Mielipide

Mestis-joukkue, joka yllätti kaikki epäilijät

LIIGA / Kolumni
KooKoon kausi päättyi torstaina runkosarjaan. Päällimmäinen tunne on monella pettymys, vaikkei kouvolalaisnipun pitänyt yltää jumbosijaa korkeammalle.

KooKoo yllätti kaikki. "Mestis-KooKoota" povattiin Liigan viimeiseksi − siitä tehtiin arvioissa joukkue, joka ei voittaisi peliäkään.

Epäilijät joutuivat kuitenkin ottamaan sanojaan takaisin, sillä kouvolalaiset näyttivät kyntensä. Moni tuomitsi joukkueen vain harjoitusotteluiden perusteella, mutta KooKoo näytti sarjan ensimmäisen kolmanneksen aikana, että joukkue kuuluu Liigaan. 

KooKoo ylsi lopulta yhdenneksitoista eli debytoi Liigassa jopa paremmin kuin Sport edelliskaudella. Pudotuspelipaikka lipesi lopulta hyppysistä melko pienen piste-eron vuoksi, mutta pettymys näkyy pelaajista pitkälle.

Kouvolalaisten nälkä kasvoi syödessä. Kun pelaajien lisäksi myös muut uskoivat joukkueen yltävän viimeistä sijaa ylemmäs, taistelutahto vain kasvoi kauden edetessä.

Mustaoranssin kopin tunnelma on ollut kauden alusta lähtien kepeä ja jopa humoristinen. Altavastaajan asemaa ei ole liiemmin ajateltu, sillä kapteeni Ari Vallinin mukaan arjessa "ollaan tosissaan, muttei vakavia." 

KooKoon pelitapa oli ideaali sarjanousijalle, joka hävisi väistämättä monelle muulle joukkueelle pelaajamateriaalin laajuudessa. Puolustuksen kulmakivet Vallin ja Ryan O'Connorin sekä ison roolin ottanut Juha Järvenpää pystyivät pelaamaan Petri Mattilan sanoin "nollanollaa", mikäli niin tahtoivat.

Joukkue ei kuitenkaan jäänyt kauden aikana poteroonsa, vaan hyökkäyksen kärkinimet Josh Green, Jarkko Malinen ja Juha-Pekka Haataja pystyivät kantamaan vastuunsa tuloksenteosta.

Tuloksena on ollut kolmen pisteen voittoja jopa kärkijoukkueista. Joukkoon mahtui myös uuvuttavan monta − kaiken kaikkiaan kaksikymmentä − tasapeliä.

Pelitapa ei ole aina ollut mediaseksikkäin, mutta se on toiminut.

Pelitapa ei ole aina ollut mediaseksikkäin, mutta se on toiminut.

Nykyhetken KooKoossa on paljon samaa kuin kauden 1988-89 joukkueessa. Kouvolalaiset pelasivat tuolloin toista kauttaan pääsarjatasolla, eivätkä odotukset olleet kovin korkealla.

Kärppien nykyinen urheilutoimenjohtaja Harri Aho muisteli myöhemmin, että kyseisen kauden kevät oli kaksijakoinen. Pudotuspelit lipesivät niukasti joukkueen hyppysistä, mutta jälkikäteen ajatellen jatkopelejä lähellä oleminen oli valtava asia.

KooKoo oli keväällä 1989 yhdeksäs, mikä on kouvolalaisten toistaiseksi paras sijoitus korkeimmalla sarjatasolla.

Vuosia on kulunut välissä peräti 26, mutta tilanne ei ole muuttunut miksikään: KooKoo on edelleen haastaja, joka ylitti jokaisen kiekkoihmisen odotukset. Pudotuspelien ulkopuolelle jäämistä ei voi miettiä lämmöllä, mutta yksi asia on syytä muistaa.

Tuolla taistelulla se ei ole häpeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös