IPK lähtee kevääseen uudenlaisessa tilanteessa − "Jokainen keväällä saavutettu voitto on sulka hattuun"

MESTIS / Haastattelu
IPK on ollut koko kauden todella yhtenäinen joukkue.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Kokemus korostuu kevättä kohti mentäessä. Päävalmentaja Marko Tuomaisen lisäksi kokemusta löytyy IPK:n joukkueesta myös seuralegendojen myötä.

IPK oli Mestiksen runkosarjan yllättäjä. Seuran taustajoukot ovat rakentaneet Mestis-taivalta maltillisesti ja IPK on nähtykin jo viime kausina kevään tosipeleissä. Siitä huolimatta runkosarjan voittoon uskoi harva, kun ennakkokaavailuissa IPK arvioitiin sarjan ylempään keskikastiin.

Runkosarjan onnistuminen on monen asian summa, mutta yksi merkittävä tekijä lienee kokeneet toimijat seuran avainpaikoilla.

Päävalmentaja Marko Tuomainen arvostaa runkosarjan voittoa, vaikka se toki on vain osa kautta ja mitalisijat ratkotaan vasta kevään peleissä.

− Runkosarjan loppusijoitus on tietyllä tavalla päivittäisen arjen ja toiminnan mittari. Olen tyytyväinen, että olemme saaneet siirrettyä monia harjoitteiden kautta käytyjä asioita peleihin. Otteluissa on helpompi reagoida, kun tiedämme, mikä meidän pelimme rakenne on.

IPK voitti harjoituskaudella vain yhden pelin ja panosti todella kovaan harjoitteluun. Tuomainen mainitsee, että Mestiksen joukkueilla harjoituskausi on lyhyt, joten he halusivat hyödyntää sen tehokkaasti.

− Saimme varsinkin alkukaudesta hieman kilpailuetua siitä, että onnistuimme ajamaan yksinkertaisen, mutta vaativan pelitapamme sisään. Harjoituskaudella korostimme voima- ja kestävyysharjoittelua. Tämän myötä menestys harjoituskaudella oli vaatimattomampaa, mutta se oli tietoinen asia. Jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa, että se oli onnistunut valinta.

− Teimme pieniä kokeiluja kauden aikana pelitavan osalta, mutta halusimme kuitenkin pitää perusasiat samana. Tällä saimme pelaamiseemme jatkumoa ja pelitavan mahdollisimman selkeäksi joukkueen lyhyestä yhteisestä historiasta huolimatta.

Kohti pudotuspelejä

Suora pudotuspelipaikka antaa joukkueelle hieman pidemmän tauon ennen pudotuspelejä. Sen aikana IPK on jatkanut suunnitelmallista arkeaan.

− Saimme levättyä viikonlopun aikana ja nyt olemme kaksi päivää harjoitelleet aika kovatempoisesti. Luotamme omaan pelitapaamme, mutta olemme tietysti myös tutustuneet vastustajaamme ja heidän pelitapaansa.

Puolivälierävaiheessa vastaan asettuva RoKi saa päävalmentaja Tuomaiselta kehuja.

− RoKin joukkue on kauden aikana muuttunut jonkin verran, joten emme vertaa tämän hetken vastustajaa heidän runkosarjansa aikaiseen joukkueeseensa. He pelasivat Kiekko-Vantaata vastaan todella hyvin Villi kortti -kierroksella ja ovat paljon vaarallisempi joukkue kuin aiemmin tällä kaudella.

Tuomainen on kokenut ja nähnyt jääkiekkourallaan paljon pelaajana ja valmentajana. Kevät on tunnetusti pelaajille kauden parasta aikaa, mutta sitä se on Tuomaisen mukaan myös valmentajalle.

− Kyllä kevät on periaatteessa valmentamisen kulta-aikaa. Silloin nähdään, mihin tehty työ riittää. Keväällä valmennuksen on aika astua hieman taaemmaksi, vaikka tietysti pelaajia autetaan kaikin tavoin.

− Olen saanut olla monessa voittavassa joukkueessa mukana ja keväällä tärkeintä on, että pelaajilla on selkeä olo ja he voivat toteuttaa kauden aikana harjoiteltuja asioita. Jääkiekko on edelleen pelaajien peli. Meillä pelaajat ovat pääosassa, ja itse olen pyrkinyt auttamaan heitä parhaani mukaan.

Seuralegendoilla kevättä rinnassa

Kevät on hienoa aikaa myös IPK:n seuralegendoille, huoltopäällikkö Pekka Huttuselle ja toimitusjohtaja Jarmo Ylisipolalle. Molemmat aloittivat jääkiekkouransa 1970-luvun alkupuolella ja ovat siitä asti kantaneet IPK:n värejä. Nykyisin molempien pelipaidat ovat kunniapaikalla Iisalmen jäähallin katossa.

Vuosia yhdessä IPK:n edustusjoukkueessa pelanneet kaverukset ovat olleet seurassa monenlaisissa tehtävissä. Huttunen muistelee, että valmentamisen ja huollon lisäksi tehtäviin on kuulunut myös jäähallin kunnostamista.

− Olen ollut esimerkiksi asentamassa Iisalmen jäähallin katsomon kuppi-istuimia. Vuonna 2016 aloitin huoltopäällikkönä, kun Ylisipola mainitsi kauden alla, että niihin tehtäviin olisi tarvetta.

Huoltopäällikkö Pekka Huttunen työpaikallaan IPK:n pukukopissa.
Kuva © Tomi Tajakka

Myös toimitusjohtaja Ylisipola mainitsee, että pienessä seurassa on toisinaan hypättävä roolista toiseen.

− Valmensimme jossakin vaiheessa yhdessä Huttusen kanssa, kun välillä IPK:lla on ollut vaikeita vaiheita. Toimenkuvaan on kuulunut myös markkinointia, kumppanuuksien hoitoa ja oikeastaan ihan kaikkea. Olen jokapaikanhöylä. Virallinen tittelini on toimitusjohtaja.

Pitkäaikaiset seuratoimijat kertovat, että työtunteja IPK:n eri tehtävissä on turha laskea. Molemmille jääkiekko ja IPK ovat elämäntyö. Kumpikaan ei kadu sitä, vaikka lajin parissa vietetty aika on toisinaan ollut muusta elämästä pois.

− Jos minulla on joutilas ilta ja on jääkiekko-ottelu nähtävissä, niin kyllä minä sitä katson. IPK on seurana kohdellut minua hyvin ja vuosien varrella olen saanut sen kautta paljon ystäviä. Peliajoilta ehkä myös muutaman vihamiehen muilta paikkakunnilta, Huttunen naurahtaa.

Ylisipola painottaa, että IPK:n toiminnassa on edelleen taustalla seuran perustajien arvomaailma.

− Meidän toimintamme keihäänkärki on tietysti jääkiekko, mutta teemme paljon muutakin. Teemme paljon asioita yhteiskuntavastuun puitteissa Ylä-Savon alueella. Haluamme antaa mahdollisimman paljon tälle yhteisölle, joka on tukenut meitä vuosien varrella.

Keväällä huoltopäällikkö Huttusen työtahti kiihtyy ja päivät venyvät yhä pidemmiksi. Ylisipolan työssä keväällä on hetken rauhallisempi vaihe, kunnes seuraavan kauden rakentaminen alkaa toden teolla. Työ on jo aloitettu, mutta pudotuspelien aikaan tilannetta rauhoitetaan, jotta joukkue voi keskittyä peleihin.

IPK:n toimitusjohtaja Jarmo Ylisipola odottaa pudotuspelejä positiivisella mielellä.
Kuva © Tomi Tajakka

Pudotuspeleihin kumpikin lähtee luottavaisina ja tiedostaen, että keväällä voitot ovat tiukassa.

− Tunnelma on hyvä ja odottava, kun siirrytään kohti pudotuspelejä. Meillä on positiivinen runkosarja takana ja jalat tiukasti maassa. Tiedämme, että meillä on hyvä mahdollisuus menestyä ja etenemme hetken kerrallaan. Kevät on pelien parasta aikaa täällä toimistossa ja tuolla pelaajien kesken pukukopissa, Ylisipola summaa.

Huttunen on päivittäin mukana pukukoppielämässä ja kehuu pitkäaikaisen pelikaverinsa tapaan tunnelmaa joukkueessa.

− Meillä on hyvä joukkue, joka tulee keskenään hyvin toimeen. Se on erittäin tärkeä asia. Pelaajahankinnat ovat onnistuneet hyvin. Tässä sarjassa joukkueen runko vaihtuu paljon kauden jälkeen. Se on iso ero omiin pelivuosiini verrattuna.

Pieni seura, suuri merkitys

Viime vuosina IPK on noussut pudotuspelijoukkueeksi Mestiksessä ja palkintokaapissa on yksi Mestis-pronssi. Huttunen ja Ylisipola ovat vuosien varrella huomanneet, että IPK on alueen asukkaille tärkeä asia. Tämän kauden hyvät otteet ovat tuoneet lajin pariin myös uusia seuraajia.

− Kauppareissulla saattaa joku tuntemattomampikin kysyä jotakin jääkiekkoon liittyvää. Tämä joukkue merkitsee paljon näille ihmisille. Olemme pieni seura pienessä kaupungissa ja kyllä menestyminen tuntuu hyvältä. Jokainen keväällä saavutettu voitto on sulka hattuun, Huttunen toteaa.

Ylisipola muistelee vuoden 2016 kevättä ja Mestis-nousua. Joni Riihola löi kiekon Imatran Ketterän maaliin ja nousujuhlat alkoivat.

− Silloin vähän hirvitti, että mihinkähän tässä ollaan oikein menossa, mutta meillä on ympärillä erittäin tiivis ja hyvä yhteistyöverkosto. Alueella on paljon osaamista ja olemme voineet ammentaa siitä myös meidän toimintaamme. Yhteistyö KalPan kanssa on ollut merkittävä apu.

− Tätä kaikkea on ollut iso porukka tekemässä. Ilman heitä emme olisi tässä ja voimme olla yhdessä todella ylpeitä tästä kaikesta, Ylisipola kiittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle