Nuorten kotikisat vuonna 1980: Neuvostoliitto jatkoi voittokulkuaan - Suomelle ensimmäinen mitali

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vladimir Krutov oli Neuvostoliiton kultajoukkueen kulmakiviä.
Kuva © Getty Images

Neuvostoliitto oli voittanut kolme ensimmäistä turnausta. Vuotta aiemmin turnauksen paras pistemies oli ollut Vladimir Krutov, joka oli edelleen kelvollinen edustamaan maataan.

Kisat pelattiin kahdessa neljän joukkueen alkulohkossa. Kaksi parasta kohtasivat vielä toisen lohkon parhaat joukkueet mitalisarjassa ja kaksi huonointa heikoimmat joukkueet putoamissarjassa.

Suomi oli saanut alkulohkoonsa seurakseen Neuvostoliiton, Kanadan ja Sveitsin. Toisessa lohkossa olivat Ruotsi, Tšekkoslovakia, USA ja Länsi-Saksa.

Kaksi vuotta aiemmin Suomessa oli mitelty 18-vuotiaiden Euroopan mestaruudesta. Suomi ja Neuvostoliitto olivat viimeiseen otteluun lähtiessä täysin tasoissa, joten mestaruuden ratkaisemiseksi jouduttiin turvautumaan poikkeusjärjestelyihin, mikäli ottelu olisi kolmen erän jälkeen tasan. Kun näin todella tapahtui, pelattiin yksi täysi jatkoaika ja toisesta jatkoerästä lähtien äkkikuolemaperiaatteella. Suomi nousi moneen otteeseen tasoihin ja lopulta Jari Kurri ratkaisi Suomelle mestaruuden toisen jatkoerän alkuminuuteilla.

Kurri olikin etukäteisarvioissa osa suomalaisten ykköskentällistä. Kentällisen muina hyökkääjinä olivat divaritasolla Forssan Palloseurassa kiekkoillut Mika
Helkearo sekä Kiekkoreippaan Jarmo Mäkitalo. Puolustajat olivat oululaisia, sillä takalinjoilla luutivat Juha Huikari ja Reijo Ruotsalainen.

− Mäkitalo-Kurri on kaksikko, joka osaa ajatella yhteen. Heille on turha opettaa mitään erikoista, sillä kaksikon liikehdintä jäällä on muutenkin kylliksi kummallista. Ulkopuolisen on vaikea sanoa, kumpi on sentteri ja kumpi laituri, Suomen ykkösketjusta oli sanottu.

Kanadalla erilainen joukkue

Suomi kohtasi avausottelussaan Kanadan. Vielä tuolloin Kanada muodosti ryhmänsä pitkälti yhden seurajoukkueen pelaajista. Molemmat maalivahdit, neljä seitsemästä puolustajasta sekä seitsemän 11 hyökkääjästä edustivat seuratasolla Peterborough Petesia, joka oli voittanut edellisenä vuonna Memorial Cupin. Seitsemästä vahvistuksesta viisi edusti Ottawa 67'sia, Rick Lanz Oshawa Generalsia ja Dino Ciccarelli London Knightsia. Petesin pelaajista kovin nimi oli puolustaja Larry Murphy.

Sarjajärjestelmän myötä ottelua pystyi pitämään erittäin tärkeänä loppusarjaan pääsyn kannalta. Neuvostoliiton ollessa ykkössuosikki lohkossaan toisesta paikasta odotettiin tiukkaa kamppailua nimenomaan Suomen ja Kanadan kesken. 

Suomi oli hallitsevampi osapuoli pelissä pitkälti runsaiden ylivoimien takia. Rangaistusten jakauma oli tyrmäävä, sillä Suomelle tuomittiin kolme ja Kanadalle 17 kaksiminuuttista. Suomen peli oli kuitenkin varsin nihkeää. Ensimmäisessä erässä Reijo Ruotsalainen vei nuoret leijonat johtoon Kurrin ja Kari Jalosen syötöstä.

Toisessa erässä Suomi tuhri lähes kuusi minuuttia peräkkäistä ylivoimaa, joista osa viidellä kolmea vastaan. Kanada tuli tasoihin erän viimeisellä sekunnilla Terry Bovairin osumalla. Kolmannessa erässä Suomi kuitenkin onnistui kotiyleisön riemuksi iskemään voitto-osuman. Siitä vastasi ottelun toisen osumansa tehnyt Ruotsalainen vain hieman päälle kolme minuuttia ennen ottelun loppua.

Nuorten Leijonien toinen vastustaja oli Sveitsi. Peli oli täydellistä Suomen näytöstä ja 60 minuutin jälkeen taululla olivat lukemat 19−1. Suomi oli saanut ylivoiman kuntoon ja se näkyi pelin tuloksessa. Suurista lukemista huolimatta vain yksi pelaaja, Mika Helkearo, pääsi juhlimaan hattutemppua. Kahteen maaliin ylsivät Kurri, Ruotsalainen, Jalonen ja Ari Lähteenmäki. Tehokkaimmaksi mieheksi nousi Kurri, joka keräsi maaliensa lisäksi viisi syöttöpistettä.

Lohkon toisessa ottelussa Neuvostoliitto voitti Kanadan 8−5. Päävalmentaja Mike Keenan oli jälleen pettynyt tuomaritoimintaan. Esiin nousi jopa se, että Kanada jättäisi MM-turnausten pelaamisen, mutta onneksi tätä ei ole tapahtunut. Ottelussa tehokkaimpina häärivät Kanadan Ciccarelli ja Neuvostoliiton Krutov, jotka iskivät 3+1 mieheen.

Koska Suomi ja Neuvostoliitto olivat kumpikin voittaneet kaksi ottelua, maiden paikka ylemmässä jatkosarjassa oli selvä ennen alkulohkon keskinäistä päätösottelua. Panosta ottelusta ei kuitenkaan puuttunut, sillä ottelun voittaja ottaisi vahvan kiinnityksen kirkkaimpiin mitaleihin. Suomen murskavoitto Sveitsistä tiesi sitä, että tasapelillä etu olisi nuorilla leijonilla. Neuvostoliitto oli omassa pelissään voittanut Sveitsin "vain" 6−0.

Suomen ja Neuvostoliiton keskinäinen ottelu nousi ruotsalaisarvioissa koko turnauksen parhaaksi. Toisin kuin sen ajan yleinen suuntaus, ottelusta tuli vähämaalinen. Avauserässä Vladimir Šašov vei joukkueensa johtoon. Toisessa erässä Suomi tuli tasoihin Jouni Koutuaniemen maalilla, mutta erän lopulla Igor Larionov onnistui maalinteossa. Kolmannen erän paine ei auttanut suomalaisia, vaan kaksi pistettä menivät Neuvostoliitolle.

Hockey Hall of Fameen valittu puolustaja Larry Murphy esiintyi Kanadan joukkueessa.
Hockey Hall of Fameen valittu puolustaja Larry Murphy esiintyi Kanadan joukkueessa.
Kuva © Getty Images

Toinen lohko oli kimurantimpi. Tšekkoslovakia kukisti USA:n 7−3 Jan Vodilan tehtyä viisi maalia. Ruotsi otti myös odotetun voiton Länsi-Saksasta. Tšekkoslovakia voitti Länsi-Saksan murskaavasti, mutta Ruotsi ja USA päätyivät tasapeliin toisessa ottelussaan. Bryan Erickson oli tehnyt jenkeille 5−5-osuman vain 57 sekuntia ennen pelin päättymistä. Näin ollen päätöskierrokselle lähdettäessä Tsekkoslovakia oli neljässä, Ruotsi kolmessa ja USA yhdessä pisteessä. Kärkikaksikko kohtaisi toisensa kamppailussa lohkovoitosta.

Länsinaapuri onnistui lähtemään loppusarjaan täysin pistein, sillä se voitti maiden keskinäisen ottelun 10−4 Håkan Loobin juhliessa neljää maalia. USA joutui vastaavasti pettymään hienon Ruotsi-tasapelin jälkeen, sillä Länsi-Saksa vei voiton alkulohkon päätöspelissä. Kanada oli voittanut Sveitsin, joten alempaan loppusarjaan lähtiessä etu oli Kanadalla ja Länsi-Saksalla.

Suomen mitali varmistui hopeaksi

Loppusarjassa oli ensin ohjelmassa rakkaiden vihollisten kohtaamiset. Suomi ja Ruotsi pelasivat vastakkain, kuten myös Tšekkoslovakia ja Neuvostoliitto. Ruotsin Thomas Rundqvist vei joukkueensa johtoon avauserän lopulla. Toinen erä oli kuitenkin Suomen näytöstä. Lähteenmäki tasoitti, Kurri vei johtoon ja Timo Blomqvist turvasi johtoa entisestään. Toiselle erätauolle lähdettiin 3−1-tilanteessa.

Ruotsi kavensi kolmaneessa erässä avausmaalin tehneen kaksikon toimesta. Tällä kertaa Rundqvist oli syöttäjänä, kun Loob teki maalin. Enempään ei länsinaapurimme kuitenkaan pystynyt, vaan voitto kirjattiin Suomelle. Voittomaalista vastannut Blomqvist oli myös pelastavana enkelinä puolustuspäässä hänen torjuttuaan maaliviivalta yhden ruotsalaisyrityksen

− Blomqvistissa on sellaista Ruotsin tappajan vikaa, kommentoi päävalmentaja Hietanen.

Tšekkoslovakia piinasi Neuvostoliittoa kaksi erää. Toisella erätauolla tilanne oli vielä 2−1, mutta Neuvostoliiton viisi maalia päätöserään toivat 6−2-voiton. Larionov ja Krutov olivat jälleen tehokkaina.

Päätöspäivään lähdettäessä mikä tahansa oli vielä mahdollista. Suomi kohtasi ensin Tšekkoslovakian ja nappasi kolmannen erän kahdella maalilla 4−2-voiton. Tehot jakautuivat tasaisesti, sillä vain Pekka Arbelius kirjasi kaksi pistettä syötettyään Suomen ensimmäisen ja toisen osuman. Voittomaalista vastasi Jarmo Mäkitalo. Suomen mitali varmistui voiton myötä, mutta väri jäi vielä arvoitukseksi.

Tšekkoslovakian molemmista maaleista vastasi Dusan Pašek, jonka pelipaita oli varastettu edellisenä yönä. Näin hän joutui pelaamaan normaalin 14:n sijaan paidalla, jossa oli numero 3. Se ei näyttänyt menoa haittaavan.

Tšekkoslovakian valmentaja Josef Golonka uskoi, että seuraavassa turnauksessa maa tulee menestymään paremmin. Joukkueessa oli peräti kymmenen pelaajaa, jotka olivat edustuskelpoisia myös seuraavassa turnauksessa.

Neuvostoliiton ja Ruotsin otteluun lähdettäessä kolmella maalla oli mahdollisuus mestaruuteen. Neuvostoliitto tarvitsisi mestaruuteen tasapelin. Jos Ruotsi voittaisi pelin vähintään kahdella maalilla, se olisi mestari. Myös Suomella oli vielä mahdollisuus, jos Ruotsi voittaisi pelin 1−0 tai 2−1.

Ruotsi aloittikin pelin vahvasti ja Thomas Steenin osumalla joukkue oli johdossa erätauolle. Toisessa erässä turnauksen paras pelaaja Krutov romutti Suomen mestaruushaaveet tekemällä kaksi maalia. Ruotsi tavoitteli tiukasti tasoitusta, mutta ilman tulosta. Neuvostoliitto vei ottelun 2−1 ja sen myötä myös mestaruuden. Hopeamitalit jaettiin Suomelle ja pronssit Ruotsille. Mitali oli Suomen ensimmäinen virallisissa nuorten MM-kisoissa.

Alemmassa loppusarjassa Kanada voitti ensimmäisissä peleissä eteläisen naapurimaansa 4−2 ja saman teki myös Länsi-Saksa kohdatessaan Sveitsin. Otteluiden voittajat varmistivat oman paikkansa seuraavan vuoden kisoihin. Näiden kahden merkityksetön päätöspeli päättyi Kanadalle 6−1. USA ja Sveitsi kävivät sen sijaan pitkään tiukkaa taistelua. Runsasmaalisessa pelissä Sveitsi nousi 5−5-tasatilanteeseen kolmannen erän alussa, ennen Mike Lauenin voitto-osumaa. Lopussa USA karkasi ja voitti 9−5. Sveitsin visiitti ylimmällä tasolla jäi jälleen vuoden mittaiseksi.

Sitaatit ovat lainauksia aikakauden Helsingin Sanomista.

» Lähetä palautetta toimitukselle