Mestis-pudotuspelit: Selänne laukoi FPS:n Suomi-sarjan partaalle – muut otteluparit tiukentuivat entisestään

MESTIS / Uutinen
Eetu Selänne oli Hokin voiton avainmies.
Kuva © Tiia Mahkonen
Mestiksen keskiviikkoillassa nähtiin jälleen vauhdikasta kiekkoa. FPS:aa lukuun ottamatta kaikkien otteluparien heikommassa asemassa olleet joukkueet onnistuivat puhaltamaan eloa jatkotoiveisiinsa.

Kiekko-Pojat–Ketterä 3–5 (Otteluvoitot 1–3): Outokummun villi ilta päättyi imatralaisjuhliin

Vierasjoukkue näytti heti ensimmäisessä erässä sen, miksi joukkue oli runkosarjan kakkonen. Ketterä iski Miku Ronkaisen johdolla lukemiksi jo 0–3. Maaleista kaksi syntyi itse Ronkaisen lavasta ja kolmannen hän syötti ylivoimalla. Eemil Vinni nappasi joensuulaisten maalilla yhdeksän torjuntaa ennen kuin hänet otettiin vaihtoon 0–3-osuman jälkeen. Maalinsuulle luisteli runkosarjassa neljä ottelua torjunut Iiro Eronen.

Kotijoukkue näytti jo kyykkäävän Ketterän 1–4-osuman jälkeen, mutta maali maalilta joukkue kipusi lähemmäs, sillä 40 minuutin jälkeen peli oli jo 3–4. Toisessa erässä esiin nousivat kaksi pistettä mieheen iskeneet Eppu Karuvaara (1+1), Osku Koivistoinen (1+1) ja Niklas Meriläinen (0+2). Joensuulaiset vaihtoivat myös ensimmäisen maalinsa jälkeen Vinnin takaisin maalille, eikä Eroselle kertynyt yhtäkään torjuntaa.

Päätöserä sujui seesteisemmissä merkeissä. Kiekko-Pojat yritti parhaansa mukaan kiriä, mutta vieraiden puolustus kesti. Kumpikin joukkue pääsi yrittämään kolmeen kertaan erikoistilanteesta, Ketterä jopa rangaistuslaukauksesta, maalintekoa, mutta tulokset olivat laihoja.

Lopulta reilua minuuttia ennen loppua Anrī Ravinskis lopetti isäntäjoukkueen pyristelyn tyhjiin lyömällään maalilla. Tämän myötä Ketterä nappasi seuraavaan otteluun katkon paikan ottelusarjaan.

Maalintekijät

12.38 0–1 Miku Ronkainen (Turunen)
17.03 0–2 Miku Ronkainen (Viirret, Salmela)
18.17 0–3 Akseli Mäkelä (Ronkainen, Jaakola) yv
23.52 1–3 Osku Koivistoinen (Karuvaara, Meriläinen)
32.30 1–4 Anrī Ravinskis (Sinkkonen)
35.26 2–4 Eppu Karuvaara (Meriläinen, Koivistoinen)
37.31 3–4 Miska Hattunen (Nieminen, Sedláček) yv
58.37 3–5 Anrī Ravinskis (Paasovaara) tm

RoKi–IPK 5–3 (Otteluvoitot 2–2): RoKin hurja kolmas erä tasoitti otteluvoitot

Tiukan sarjan neljännessä ottelussa vierasjoukkue IPK löi alkutahdit. Ottelun alku oli rikkonainen, sillä erässä vihellettiin yhteensä peräti kuusi pikkukakkosta. Kumpikaan osapuoli ei erikoistilanteistaan osunut, mutta Alex Berardinelli iski illan avausmaalin ajassa 18.29. Maalin takana oli iisalmelaisten tuttu ykkösketju, sillä Ludwig Persson ja Austin Alger nappasivat jo sarjan kolmannet syöttöpisteensä.

RoKi sai paljon tilanteita maalille, mutta Paavo Kohonen nappasi pelivälineen joka kerta hanskaansa. Kokonaisuudessaan erä oli IPK:n, mutta RoKi oli hyvin mukana koko ajan. Toisen kaksikymppisen aikana tunteet kuumenivat.

IPK:n leiristä Ville Puhakka nappasi 5+20 minuuttia polvitaklauksesta ja jo aiemmin väkivaltaisuuden vuoksi jäähypenkillä istunut Valtteri Kakkonen sai käytösrangaistuksen. Laukaukset menivät erässä 13–16 ja maalit 1–1, kun Anton Sikorski toi ensin ylivoimalla RoKin tasoihin ja Henri Knuutinen vei IPK:n jälleen johtoon ajassa 38.13.

Päätöserässä RoKi päätti näyttää IPK:lle närhen munat. Se iski reilussa kahdeksassa minuutissa kolme maalia ja kampesi itsensä johtoon. IPK-valmennus yritti herätellä joukkuetta myös maalivahdin vaihdolla, mutta se ei auttanut. IPK sai myös jobinpostia 4–2-osuman yhteydessä, kun maalivahti Paavo Kohonen loukkaantui ja joutui vaihtoon.

Vieraat nousivat Perssonin illan toisella osumalla vielä maalin päähän, mutta isännät pitivät pintansa ja ottivat elintärkeän voiton ottelusarjan kannalta. Seuraavaan peliin lähdetään tasavoitoista 2–2.

18.29 0–1 Alex Berardinelli (Persson, Alger)
29.27 1–1 Anton Sikorski (Niemi, Tiihonen) yv
38.13 1–2 Henri Knuutinen (Mikkonen, Timonen)
40.50 2–2 Eero Niemi (Sorvali, Manninen) sr
44.04 3–2 Joonas Alanne (Huhdanpää) yv, vt
49.24 4–2 Anton Sikorski (Manninen)
55.52 4–3 Ludwig Persson (Alger, Sandvik) yv, im
58.38 5–3 Elias Kaarela (Alanen, Manninen) tm

TUTO–Kiekko-Espoo 2–0 (Otteluvoitot 1–3): TUTO onnistui pitämään välierähaaveensa elossa

TUTOn otteista näki, että joukkue oli sysätty kuilun reunalle, sillä espoolaisilla oli sarjassa 3–0-johto ennen Turun keskiviikkoillan kohtaamista. Kiekko-Espoo sai kiekon rysään ohi Emil Vuorion, mutta osuma hylättiin maalivahdin häirintänä. Tästä ei kulunut kuin alle neljä minuuttia ja TUTO meni sarjassa ensimmäisen kerran johtoasemaan, kun Aleksi Anttalainen laukoi sydämensä kyllyydestä kotiyleisön riemuksi ottelun avausosuman.

Peli oli tasaista vääntöä niin torjuntojen kuin laukaustenkin suhteen, mutta edelleen espoolaiset olivat pelissään johdonmukaisempia ja syötöt olivat laadukkaampia. Ensimmäisen erän tapaan myös toisen kaksikymppisen aikana tarkasteltiin maalia videolta. Lähes kymmenen minuutin katselun jälkeen selvisi, että kiekko ei ylittänyt kokonaan maaliviivaa Petteri Rimpisen selän takana.

Erässä Kiekko-Espoo oli jopa hieman yllättäen ottavampi osapuoli, vaikka välillä joukkue saikin paineen Vuorion maalille niin, että turkulaisvahti ei tiennyt, missä kiekko oli. Lähempänä maalintekoa oli kuitenkin kotijoukkue, kun kapteeni Jere Karlssonin veto nuoli sisätolppaa ja heti perään Miika Tiihonen veti paluukiekon lähes tyhjänä ammottaneesta rysästä ohitse.

Tunteet myös kuumenivat etenkin erän toisessa erässä, kun pieniä nahisteluja nähtiin pelitapahtumien ulkopuolella. Etenkin espoolaisten leirissä huutomyrskyn aiheutti taklaus, jonka jäljiltä Eetu Pylkkänen näytti loukkaavan kättään.

Kiekko-Espoo yritti päätöserässäkin kiriä täyttä häkää tasoihin, muttei onnistunut osumaan edes ylivoimalla saati runsailla laukauksillaankaan. Joukkue otti myös maalivahdin pois, mutta sortui jäähyyn reilua minuuttia ennen loppua ja töpeksi sillä takaa-ajonsa.

Niclas Karjalainen iski TUTOn illan toisen ylivoimalla ja sinetöi siten huipputärkeän voiton isännille.

12.11 1–0 Aleksi Anttalainen (Takkunen, Koskinen)
58.42 2–0 Niclas Karjalainen (Keränen, Vähätalo) yv

FPS–Hokki 2–5 (Otteluvoitot 1–3): FPS tappion päässä Suomi-sarjasta, Selänteelle kypärätemppu

Hokki ei saanut tiistaina parastaan irti Forssassa, mutta keskiviikkona oli heti alusta lähtien eri ääni kellossa. Joukkue jäähyili edelleen paljon - kolmen pikkukakkosen verran avauserässä, mutta FPS ei saanut ylivoimakuvioitaan kuntoon. Sen sijaan Eetu Selänne iski vieraat johtoon ajassa 2.02 ja viimeisteli jo illan toisensa ajassa 16.43.

Alex Mäkelä oli FPS-maalillaan työllistetympi, mutta forssalaiset veivät nimiinsä aloitusvoitot selvästi (18–6).

Toisen kaksikymppisen aikana taistelu oli tarkempaa, eikä lisämaaleja nähty, vaikka maaleillaan Mäkelä torjui 11 kiekkoa ja Kristian Tamminen yhdeksän.

Kumpikin joukkue pääsi erässä myös kahdesti ylivoimalle, mutta joukkueiden ylivoimat olivat runkosarjan osalta sarjan 13. (FPS) ja seitsemänneksi (Hokki) tehokkaimpia, joten varsinaisesti ylivoimamaalien puuttuminen ei ollut ihme. Laukaukset menivät kajaanilaisille toisen erän osalta lukemin 19–12, mutta FPS pääsi laukomaan jo avauserää paremmilta paikoilta.

Päätöserä käynnistyi kotijoukkueen ylivoimalla, joka oli jälleen tuloksetonta. Sitä seuranneella Hokki-ylivoimalla kuitenkin illan ensimmäinen erikoistilanneosumakin näki päivänvalon, kun Hokin Veli-Matti Tiuraniemi pöllytti forssalaisverkkoa. Antti Myllyaho muutti karsintasarjan neljännellä osumallaan lukemat jo 4–0:aan, ja ratkaisun makua alkoi olla ilmassa.

Maalin jälkeen nähtiin pieniä välienselvittelyjä, joista tuomaristo rankaisi pelaajia kahden minuutin rangaistuksilla. FPS:n Juuso Fagerström onnistui ylivoimalla rikkomaan Tammisen nollan. Nelisen minuuttia myöhemmin FPS onnistui taas, tällä kertaa asialla avausmaalin syöttänyt Otto Pasonen.

Kuin varkain kahden maalin päähän kirinyt kotijoukkue otti aikalisän ja veti Mäkelän pois maaliltaan. FPS tykitti päätöserässä 20 kutia, eli enemmän kuin kahdessa ensimmäisessä erässä yhteensä, kohti Tammisen maalia, mutta lähemmäs se ei enää päässyt. Selänne upotti viimeisen niitin tyhjään maaliin ja sinetöi samalla kypärätemppunsa.

2.02 0–1 Eetu Selänne (Yli-Suutala, Komulainen)
16.43 0–2 Eetu Selänne (Pellikka)
43.52 0–3 Veli-Matti Tiuraniemi (Mikkola, Komulainen) yv
51.41 0–4 Antti Myllyaho (Jokinen)
53.52 1–4 Juuso Fagerström (Pasonen, Jokirinne) yv
56.04 2–4 Otto Pasonen (Saarinen)
59.16 2–5 Eetu Selänne (Jokinen)

Muokattu 20.3.2024 klo 21.35: Korjattiin otsikon muotoilua.