Mestis-pudotuspelit: Kiekko-Pojat yllätti Ketterän, 17-vuotiaalle Rimpiselle nollapeli pudotuspelidebyytissä

MESTIS / Uutinen
Kiekko-Poikien johto kesti Imatralla loppuun saakka. Arkistokuva.
Kuva © Samuli Huikuri
Mestiksessä edettiin puolivälierävaiheeseen, kun jäljellä on sarjan kahdeksan parasta joukkuetta. Heti ensimmäisissä otteluissa nähtiin yllätyksiä, kun Kiekko-Pojat kävi ryöstöretkellä Imatralla, Hermes voitti Jokerit ja RoKi oli lähellä kaataa runkosarjan voittaneen IPK:n. Espoossa 17-vuotias Petteri Rimpinen pelasi uransa ensimmäisessä Mestiksen pudotuspeliottelussa nollapelin ja nappasi vielä kirsikaksi kakun päälle yhden syöttöpisteen.

Heti Mestiksen puolivälierien ensimmäisenä pelipäivänä nähtiin yllätysvoitto, kun Kiekko-Pojat ryösti pisteet Imatralta maalein 2–3. Runkosarjan aikana Ketterä oli voittanut kaikki kohtaamiset maalierolla 21–8, mutta joensuulaiset näyttivät, että pudotuspeleissä ei vanhoja tuijotella.

Lähellä samanlaista temppua oli myös RoKi, joka tasoitti ottelun IPK:ta vastaan kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Lopulta kotijoukkue kuitenkin kairasi jatkoerässä voiton maalein 4–3, vaikka maalipaikkoja oli kummassakin päädyssä. Voittomaali ajassa 74.57 oli Juuso Heikkilän käsialaa.

Muissa otteluissa Jokerit kärsi kotitappion Hermekselle ja Kiekko-Espoo kaatoi hajuttoman ja mauttoman TUTOn peräti maalein 5–0. Espoossa 17-vuotias maalivahti Petteri Rimpinen pelasi pudotuspelidebyytissään nollapelin ja syötti vielä kaiken lisäksi yhden maalin. Puolivälierät jatkuvat perjantaina, kun Jokerit matkustaa Kokkolaan ja TUTO yrittää korjata kurssiaan kotiottelussaan.

IPK–RoKi 4–3 je. (Otteluvoitot 1–0): RoKi laittoi runkosarjan ykkösen koville

Ensimmäisessä erässä joukkueet väänsivät tasaisesti, vauhti oli kova ja peli oli fyysistä. RoKi ei saanut ylivoimaansa vielä toimimaan, mutta Juuso Heikkilä vei kotijoukkueen ylivoimalla johtoon. Toisessa erässä erikoistilannepelaaminen nousi isoon rooliin, kun erä oli rikkonainen lukuisten jäähyjen vuoksi, ja molemmat joukkueet iskivät täysosumat kahden miehen ylivoimilla. RoKi pääsi erän mittaan paremmin peliin ja sai ensimmäistä kertaa myös tasaviisikoin painetta IPK:n päätyyn.

Kolmaskin kaksikymppinen oli jäähyjen värittämä. RoKi tarjosi kotijoukkueelle viiden minuutin ylivoiman, kun Aleksi Kenttämaa taklasi Leo Ringiä päähän. Kuten Kiekko-Vantaata vastaan, alivoima kesti myös tällä kertaa. Iisalmelaisten ylivoima meni liiaksi siirtelyksi, RoKi selvisi ja tasoitti lopuksi ottelun kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Näin ottelussa mentiin jatkoerään.

Jatkoerässä kotijoukkueella oli useampi hyvä maalipaikka, mutta Vilho Heikkinen oli rovaniemeläisten maalilla hereillä. Tämän jälkeen rovaniemeläisille avautui paikkoja IPK-pelaajien harhasyöttöjen myötä. Anton Sikorski pääsi myös läpiajoon, mutta Paavo Kohonen nollasi yrityksen. Paikkoja oli vuorotellen kummassakin päädyssä, mutta Adam Wolinin ottama rangaistus kostautui, ja IPK veti pidemmän korren, kun Heikkilä iski voittomaalin komealla laukauksella ajassa 74.57.

Maalintekijät

8.53 1–0 Juuso Heikkilä (Alger, Sandvik) yv
26.28 2–0 Austin Alger (Persson)
29.11 2–1 Lauri Heino (Huhdanpää, Erkinjuntti) yv2
31.01 3–1 Austin Alger (Kinnunen, Persson) yv2
34.54 3–2 Jaani Holopainen (Sikorski, Brygger) yv
58.05 3–3 Lauri Huhdanpää (Tyni, Sikorski)
74.57 4–3 Juuso Heikkilä (Kinnunen, Sandvik)

Jokerit–Hermes 1–3 (Otteluvoitot 0–1): Puolustus- ja maalivahtipeli Hermeksen voiton takeina

Ottelu sai räväkän alun, kun Jokerit iski ylivoimalla kiekon maaliin ajassa 1.44. Osuma kuitenkin hylättiin videotarkastuksen päätteeksi ja kuutisen minuuttia myöhemmin vierailija Hermes karkasi ylivoimalla johtoon Sisu Yliniemen osumalla. Hermes sai erän loppuun vielä kaksi uutta ylivoimamahdollisuutta, mutta enää verkko ei heilunut.

Olavi Vauhkonen huudatti kotiyleisö tasoitusmaalilla ajassa 24.54, mutta jälleen Hermes pääsi nopeasti kuittaamaan, kun Santeri Sulku löi kiekon rysään alle neljä minuuttia myöhemmin ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Tempo oli kova ja laukauksia sateli mukavaan tahtiin.

Hermes-maalilla Visa Vedenpää torjui yhteensä 31 kertaa, kun Ville Kolppanen selvisi vain 17 torjunnalla. Erikoista oli, että Kolppaselle ei merkitty viimeisessä erässä yhtäkään torjuntaa. Jokerit vei laukaukset viimeisen kaksikymppisen aikana 15–6, mutta lisäosumia se ei saanut aikaan, ja Arttu Heikkilä kävi niittaamassa loppulukemiksi 1–3 vielä tyhjään rysään. Näin ollen vahva vierasjoukkue Hermes jatkoi hyviä otteitaan ja nappasi ensimmäisen kiinnityksen.

7.34 0–1 Sisu Yliniemi (Ahola) yv
24.54 1–1 Olavi Vauhkonen (Hakanen)
28.20 1–2 Santeri Sulku (Liljamo, Lausniemi)
58.36 1–3 Arttu Heikkilä (Liljamo, Lausniemi) tm

Kiekko-Espoo–TUTO 5–0 (Otteluvoitot 1–0): TUTOn pakka täysin levällään

Ottelu alkoi odotetun tasaisesti, mutta lopussa joukkueiden välille saatiin selkeä ero. Kumpikin joukkue sai paikkoja aikaiseksi, peli aaltoili nopeasti päädystä päätyyn, eikä tunnetta puuttunut. Toisen kaksikymppisen aikana kotijoukkue sai kuitenkin kiekonhallinnan kautta pelin haltuunsa, kun se pyöritti pitkään TUTO-alueella. Emil Vuorio torjui erässä yhdeksän kertaa, ja kertaalleen kiekko päätyi selän taakse, kun Joni Piipponen rokotti Onni Korkan oman pään virheestä.

Espoolaiset tulivat ryminällä viimeiseen erään, kun kultakypärää kantava Arttu Tuomaala vei kotijoukkueen 2–0-johtoon illan neljännellä ylivoimalla. 17-vuotias Kiekko-Espoon maalivahti Rimpinen sai osumaan syöttöpisteen. TUTO näytti jäävän jalkoihin, ja runkosarjan lopun heikommat otteet saivat jatkoa. Espoolaisille voiton sinetöi jo kolmannen erän alussa Niko Kivelä, joka pääsi nokikkain Vuorion kanssa. Turkulaisten peliä leimasivat epävarmuus, hermostuneisuus sekä yksilövirheet, joista joukkue maksoi kovaa hintaa.

Lopulta loppulukemiksi merkittiin peräti 5–0. TUTOn pakka oli täysin levällään, joten sillä on suuri työ saada peli toimimaan ennen perjantaista kotiottelua. Rimpinen pelasi nollapelin napaten 23 kiekkoa.

33.43 1–0 Joni Piipponen (Elimäki, And)
10.11 2–0 Arttu Tuomaala (Hämäläinen, Rimpinen) yv
46.22 3–0 Niko Kivelä (Pietilä, Takaveräjä)
54.36 4–0 Juho Koivusaari (Larinmaa, Hopponen) tm
54.54 5–0 Venni Tolppola (Kivelä, Pylkkänen)

Ketterä–Kiekko-Pojat 2–3 (Otteluvoitot 0–1): Joensuulaiset eivät lähteneet Imatralle kumartelemaan

Kiekko-Pojat ei suostunut nöyrtymään viimekeväisen finalistin vieraana, vaan joukkue pelasi kurinalaista peliä, laukoi ahkerammin ja käytti tehokkaasti paikkansa. Ketterä karkasi Mikko Haaparannan ylivoimamaalilla johtoon jo ajassa 3.29, mutta joensuulaiset kampesivat tasoihin vain kolme minuuttia myöhemmin. Toisessa erässä maalit merkittiin vieraille 0–2, kun Kim Nieminen pamautti ensin ylivoimalla ja Niklas Grönlund osui ottelun puolivälin jälkeen vieden vieraat jo kahden maalin johtoon.

Ketterä kavensi kolmannessa erässä vielä tilanteeksi 2–3, mutta sen lähemmäs joukkue ei enää päässyt, joten Kiekko-Pojat nappasi yllätysvoiton Imatralta. Eemil Vinni torjui maalillaan 21 kiekkoa, ja venyi kolmannessa erässä torjuntaan 12 kertaa, kun Santeri Lipiäinen joutui torjumaan vain neljästi. Kotijoukkue vei myös laukaukset nimiinsä 21–7 viimeisessä erässä, mikä kertoi siitä, että Kiekko-Poikien voiton takeena oli hyvä maalivahtipeli sekä tiivis puolustus.

Ottelusarja jatkuu lauantaina Kiekko-Poikien kotiottelulla.

3.29 1–0 Mikko Haaparanta (Paasovaara, Viskari) yv
6.27 1–1 Patrick Isiguzo (Kombe, Juvonen)
24.33 1–2 Kim Nieminen (Hattunen, Sedláček)
30.55 1–3 Niklas Grönlund (Kovaniemi)
52.07 2–3 Eetu Paasovaara (Ronkainen, Haaparanta)