät joutunee hakemaan paikkausta sukanvarresta. Selkänojaa kuitenkin on, sillä viime tilikauden päättyessä omaa pääomaa oli yli miljoona euroa ja kassavaroja 700 000 euroa.
Yhtiö on pyrkinyt kehittämään uusia liiketoimintamalleja. Yksi sellainen on viime vuonna perustettu Pata Staff -henkilöstövuokrausyritys, joka ajetaan nyt Jatkoajan tietojen mukaan alas. Liiga-ottelujen henkilöstöpalvelut ollaan tilaamassa Duunin Oy:lta, jonka puheenjohtaja on HC Ässät Porin hallituksen jäsen Harri Vilkuna. Porin ravirataa hallinnoiva Porin Ravit Oy tilaa henkilöstöpalveluja Duunin Oy:lta. Porin Raveilla ja HC Ässät Porilla on sama puheenjohtaja, Janne Ojanen. HC Ässät Pori taas on ostanut vuodesta 2014 saakka palveluja tietojärjestelmäyritys Wisenetwork Oy:ltä, jonka toimitusjohtaja on Porin Ravien entinen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Hannu Myöhänen.
Juuri Pata Staffin alasajamispäätös johti Jatkoajan tietojen mukaan lopulta siihen, että Ässien hallituksessa äänestettiin toimitusjohtaja Eeva Perttulan irtisanomisesta. Perttula vastusti henkilöstövuokrauksen muuttamista. Irtisanominen julkaistiin tiistaina. Perttula rekrytointiin yritykseen marraskuussa 2016, mutta hänen ja hallituksen puheenjohtajaksi viime vuoden elokuussa nousseen Ojasen yhteistyö ei Jatkoajan tietojen mukaan toiminut missään vaiheessa. Ojanen istui hallituksessa rivijäsenenä Perttulaa palkattaessa. Puheenjohtaja oli silloin Mikko Laine, joka puolestaan erosi rivijäsenenä hallituksesta tiistaina. Toinen jäsen Olli Kaski lähti samaan aikaan. Perttula ja Laine istuvat Kiinteistö Oy Porin Jäähalli -yhtiön hallituksessa.
Ässien kuluva tilikausi on siis useita satoja tuhansia tappiollinen. Perttula kertoi jo huhtikuun lopussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että yhden tavarantoimittajan konkurssi aiheutti talvella Ässille merkittävän luottotappion. Kyseessä on Vanners Oy, joka toimitti seuralle fanituotteita. Fanituotetoimittajan konkurssiin jäi seuralta noin 100 000 euroa. Vanners teki Liigassa yhteistyötä myös ainakin Mikkelin Jukurien kanssa.
HC Ässät Pori Oy:n pääomistaja on Porin Ässät ry, joka hallinnoi seuran junioritoimintaa. Yhdistys omistaa osakeyhtiöstä noin 70 prosenttia. HC Ässät Porin liikevaihto oli viime tilikaudella 6,4 miljoonaa euroa.