Mielipide

Monet Liigan runkosarjamenestyjät ovat viime vuosina hyytyneet pudotuspeleissä − valmennuksen vahvistaminen on toistaiseksi kokeilematon keino

LIIGA / Kolumni

Antti Pennasen Ilves, Olli Jokisen Jukurit − oli myös lähellä, että Tommi Niemelän Pelicans olisi pitänyt lisätä tähän listaan runkosarjassa hyvin pärjänneistä joukkueista, jotka ovat hyytyneet pudotuspeleissä.

Pennanen luotsasi Ilveksen kahdesti runkosarjan toiseksi, mutta jo viime kevään välierätappio Pelicansille oli pettymys. Tämän kevään sulaminen KalPalle puolivälierissä olikin sitten farssi, katastrofi tai jotain muuta järkälemäisen noloa.

Jokisen komennossa Jukurit nousi runkosarjan toiseksi kaudella 2021−22, mutta tie katkesi jo puolivälierissä KooKoolle. Tällä kaudella mikkeliläisryhmä näytti parhaimmillaan taistelevan jopa runkosarjan voitosta, mutta vire alkoi hiipua jo sen loppupuolella. Jukurit oli runkosarjan viides ja hävisi puolivälieräsarjan Kärpille.

Runkosarjaan verrattuna Jukurit pärjäsi Jokisen valmentamana surullisen kehnosti. Pennasen ja Ilveksen kohdalla odotukset olivat vielä paljon korkeammalla, joten myös pettymys oli suurempi.

voittamisen eteen ollaan väitetysti valmiit kokeilemaan kaikki konstit, mutta valmennuksen vahvistaminen vaikuttaa vielä liikaa laatikon ulkopuoliselta ajattelulta.

Viime kaudella Lukko kärsi Marko Virtasen alaisuudessa puolivälierissä tappion sijoituttuaan runkosarjassa kolmanneksi. Raumalaiset voi hyvällä omallatunnolla mainita joukkueena, jossa hyvä runkosarjamenestys mureni ratkaisupeleissä.

Varsinkin NHL:ssä, mutta jonkin verran myös Liigassa, mestaruudesta taistelevat joukkueet pyrkivät vahvistamaan tai ainakin leventämään kokoonpanojaan siirtotakarajalla. Näin monen tuoreen pudotuspeliepäonnistumisen myötä aloin miettiä:

Miksei valmennusryhmiä vahvisteta samalla periaatteella pudotuspelejä varten?

Tietenkään esimerkiksi Jukka tai Kari Jalonen eivät ole tuosta vain poimittavissa minkä tahansa seuran valmentajavahvistukseksi. Meritoituneita valmentajia on kuitenkin yleensä jonkin verran vapailla markkinoilla koko ajan.

Ja kun ajatellaan Ilvestä ja seuran valtavaksi revennyttä mestaruudetonta putkea, mikä estäisi hyödyntämästä vuoden 1985 kultajoukkueen valmentajaa Seppo Hiitelää tai kapteeni Matti Kaariota oikeanlaisen pelivireen saavuttamisessa?

Jokinen antoi Mikkelissä vahvat näytöt siitä, millaiseen suoritustasoon hän pystyy verrattain nimettömän joukkueen valmentamaan pitkässä runkosarjassa. Pudotuspelien armottomuus ja jokaisen ottelun huomattavasti suurempi merkitys olivat ainakin toistaiseksi suht uudelle pääsarjavalmentajalle liian kova haaste.

Pelaajana Jokisella on runsaasti kokemusta Erkka Westerlundista ja Hannu Aravirrasta valmentajina, joilla molemmilla taas on kokemusta voittamisesta. Tällaisia esimerkkejä voisi hyödyntää valmennuksen mentorointiin − tai jopa täsmävalmennukseen pudotuspelien ajan.

Usein puhutaan, että voittamisen eteen ollaan valmiit kokeilemaan kaikkia konsteja, mutta valmennuksen vahvistaminen vaikuttaa vielä liikaa laatikon ulkopuoliselta ajattelulta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös