U20 MM-kisat päiväraportti: Kisaisänniltä tyrmäävä aloitus turnaukselle, Slovakian tehohetki liikaa Tšekille

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten MM-kisojen avauspäivä ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Ruotsi ei antanut armoa Latvialle ja Yhdyvallatkin kaatoi Norjan, joka kuitenkin laittoi tiukasti hanttiin puoli peliä. Slovakia puolestaan alkuvaikeuksien jälkeen takoi pirteällä peliesityksellä taululle selvät voittolukemat.

Slovakia pyyhälsi päätöserässä Tšekin yli

Turnauksen avausottelussa Slovakia oli alkuun suurissa vaikeuksissa Tšekkiä vastaan. Pelin edetessä asetelmat kuitenkin kääntyivät päälaelleen ja Slovakia iski taululle selvät 6−2-voittolukemat.

Slovakia oli ottelun ensimmäiset 15 minuuttia täysin Tšekin jaloissa, mutta loistavasti esiintyneen maalivahti Adam Gajanin johdolla se selvisi erätauolle vain maalin tappioasemassa. Kahta jälkimmäistä erää selvästi hallinnut Slovakia ratkaisi ottelun päätöserän alussa kolmella nopealla osumallaan ja vei turnauksen avauksesta voiton 6−2.

Avauserän lopussa jo otetta saanut Slovakia lisäsi vain kierroksia toisessa erässä Tšekin kuluttaessa jäähypenkkiä. Neljästä ylivoimastaan Slovakia hyödynsi yhden, kun Servác Petrovský tasoitti kamppailun erän alussa. Pari minuuttia ennen taukoa Peter Repčík vei vielä Slovakian johtoon.

Slovakia tarjosi päätöserän alkuun jääkylmän suihkun Tšekin niskaan, kun Samuel Honzek, Boris Žabka ja toistamiseen osunut Petrovský muuttivat lukemat neljässä minuutissa 2−1:stä 5−1:een. Tšekki sai vielä pientä lohtua Matyáš Šapovalivin kavennusmaalista, mutta vain puolta minuuttia myöhemmin Maxim Štrbák niittasi 6−2-loppunumerot.

Sitkeä Norja taipui toisessa erässä Yhdysvalloille

Kisojen nousijajoukkue Norja piti yhtenä ennakkosuosikeista turnaukseen lähtenyttä Yhdysvaltoja ahtaalla. Pirteästä peli-ilmeestä huolimatta Norjan oma verkko soi kuitenkin toisessa erässä kolmesti ja Yhdysvallat karkasi voittoon.

Norjalla oli ensimmäisessä ja toisessa erässä hyvät paikat tehdä useampikin osuma, mutta verkkoa ei saatu heilumaan. Yhdysvallat sen sijaan kuritti toisessa erässä kolmesti ja siihen kisatulokas ei enää pystynyt vastaamaan.

Norja sai pidettyä selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähteneen Yhdysvallat maaleitta pelin puoliväliin saakka ja toisessa erässä joukkue sai muun muassa neljä ylivoimapaikkaakin, mutta ei onnistunut niitä hyödyntämään. Jimmy Snuggerudin iskemän avausmaalin jälkeen Yhdysvallat meni lopulta menojaan. Erän jälkimmäisellä puoliskolla Gavin Brindley osui vielä kahdesti vieden joukkueen 3−0-johdossa tauolle.

Kolmatta erää Yhdysvallat vei selvästi ja Trey Augustinelle merkittiin erässä vain yksi torjunta. Petter Vesterheim sai kuitenkin rikottua Norjan kuparisen alivoimaosumallaan, mutta se jäi myös joukkueen illan ainoaksi onnistumiseksi. Ottelun loppunumerot 4−1:een viimeisteli saman erikoistilanteen aikana ylivoimaosuman iskenyt Isaac Howard.

Ruotsi tennislukemin voittoon Latviasta

Ruotsi avasi turnauksen kotiyleisönsä edessä selvällä voitolla. Latvia ei missään vaiheessa noussut haastamaan kisaisäntää, joka vei ottelusta voiton tyrmäävin 6−0-numeroin.

Pelin suunnan kannalta iso tekijä nähtiin heti ottelun alussa, kun Latvia pääsi viiden minuutin ylivoimalle ruotsalaispuolustaja Elias Salomonssonin lennettyä suihkuun 25 sekunnin pelin jälkeen. Latvia ei kuitenkaan saanut pitkän erikoistilanteensa aikana juuri mitään aikaan ja Ruotsi sai alivoiman hoitamisesta lisää itseluottamusta, mikä näkyi kaikessa tekemisessä.

Jämäkästi läpi ottelun pelannut Ruotsi hyödynsi avauserässä molemmat ylivoimansa, kun Anton Wahlberg ja Filip Bystedt veivät kisaisännät 2−0-taukojohtoon. Ruotsin kolmaskin maali syntyi ylivoimalla Jonathan Lekkerimäen lavasta toisessa erässä. Bystedt kasvatti vielä hetkeä myöhemmin johdon neljään maaliin illan toisella täysosumallaan.

Latvian tilanteet jäivät kolmannessakin erässä yksittäisiksi yrityksiksi, eikä joukkue saanut kavennusta aikaan. Ruotsi osui vielä kahdesti päätöserässäkin, kun Felix Unger Sörum sekä kahden maalin iltaan viettänyt Lekkerimäki viimeistelivät 6−0-loppulukemat. Maalinsuulla Hugo Hävelid tarvitsi nollapeliinsä 20 torjuntaa.

Muokattu 27.12. klo 0.45: Korjattu Ruotsin maalivahdin nimi.