NHL-varausta odottava Konsta Helenius kylvää tuhoa Liigassa – "Kyllä se laukaus on omalta takapihalta kehittynyt"

LIIGA / Haastattelu
Helenius loisti Jukurien vierasvoitossa Turussa tehoin 1+2.
Kuva © Tiia Mahkonen
Jukurien nuori huippulupaus Konsta Helenius on murtautunut mikkeliläisten kärkihyökkääjiin kuluvan vuoden aikana. NHL-varausiässä ensi kesänä oleva keskushyökkääjä ei vielä murehdi varaustilaisuutta tai joulukuun U20 MM-turnausta.

Jukureissa lainasopimuksella Tapparasta pelaava huippulupaus Konsta Helenius on murtautunut suuren kiekkoyleisön tietoisuuteen kuluvan vuoden aikana. Keskushyökkääjä väläytti jälleen suurta potentiaaliansa loistamalla Jukurien 4–0-voitossa Turussa TPS:n vieraana.

Helenius merkkautti ottelussa kaksi syöttöpistettä ja iski vieraiden illan viimeisen osuman tyhjään maaliin kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Nuori hyökkääjä oli tyytyväinen joukkueensa suvereeniin voittoon.

– Oli kyllä vauhdikas peli. Viimekin kerralla oli meidän peli, kun voitimme. Tiesimme, että TPS tulee heti alusta kovaa ja että meidän täytyy olla hereillä heti avauskympistä lähtien. Olimme hyvin hereillä ja teimme tärkeät maalit. Hyvä voitto, summasi Helenius tyytyväisenä.

Heleniuksen illan toinen syöttöpiste ja Jukurien illan toinen maali syntyi näyttävään tyyliin, kun hän tarjosi kahden puolustajan puristuksesta maalin takaa millintarkan syötön takatolpalla odottaneelle Patrik Puistolalle, joka iski kiekon tyhjään häkkiin ohi TPS-vahti Eetu Anttilan. Helenius kertaa näyttävää osumaa leveä hymy kasvoillaan.

– No siinä oli ihan hieno. Vähän pyörimme Puistolan kanssa siinä maalin takana, ja ajattelin, että molemmat puolustajat iskisivät minuun kiinni. Sitten heitin siihen tolpalle ja onneksi maalivahtikin katsoi eri suuntaan, sai Puistola aika vapaasti siitä laittaa.

Monipuolisen taiturin laukaus puhuttaa

Helenius on noussut kiekkoilevan maailman tietoisuuteen usealla highlight-tason harhautuksella, syötöllä ja laukauksella. NHL-varausiässä ensi kesänä oleva Helenius on kunnostautunut hyökkäyssuuntaan monipuolisena ja ennen kaikkea viihdyttävänä pelaajana. 17-vuotias analysoi omaa peliään kypsästi.

– Suurimpana vahvuutenani näen kyllä kiekollisen pelini. Laukaus on toki hyvä ja syötöt sekä pelisilmä myös, mutta tykkään olla kiekossa paljon. 

Heleniusta ei tunneta ensisijaisesti pelaajatyypiltään laukojana, mutta työkalupakissa on silti tulinen laukaus, etenkin suoraan harhautuksesta. Helenius kertoo terävän laukauksen olevan pitkän työn tulos omalta takapihalta.

– Kyllä se laukaus on omalta takapihalta kehittynyt. Siellä on aika paljon ammuskeltu veljieni kanssa. Treeneissäkin on kiva tykitellä maaleja, ja olen ehkä sitä kautta koettanut kehittää laukausta vielä enemmän, ja tuoda sitä myös peleihin useammin. Jätän kyllä vähän turhan paljon sitä käyttämättä peleissä, pitäisi ampua enemmän.

Kehityskohtia Heleniuksen pelissä on havaittavissa hyökkäyssuunnan monipuolisuudesta huolimatta. Keskiviikkoillan koitoksesta hyökkääjän tehotilastoon merkittiin kaksi plussaa, mutta koko kauden saldo on silti kahden osuman verran pakkasen puolella.

– Tällä kaudella on tullut vähän liikaa miinusta, Helenius toteaa nauraen.

– Olen kyllä monipuolinen pelaaja, mutta ainahan sieltä löytyy kehitettävääkin. Ehkä laittaisin juuri tällä hetkellä omaan päähän ne kehityskohteet, vaikka kyllä se on ihan hyvin mennyt yleisesti.

Kullan kiilto silmissä kohti U20 MM-kisoja

Suomen alle 20-vuotiaiden joukkueella on edessään kiekkokauden kohokohta, kun ikäluokkien parhaat kokoontuvat U20 MM-kisoihin Ruotsin Göteborgiin joulun pyhien jälkeen. Viime vuonna isäntämaa päätti Nuorten Leijonien turnauksen tylysti puolivälieräottelun loppuhetkillä, joten joukkueeseen kohdistuvat kovat odotukset tänä vuonna.

Heleniuksen odotetaan nousevan Suomen ykköstähtien joukkoon, mutta 17-vuotias sivuuttaa puheet tulosvastuun ja ison roolin tuomista paineista.

– No ei minulla nyt mitään paineita siitä ole, mutta odotan kyllä kovia pelejä siellä.

– Ikäluokkien parhaat ovat koossa, ja muutenkin iso tapahtuma. Meillä on aika hyvä nippu, mitä nyt olen noissa U20-tapahtumissa ollut. Joukkueella on ollut hyvä henki.

Näytön nälkää Nuorilta Leijonilta ei varmasti puutu, ja Heleniuksen mielessä kiiltää vain yksi tavoite.

– Kyllä minä pidän MM-kultaa hyvin realistisena. Niin kuin sanoin, meillä on hyvä nippu ja jääkiekossa voi tapahtua aina mitä vaan. Vaikka olisikin vähän huonompi nippu, kuka vaan voi sen kullan ottaa. Mutta uskon, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet.

Heleniuksen pistetahti on tällä hetkellä varausikäiseksi hyökkääjäksi erittäin kova. 21 otteluun hän on tehtaillut tehot 6+8. Kovempaan tahtiin kuluvan vuosituhannen aikana ovat yltäneet vain, Mikael Granlund, Aleksander Barkov, Patrik Laine ja Kaapo Kakko.

Nöyrästi jalat maassa kulkeva Helenius ei ole asettanut itselleen varsinaista pistetavoitetta, vaan katse on tiukasti tulevassa Jukurien kanssa. 

– Totta kai haluan auttaa joukkuetta voittamaan, sillä meillä on hyvä nippu kasassa. Lähdemme realistisesti hakemaan suoraa puolivälieräpaikkaa. Alkuun meillä meni aika hyvin, en edes tiedä, kuinka pitkä pisteputki siinä oli.

– Sitten siinä tulikin kuivempi jakso vastaan, mutta selvisimme siitä hyvin. Toivottavasti edessä on taas kuumia jaksoja, emme halua enää tuollaisia tappioputkia.

Vuoristoratamaisen alkukauden pelannut mikkeliläisryhmä nousi TPS-voiton myötä suoralle pudotuspelipaikalle kuudenneksi. Jukurilauma näkee nykyisen sarjasijoituksen pitämisen realistisena.

– Kyllä minä näen, että kärkikuusikko on täysin otettavissa, ja realistinen tavoite.

Jokinen suuri apu ensimmäisen vuoden kehityksessä

Heleniukselle tulee kuluneeksi vuosi hänen Liiga-debyytistään lauantain Ilves-ottelussa. Kokonaiskuvaa analysoidessa hyökkääjä on tyytyväinen ensimmäisen vuoden kehitykseensä, etenkin huomioiden sen, miten suuri loikkaus Liigan ja A-junioreiden välillä oli.

– On tässä aika paljon tämän vuoden aikana kehitytty. Alkuun se loikkaus A-junioreista Liigaan tuntui todella isolta, mutta olen kehittynyt paljon. Suurin kehitys etenkin kamppailupelaamisessa.

– Odotan kyllä loppukautta. Suunta on ylöspäin ja toivon, että joukkue hitsaantuisi vielä enemmän yhteen, vaikka olemmekin jo yhdessä. Meillä on hyvä loppukausi tulossa.

Yksi Heleniuksen merkittävimmistä tekijöistä päätöksessä tulla Mikkeliin oli päävalmentaja Olli Jokinen. Pitkän ja kunniakkaan pelaajauran tehnyt Jokinen on valmentajana vielä nuori, mutta hän on lyhyessäkin ajassa tullut tunnetuksi erinomaisena nuorten pelaajien kehittäjänä. Jokisen alaisuudessa läpimurron kirkkaampiin parrasvaloihin ovat tehneet muun muassa Aatu Räty, Patrik Puistola, Niko Huuhtanen ja sittemmin myös Helenius. 

Helenius jakaa yleisen mielipiteen Jokisesta erinomaisena mentorina nuorille pelaajille.

– Onhan se ollut tietenkin suuri apu, että hän on valmentajanani. Hän haluaa todella viedä pelaajia eteenpäin uralla, ja hän tietää omasta kokemuksestaan, millaista peli on NHL:n puolella ollut. Kyllä hänestä huomaa, että hän on pelannut Pohjois-Amerikassa.

– Hän on hyvä valmentaja, ja hän kertoo kyllä aina, mitä kehittää. Myöskin jos joku tekee jotain väärin, niin kyllä sieltä tulee palautetta, että ei noin, Helenius naurahtaa.

Kolmatta kautta Mikkelissä penkin takan luotsaava Jokinen on ollut siirtohuhuissa suurempiin ympyröihin jo pitkään, ja tällä viikolla julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hän siirtyisi pois päävalmentajan paikalta kauden jälkeen. Huhujen mukaan Jukurien penkin taakse olisi hyppäämässä Mestis-seura IPK:n kovaan vireeseen kaudella luotsannut Marko Tuomainen.

Helenius epäilee, että mikäli huhut pitäisivät paikkaansa, jättäisi Jokisen lähtö suuren jäljen joukkueeseen.

– Millaisen jäljen hän jättäisi, se on paha kysymys. En ole ollut Liigassa kuin tämän ensimmäisen vuoteni, mutta niin kuin sanoin, kyllä huomaa, että hän tietää, mitä tekee. Hän on todella hyvä valmentaja, ja ehkä siitä voisi jäädä jälki joukkueeseen.

– Mutta en kyllä tiedä, kuka on ensi kaudella valmentajana. Uskon, että hyvä koutsi sinne tulee, toteaa Helenius pilke silmäkulmassa.

Kasvava puhe ympärillä ei hetkauta

Helenius on Mikkelissä vain lainasopimuksella, sillä Ylöjärveltä maailmalle ponnistaneella hyökkääjällä on sopimus kasvattajaseuransa Tapparan kanssa. Lainasiirto Mikkeliin tehtiin suuremman peliajan ja kehityksellisen mentorin, tässä tapauksessa Jokisen perässä.

Hän kertoo puhuvansa aika ajoin sopimusseuransa kanssa kehityksestään, mutta sivuuttaa puheet siitä, että hän mahdollisesti pelaisi hallitsevan Suomen mestarin riveissä ensi kaudella.

– Totta kai sopimusseura seuraa kehitystäni, mutta en ole mitään erikoisempia heidän kanssa oikeastaan puhunut.

Helenius vetää otteluihinsa merkittävän määrän NHL-seurojen kykyjenetsijöitä, eikä keskiviikkoinen ottelu Turussa ollut poikkeus. Hänen nimensä nousee muutenkin koko ajan esiin korkean varausstatuksen ja näyttävien otteiden ansiosta, mutta paineita itsevarma hyökkääjä ei osaa kykyjenetsijöistä kantaa.

– Kyllähän niitä pikkufaneja on, mutta onhan niitä kaikilla. En oikeastaan kanna mitään paineita siitä, ketä katsomossa on, myöskään kykyjenetsijöistä. Koitan totta kai pelata omaa peliäni aina, ja kyllähän he varmaan pitävät siitä, jos pelaan hyvin.

Ensi kesän varaustilaisuudessa Heleniuksella ei ole valinnanvaraa tulevasta työnantajastaan, mutta häneltä kysyttäessä ideaalia varausjoukkuetta nuoren hyökkääjän silmissä alkavat kiiltää suurkaupunkien kirkkaat valot.

– Paha kyllä sanoa, kaikki käy toki. Onhan siellä niitä hienoja kaupunkeja, Las Vegas, Toronto, New York ja vastaavat. Ei minulla ole mitään tiettyä, mihin haluaisin päätyä mutta ovathan nuo isot kaupungit hienoja. 

Heleiuksen omaperäinen mailan erkkaus on herättänyt kummastusta kaukaloissa.

Pakko kysyä tähän loppuun. Sinulla on mailassa aika härski erkkaus, mikä tässä on taustalla ja kuinka paljon saat kuulla siitä pukukopissa?

– Kyllä siitä alkuun kuuli jonkin verran, että noin nuori pelaaja ja tuollaiset erkat. Tuo erkkaus on lähtöisin C-junioreista asti ja siellä noilla erkoilla lähti peli aika hyvin kulkemaan, niin jätin ne sitten tuollaiseksi.

– En tykkää mailaa paljoa erkkailla, niin tuo on sellainen hyvä ja lyhyt tuohon lapaan. Tuppia ei tarvitse paljoa vaihdella, se on tuollainen pitkä ja nätti. Kyllä itse ainakin uskon, että tyyli ennen kaikkea, etenkin tuossa lavassa, Helenius päättää nauraen.

» Lähetä palautetta toimitukselle