Kaksi maalia iskenyt Jonathan Lekkerimäki itsevarmana Ruotsin murskaavasta MM-avauksesta: "Emme tunne painetta, meillä on hauskaa täällä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lekkerimäen lapa oli kuumana Latviaa vastaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten MM-kisoja Göteborgissa isännöivä Ruotsi sai unelma-alun kisaurakalleen, kun se kaatoi Latvian tiistai-iltana tennislukemin 6–0. Ruotsalaisten tähtipelaajiin kuuluva, kaksi maalia ottelussa iskenyt Jonathan Lekkerimäki oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin.

U20 MM-kisaisäntä Ruotsi sai huikean alun turnaukselleen, kun isännät kaatoivat Latvian tapaninpäivän iltaottelussa tylyin 6–0-lukemin.

Yhtenä Ruotsin johtotähdistä ottelussa loisti viimeistä ikäkausiturnaustaan pelaava Jonathan Lekkerimäki. Vancouver Canucksin NHL-sopimuspelaaja iski Latvian verkkoon kaksi osumaa.

Lekkerimäki oli tyytyväinen murskaavaan kisa-avaukseen kotiyleisön mylviessä. 

– Tämä tuntuu huikealta. Tunnelma oli tänään erinomainen ja ottelussa oli hauskaa, joten tämä on huikeaa.

Turnaus pelataan Göteborgissa Scandinavium-areenalla, jonka katsomot olivat illan ottelussa miltei täynnä. Lekkerimäeltä riitti tyrmäysvoiton jälkeen kiitosta äänekkäälle ja näyttävälle ruotsalaisyleisölle.

– Tuo yleisö antaa meille todella paljon energiaa otteluun. He ovat todella äänekkäitä, joten on hauskaa pelata heidän edessään.

Yhtenä Ruotsin suurimmista maalintekouhista etukäteen pidetty Lekkerimäki huudatti itsekin kotiyleisöä kahteen otteeseen. 19-vuotias iski ruotsalaisten kolmannen ja viimeiseksi jääneen kuudennen osuman.

Lekkerimäen maaleista jälkimmäinen syntyi kovan laukauksen jälkeen, kun kiekko liukui Latvian maalivahti Deivs Rolovsin jalkojen välistä maaliin päätöserän lopulla. Ruotsalainen kertasi maalejaan vaatimattoman kuuloisena.

– Ensimmäinen maali syntyi ylivoimalla, siinä oli hyvä pudotus Liamilta (Öhgren), minkä jälkeen sain erinomaisen paikan laukoa. Toisessa maalissa lauoin vain maalivahtia päin ja se liukui sisään. 

– Tuntuu hienolta seistä tässä kaksi maalia tehneenä.

Terävänä laukojana tunnettu ruotsalainen sai kiekkoa lapaansa jatkuvalla syötöllä etenkin ottelun avauserässä. Hänen laukauksensa pysähtyivät kuitenkin kerta toisensa jälkeen joko latvialaispuolustajaan tai Rolovsin patjoihin. Lopulta syntynyt avausmaali helpotti Lekkerimäen mukaan hänen tekemistään huomattavasti.

– Lauoin aika monta kertaa ennen sitä, joten ensimmäinen osuma helpotti minua todella.

Vaikeuksien kautta ylivoimaisena voittoon

Ruotsi sai ottelussa jopa viisi ylivoimamahdollisuutta, joista se iski ottelun kolme osumaa. Ylivoimaosumat antoivat kotijoukkueelle tavoittamattoman karkumatkan, ja Ruotsi meni menojaan kohti voittoa.

Lekkerimäki oli tyytyväinen ylivoimapelaamiseen.

– Olemme hioneet ylivoimaa todella paljon. Onneksemme saimme niin monta ylivoimamahdollisuutta, joista myös onnistuimme. Se oli todella tärkeää ottelun kannalta.

Vaikeuksitta ei ottelu kuitenkaan sujunut. Alle 20-vuotiaden maajoukkueen MM-debyyttinsä ottelussa tehneen Elias Salomonssonin ottelu päättyi vain 25 sekunnin pelin jälkeen hänen saatua ottelurangaistuksen laitataklauksesta.

Salomonsson taklasi Latvian Emīls Veckaktiņš selkään poikittaisella mailalla, ja Ruotsi pääsi heti ottelun alussa harjoittelemaan alivoimapelaamista pitkän kaavan kautta. Kotijoukkueen onneksi Latvian ruuti oli viiden minuutin ylivoimalla märkää, eikä se tuottanut tulosta.

Lekkerimäki korostaa, että ykkösparin puolustajan ulosajo ottelun avausminuutilla antoi shokkihoitoa koko joukkueelle, mutta joukkue selvitti tilanteen asiallisesti.

– Kyllä se oli aika raskasta, etenkin alkuun. Selvitimme mielestäni kuitenkin tilanteen todella hyvin, ja se antoi meille paljon voimaa lopun ottelun ajaksi.

Lekkerimäen laukaus on herättänyt kiinnostusta jo pitkään, ja kymmenen osumaa SHL:ssä kaudella viimeistellyt ruotsalainen on ennakkokaavailuissa yksi heistä, joka voi voittaa turnauksen maalipörssin.

Omasta laukauksestaan Lekkerimäki ei heittäydy niinkään analyyttiseksi, vaan kertoo terävän kudin olevan armottoman työn hedelmää.

– Harjoittelen laukaustani todella paljon, ja olen tehnyt niin jo pitkään. Tykkään pelata vahvuuksieni kautta, joten on hienoa, että sen käyttäminen tuottaa tulosta.

Ei tietoakaan paineista

Ruotsia pidetään yhtenä turnauksen mestarisuosikeista. Kotiyleisön huuma, tuloksellisesti paras mahdollinen alku ja leveä sekä laadukas materiaali ovat nostaneet odotukset Juniorkronarnan ympärillä pilviin asti.

Lekkerimäki kuitenkin tyrmää kaikki epäilyt siitä, että joukkue tuntisi jonkinlaista painetta kotiyleisön edessä.

– Emme tunne painetta, meillä on hauskaa täällä. Olemme aivan huikea ryhmä, ja pelaamme hyvin yhteen.

Keskiviikko on kisaisännille välipäivä. Joukkue palaa askiin torstaina, kun vastaan luistelee keskiviikkona turnauksensa Suomea vastaan avaava Saksa. Lekkerimäki ei ole vielä tietoinen tulevan vastustajan tarjoamista haasteista, ja hän meneekin joukkueen tavoin päivä kerrallaan eteenpäin.

– En oikeastaan ole vielä tutkinut heitä (Saksaa) ollenkaan. Katsomme yhdessä videoita huomenna, ja menemme siitä eteenpäin.

Ruotsalaisen välipäivän suunnitelmat näyttäisivät olevan hyvissä ajoin selvillä.

– Aion levätä, Lekkerimäki päättää ilmeisen tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle