Ellerin klaani luo kiekkohuumaa Tanskaan

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mads Eller on tärkeä osa Tanskan hyökkäystä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Isoveljensä jalanjäljissä uraansa luova Mads Eller saa Tanskan U20-joukkueessa paljon jääaikaa. Syynä ovat taidot - eikä esimerkiksi se, että hyökkääjän isä toimii joukkueen päävalmentajana.

Lars Eller tuli suomalaisille tutuksi työsulkukaudella JYPissä, mutta perheessä on kaksi muutakin kovaa kiekkoihmistä. Isä Olaf Eller valmentaa Tanskan U20-joukkuetta ja pikkuveli Mads Eller, 19, pelaa joukkueen ykkösnyrkissä.

Jo tässä vaiheessa voi sanoa, että Tanskan turnaus on ollut menestys. Tiistaina joukkue nappasi historiallisen voittomaalikisavoiton Sveitsiä vastaan, eikä loppua kohden jäällä nähty Tanskalta juuri muita kuin Ellerin ja Nikolaj Ehlersin sekä Oliver Bjorkstrandin kenttä.

- Olen todella väsynyt kaiken tuon jääajan jälkeen! Jalkani kramppasivat jatkuvasti ja nyt on hyvä saada lepoa, Eller huudahti.

Valtavat peliminuutit palkittiin voitolla, joka oli Tanskalle paitsi turnauksen, myös koko maan kiekkohistorian ensimmäinen voitto U20-tasolla.

- Mahtava tunne, ei tätä voi edes kuvailla. Suorastaan epätodellista saada vihdoin voitto niin monen läheltä piti -pelin jälkeen, kuvaili Eller. Ja joukkue todella juhli voittoaan kuin mestaruutta.

Avausvoitto oli lähellä jo aiemmin otteluissa Venäjää ja Tšekkiä vastaan, mutta ensimmäinen kääntyi vastustajalle voittomaalikisassa ja jälkimmäinen maanantaina jatkoerässä.

- Se oli kauhea pettymys. Onneksi nyt oli uusi päivä ja uusi peli. Kaikki paransivat otteitaan ja taistelivat.

Nyt Tanskalla on hyvät mahdollisuudet päästä puolivälieriin. Se vaatii kuitenkin hieman apua: voittoa joko Ruotsilta Sveitsiä vastaan tai Venäjältä Tšekkiä vastaan.

- Olemme varmasti täällä hallilla kannustamassa Ruotsia ja Venäjää keskiviikkona, nauroi Eller.

Tanskasta kiekkokansa?

Tanska ei ole suuri kiekkomaa, mutta positiivinen kisavire on herättänyt huomiota myös kotona.

- Ei media meitä kauheasti seuraa, mutta kuulemma saavutuksemme saavat nyt huomiota uutisissa ja ihmiset yrittävät seurata pelejämme nettistriimien kautta.

- Olisipa mahtavaa kohdata kisojen kotijoukkue!

Koti-Tanskan lisäksi joukkuetta kannustetaan paljon myös Torontossa. Air Canada Centren yleisö on suorastaan adoptoinut omakseen sinnikkään ryhmän ja kannustaa näitä villisti.

- Olemme tunteneet yleisön kannustuksen ja se on tuonut lisää voimia joka jätkälle. Hienoa, kuinka he tsemppaavat meitä!

Ellerin, Bjorkstrandin ja Ehlersin ketju todella ansaitsee kaiken saamansa kannustuksen. Eller ei ole itse aivan niin kova pistenikkari kuin kaksi muuta, ja hän pyrkiikin kentällä mahdollistamaan ketjukavereidensa dominoinnin.

- Ketjullamme on upea kemia. Yritän käyttää nopeuttani ja fyysisyyttäni kentällä, jotta Ehlers ja Bjorkstrand saavat tilaa tehdä omaa juttuaan. Kaksi upeaa pelaajaa, Eller hehkuttaa.

Yleisön rakkaus saattaa kuitenkin jäädä vähiin, jos puolivälierässä tulee vastaan esimerkiksi Kanada.

- Olisipa mahtavaa kohdata kisojen kotijoukkue! Se tunnelma olisi melkoinen kokemus meille kaikille, Eller pohtii.

Sarjanousijalta ei odotettu paljoa, mutta luovuttamaan juutit eivät lähteneet.

- Karsintojen ja putoamisen välttäminen oli ensimmäinen tavoite, mutta jo ennen turnausta nostimme riman hieman korkeammalle. Sanoimme, että hei, mennään puolivälieriin, se on mahdollista.

Perhe on pahin - ja paras

Mads Elleriä haastatellessa on kysyttävä myös perheestä. Hyökkääjä nauraa, kun häneltä kysytään millaista on elämä päävalmentajan poikana.

- En ole tottunut siihen. Isäni alkoi valmentaa meitä vasta viime vuonna. Ei se ole kuitenkaan kauhean vaikeaa, olen hänelle yksi pelaajista. Joskus meillä on omat riitamme ja keskustelumme, mutta kivaa se kuitenkin on.

- Lars on koko ikäni ollut idolini ja mentorini kaikessa.

Kuusi vuotta vanhempi, nykyään Montreal Canadiensissa pelaava isoveli Lars taas on kulkenut Madsin edellä kiekkopolulla. Larsin tapaan myös Mads pelaa Kanadassa: pikkuveljen joukkue on toista kautta WHL-seura Edmonton Oil Kings.

Kiireiset veljekset eivät juuri ehdi nähdä, mutta toisen pelejä kyllä seurataan.

- Lars on koko ikäni ollut idolini ja mentorini kaikessa. Minä todella kunnioitan häntä. En kuitenkaan pääse kovinkaan usein Montrealiin katsomaan hänen pelejään, sillä on vaikea sovittaa yhteen kahta kiekkoaikataulua. Viime kerrasta taitaa olla jo kolme tai neljä vuotta.

Larskaan ei päässyt katsomaan pikkuveljensä pelejä Torontoon, sillä toisen kisakaupungin joukkueena Canadiens on evakossa vieraspelimatkalla.

- Hän katsoo kuitenkin pelini netistä ja antaa palautetta. On hienoa, kun hän tarkkailee, pikkuveli myöntää.

Veljesten isä Olaf asteli myös median eteen tyytyväisenä.

- Tämä on Tanskan juniorikiekkoilun suurin päivä ikinä. Minä luotan keskiviikkona Ruotsiin ja Venäjään täysin, sillä he tarvitsevat pisteitä. Olen hyvin ylpeä siitä, mitä joukkueeni sai aikaan levännyttä joukkuetta vastaan. Olemme vahva, itsevarma ryhmä, hehkutti isä-Eller.

» Lähetä palautetta toimitukselle