Centre Bellin tunnelmanluoja: "Minulle kaikki osallistujat ovat erityisiä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Diane Bibaud työn touhussa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Vaikka katsomot eivät olekaan olleet täynnä yleisöstä, on yksi henkilö pystynyt luomaan Centre Belliin erityisen tunnelman.

Vuodesta 1987 asti on voinut kuunnella Diane Bibaud'n urkujen soittoa Montreal Canadiensin kotiotteluissa. Vuonna 1996 Bibaud muutti urkuineen joukkueen mukana vanhasta Montreal Forumista Centre Belliin.

Hyväntuulinen nainen on luritellut yläparvelta kiekkosävelmiä myös nuorten MM-kisojen ajan.

"Patrick Roy on aikamoinen kuumakalle!"

− On mahtavaa nähdä kaikkien joukkueiden pelejä. Minulle kaikki turnaukseen osallistujat ovat erityisiä. On tärkeää, että nämä nuoret pysyvät jääkiekon avulla poissa kaduilta, Bibaud hymyilee.

Bibaud tunnustautuu luonnollisesti kovaksi kiekkofaniksi, ollaanhan Kanadassa ja Canadiensin kotipyhätössä.

− Olen seurannut jääkiekkoa kahdeksanvuotiaasta asti. Olen nyt 55-vuotias ja rakastan jääkiekkoa yhtä paljon kuin kahdeksanvuotiaana!

Mitkä ovat urkurin suosikkimuistoja Canadiensin otteluissa?

− Suosikkihetkiäni ovat ne, kun "Habs" tekee maalin, mutta samalla jokainen hetki täällä on minulle tärkeä.

Maalivahdeista pitävä Bibaud nimeää Canadiens-vahti Carey Pricen kaikkien aikojen suosikikseen. Kanadan maalia vartioiva Zachary Fucale on ollut näiden kisojen osalta urkurin lempipelaaja. Fucale onkin Canadiensin toisen kierroksen varaus kesältä 2013. 

− Maalivahdit ovat suosikkejani, koska he eivät ole niin tempperamenttisia. Paitsi Patrick Roy, hän on aikamoinen kuumakalle!

Jäähalliurkurilla pitää olla tilannetajua

Urut luovat halliin erityisen tunnelman. Bibaud on osoittanut tilannetajuaan muun muassa soittamalla otteluiden viimehetkillä Europe-yhtyeen hittikappaletta Final countdown. Venäjän ja Yhdysvaltojen kohtaamisessa ennen Venäjän ylivoimaa soi aiemmistakin arvokisoista tuttu Kalinka.

− Tiedän, etteivät pelaajat kuule soittoani. Soitan, jotta katsojat viihtyisivät pelissä. Yritän miellyttää kaikkia faneja.

Bibaud'n urakka MM-kisoissa on nyt ohi, kun ottelut siirtyivät Torontoon. Samalla myös urkumusiikki loppuu kisojen osalta, sillä Torontossa ei ole urkuria.

Canadiens palaa kotikaukaloonsa vasta finaalipäiväksi, joten Bibaud'n ei tarvitse palata urkujensa ääreen aivan heti. Hän odottaakin Torontossa pelattavia jatkopelejä innolla.

− Aion kyllä seurata Torontossa pelattavia otteluita. On mahtavaa nähdä, mitä turnauksessa vielä tapahtuu.

Onko hallin parhaalta paikalta otteluita seuranneella urkurilla vinkkiä siitä, ketä kannattaisi veikata maailmanmestariksi?

− Ei mitään aavistusta. Kaikki voi muuttua täällä niin nopeasti. Kaikilla on mahdollisuus voittaa, Bibaud analysoi kohteliaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle