Kevättä kohti vahvistunut RoKi haastaa tiukasti runkosarjan voittaneen IPK:n

MESTIS / Artikkeli
Juuso Heikkilältä voi odottaa puolivälieräsarjassa maaleja.
Kuva © Juha Alamaki
Runkosarjan sijoitukset voidaan unohtaa, kun Kiekko-Vantaan Villi kortti -kierroksella kaatanut RoKi ja ottelutauolla ollut IPK kohtaavat puolivälieräsarjassa.

Joukkueiden lähtökohdat puolivälieräsarjaan ovat hyvin erilaiset. IPK varmisti runkosarjan voiton neljä kierrosta ennen sen päättymistä ja on viimeisimmissä otteluissaan kierrättänyt pelaajiaan pelaavassa kokoonpanossa.

IPK:n päävalmentaja Marko Tuomainen on kertonut otteluiden jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa ja ennakkohaastatteluissa, että he ovat halunneet lepuuttaa hieman pelaajiaan ja osa on parannellut pieniä vammojaan runkosarjan loppupuolella.

RoKi varmisti myös pudotuspelipaikkansa ennen aivan viimeisimpiä kierroksia, mutta taisteli loppuun asti runkosarjan sijoituksista. Pudotuspelien Villi kortti -ottelusarja Kiekko-Vantaata vastaan oli lopulta selvästi RoKin hallinnassa. Rovaniemeläiset ovat vahvistaneet joukkuettaan ennen siirtorajan umpeutumista, joten joukkue on varmasti erittäin valmis haastamaan runkosarjan voittajan tässä ottelusarjassa.

IPK on tulivoimainen ja materiaaliltaan monipuolinen

IPK:n hyökkäyskalusto on ollut koko kauden ajan tehokas ja se teki ainoana joukkueena yli 200 maalia runkosarjassa. Joukkueen ylivoimaprosentti (28,92) oli myös runkosarjan paras. Alex Berardinellin, Ludwig Perssonin ja Austin Algerin muodostama ulkomaalaisketju on ollut koko kauden todella tehokas, vaikka tehot runkosarjan loppupuolella hieman hiipuivat.

Ennen siirtorajan umpeutumista IPK nappasi riveihinsä vielä KeuPan kultakypärää kantaneen ja Mestiksen runkosarjan pistepörssin voittaneen Leo Ringin. Edellä mainittujen pelaajien lisäksi yli piste per peli -tahdilla runkosarjassa operoivat hyökkääjä Juuso Heikkilä ja Mestiksen runkosarjan puolustajien pisteykkönen Juuso Arola.

IPK:n hyökkäyksessä on lisäksi Samuel Timosen, Henri Knuutisen ja Julius Vesaajan kaltaisia raatajia, joten kokonaisuus on monipuolinen.

Puolustuksen johtohahmona tällä kaudella on häärinyt jo mainittu Arola. IPK sai myös tärkeän palasen takaisin puolustukseensa, kun Valtteri Kakkonen palasi helmikuussa kuukauden mittaisen lainapestin jälkeen HIFK:sta takaisin Iisalmeen.

Joukkueen alivoima on ollut koko kauden sarjan kärkipäätä. Puolustus on liikkuva ja kiekkotaitava, mutta siellä on myös karheampaa otetta, esimerkiksi hyvän kauden pelanneen Oskari Mikkosen myötä.

IPK:n maalivahtipeli oli runkosarjassa pitkälti rakettimaisen nousun Mestis-eliittiin tehneen Paavo Kohosen harteilla. Kohonen on jaksanut otteluruuhkaa hyvin. Oskari Parviaisen sopimuksen myötä Kohonen sai hieman levätä runkosarjan loppupuolella.

Paavo Kohonen on ollut ensimmäisellä Mestis-kaudellaan yksi sarjan parhaista maalivahdeista.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Nälkäinen ja vahvistunut RoKi

Rovaniemeläisjoukkueella on runkosarjan jälkeen takuuvarmasti näyttöhaluja. Kiekko-Vantaa sai kokea tämän, kun RoKi vei Villi kortti -sarjan tyylipuhtaasti voitoin 2–0.

Joukkue on ollut hyökkäyssuuntaan tehokas. Kymmenen RoKi-pelaajaa teki runkosarjassa yli 20 pistettä ja joukkueen ylivoimaprosentti (22,22) oli runkosarjan kuudenneksi paras. RoKin hyökkäyksessä on myös kovuutta esimerkiksi Matthew Barnabyn ja Lauri Heinon myötä. RoKi pyrkii varmasti antamaan kovaa painetta IPK:n kiekollisille puolustajille.

Kokemusta rovaniemeläisjoukkueen hyökkäyksessä edustavat hyvän runkosarjan pelanneet Jere-Matias Alanen ja Antti Erkinjuntti

Puolustuspelaaminen oli puolestaan runkosarjassa RoKin selkeä heikkous. Joukkue päästi runkosarjassa kolmanneksi eniten maaleja ja sen alivoimaprosentti 78,48 oli vasta yhdeksänneksi paras. Paavo Tyni on ollut yksinäinen valopilkku RoKin puolustuksessa.

Toisaalta joukkueen alivoima toimi erinomaisesti Kiekko-Vantaata vastaan, sillä joukkue ei päästänyt alivoimalla maaliakaan, vaan teki itse jopa yhden alivoimamaalin. Ensimmäisessä ottelussa RoKi otti kuitenkin seitsemän pikkukakkosta ja toisessa ottelussa sille vihellettiin myös viiden minuutin rangaistus, joten yhteensä joukkue pelasi lähes 30 minuuttia täydellistä alivoimaa.

Nähtäväksi jää, onko alivoima saatu korjattua vai oliko kyseessä vain vantaalaisten erityisen heikko ylivoima.

Mestiksen runkosarjan komanneksi tehokkain puolustaja Paavo Tyni kantaa isoa vastuuta RoKin puolustuksessa.

Läpi runkosarjan sekavalta vaikuttanut RoKin maalivahtitilanne on kauden tärkeimpien pelien kynnyksellä viimein hieman rauhoittunut. Vilho Heikkinen saapui lainasopimuksella Tapparasta Rovaniemelle ja lienee lähtökohtaisesti joukkueensa aloittava maalivahti puolivälierissä.

Luvassa tiukka puolivälieräsarja

Runkosarjan sijoituksista huolimatta tämä ottelusarja tulee olemaan todella tasainen. RoKi on parantanut peliään huomattavasti kevättä kohti mentäessä. IPK on ollut ottelutauolla viikon, joten pelituntuma on rovaniemeläisten puolella. Toisaalta IPK aloittaa sarjan hyvin levänneenä.

Molemmilla joukkueilla on tukenaan todella innokas kotiyleisö. Lopulta pelaajamateriaalin laajuus sekä puolustus- ja maalivahtipeli kääntävät ennakkoasetelmat hieman IPK:n hyväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle