KooKoon tähtipakki Charle-Édouard D'Astous loistaa kentällä − "Tavoitteeni on tehdä NHL-sopimus tämän kauden jälkeen"

LIIGA / Haastattelu
Charle-Edouard D'Astous on ollut KooKoon kirkkain tähti.
KooKoon kausi on ollut vuoristorataa, mutta yksi kärry on jäänyt pysyvästi nousun yläpäähän. Puolustaja Charle-Édouard D'Astous kertaa niin omaa kuin joukkueensa kautta tähän saakka.

KooKoo lähti uuteen Liiga-kauteen suurin odotuksin. Joukkue panosti etenkin hyökkäykseensä merkittävästi ja sitä veikattiin useissa ennakoissa jopa kuuden parhaan sakkiin runkosarjan päätyttyä.

Odotukset eivät ole toistaiseksi täyttyneet ja joukkueen pelaaminen on aaltoillut oletetun tason ja huomattavasti heikomman välillä, mutta yksi päivänsäde on loistanut kirkkaampana kuin kukaan kenties osasi odottaa. Hänen nimensä on Charle-Édouard D'Astous.

− Emme ole suoriutuneet odottamallamme tavalla. Alkukautemme oli vaikea, mutta sen jälkeen pystyimme nostamaan tasoamme. Siitä seurasi hyvä kuukausi ja nyt viimeiset pari viikkoa ovat jälleen olleet hieman hankalampia. Tiedämme pystyvämme suorittamaan paremmin, nyt vain pitää muuttaa se tieto käytännöksi.

− Uskon tähän joukkueeseen, mielestäni meillä on hyvä porukka kasassa. Nyt täytyy vain alkaa suorittaa tasollamme, summaa D'Astous joukkueensa kautta haastattelupäivään mennessä.

KooKoon peli on ailahdellut, mutta mitään ei ole vielä mustaoranssin kymenlaaksolaisseuran kannalta menetetty. Monen kierroksen ei tarvitse heidän kannaltaan kääntyä suotuisaksi, jotta he ovat jälleen pudotuspelipaikoilla. D'Astous kertoo, mitä joukkueen pitää tehdä saavuttaakseen tavoitteensa.

− Kaikkien pitää pelata joukkueen eteen, mennä kiekkojen tielle ja omistautua myös puolustuspelaamiseen. Meillä on ollut hankalaa erikoistilanteiden kanssa, mutta lähiaikoina olemme saaneet onnistumisia myös sillä saralla. Jos pystymme parantamaan erikoistilanteitamme, se tulee helpottamaan pelien voittamista.

Kehityksen taustalla sopeutuminen

KooKoon puolustuspäähän on kauden aikana hankittu yksi vahvistus. Isokokoinen Seth Barton ei ole vielä loistanut tehopisteiden valossa, mutta on tuonut tarvittavaa varmuutta oman joukkueensa puolustuspäähän. Hänet on KooKoon viimeisissä otteluissa istutettu D'Astous'n vierelle.

− Bartonilla on AHL-kokemusta ja NHL-varaus täysin ansaitusti. Hän on mielestäni erittäin hyvä pelaaja ja tiedän, että on hankalaa tulla Pohjois-Amerikasta tänne kesken kauden. Itsellänikin meni oma aikani sopeutumiseen, koska eroja on jonkin verran. Hän on pärjännyt kanssamme hyvin toistaiseksi, mutta tiedän, että hän pystyy ajan kanssa vielä parempaan.

D'Astous'n ensimmäisen Liiga-kauden alku oli hakemista, mutta oman pelinsä asetuttua kohdilleen kanadanranskalainen paransi otteitaan jatkuvasti. Uudelle kaudelle kaukalon porteista astui sisään jotakin verrattaen aivan erilaista.

− Sanoisin, että olen nyt täysin sopeutunut. Olen oppinut tarvittavat asiat ja olen tottunut uuteen ympäristöön, joukkueeseen, valmentajiin, sarjaan, pelitapaan ja muihin asioihin. Tiesin viime kauden jälkeen heti, mitä seuraavalta kaudelta odottaa ja olin alusta lähtien valmiina. Nyt itseluottamukseni on todella korkealla ja tiedän omat kykyni, purkaa D'Astous huippuvireensä lähtökohtia.

Hän tuottaa lähes tehopisteen iltaa kohden ja on kaikilla mittareilla vanhan liiton teholukemista laukaisuhallintaprosentteihin ja muuhun edistyneeseen tietoon saakka voittava pelaaja joukkueelleen. Puolustajan henkilökohtainen tavoite on tulla kauden päätyttyä palkituksi sopimuksella itse tarunhohtoiseen.

− Tavoitteeni on tehdä NHL-sopimus tämän kauden jälkeen.

Puolustaja vai jotakin enemmän?

D'Astous edustaa uuden sukupolven puolustajatyyppiä, joka yleistyy jääkiekossa jatkuvasti. Hän pystyy tukemaan joukkueensa hyökkäyspeliä hyvän hyökkääjän tuotannolla. Puolustajan on nähty viimeistelevän paikoistaan, ampuvan ahkerasti, vetävän rangaistuslaukauksia ja häneltä on todistettu jopa maaleihin johtavia harhautuksia. Kokoonpanoissa hänet tullaan kuitenkin nimeämään tulevaisuudessakin puolustajaksi.

− Kyllä hyökkääjänä pelaaminenkin varmaan onnistuisi, mutta pakkina pelaan mieluiten. Viime kaudella pelasin muutaman vaihdon hyökkääjänä ja ajoitukseni olivat aika pielessä. Kuulostaa ehkä omituiselta, mutta jos olisin hyökkääjä, olisin luultavasti puolustava hyökkääjä. En tiedä miksi, sillä puolustajana olen aika hyökkäävä, naurahtaa D'Astous.

− Voisin mielestäni kyllä sopeutua hyökkääjäksikin hieman harjoiteltuani, mutta pakkina jatkan mieluiten.

Jääkiekko on taktisesti nuori ja kehittyvä peli, minkä mahdollista tulevaisuutta on erittäin mielenkiintoista jokaisen tarkkailla omista kristallipalloistaan. Peli on alkanut muuttua pelipaikattomammaksi ja pelaajien roolit ovat monipuolistuneet. D'Astous on pelitavaltaan uusimman ilmiön edustaja ja pitää siitä, mihin suuntaan laji on kehittymässä.

− Peli ei ole enää samanlaista kuin vaikka 80- tai 90-luvulla, jolloin jako hyökkääjän ja puolustajan tehtävien välillä oli paljon selvempi. Nykyään täytyy pystyä hyökkäämään viidellä pelaajalla, jos haluaa menestyä. Puolustajien pitää pystyä tukemaan hyökkääjiä maalituotannossa.

Ilmiö on saanut alkunsa siellä, missä monet muutkin jääkiekon kehitysaskeleet otetaan ensimmäisenä. NHL:n uusin lajiin tuoma muutos on johtavat kiekolliset puolustajat, jotka mahdollistavat hyökkäyspelaamisen koko viisikon voimin.

− NHL on hyvä esimerkki. Kaikissa parhaissa joukkueissa on puolustajia, jotka ovat todella taitavia hyökkäyssuuntaan. Esimerkiksi Colorado Avalanchen Cale Makar tuottaa enemmän tehopisteitä kuin moni joukkueen hyökkääjistä. Hän on osa joukkueen hyökkäyspeliä ja hänen kaltaisuutensa on ilmiönä yleistynyt huomattavasti viimeisten muutaman vuoden aikana.

− Puolustajat liittyvät koko ajan enemmän ja enemmän hyökkäyspeliin ja mielestäni se on pelitapana parempi kuin vanhan tyylinen hyökkääjät hyökkäävät ja puolustajat puolustavat.

D'Astous pelaa toista kauttaan Liigassa ja sarjan ympärillä pyörivä keskustelu alkaa olla hänelle hyvin tuttua. Puolustaja on pelannut koko uransa suljetuissa sarjoissa, mutta näkee avoimissa sarjamalleissakin hyötyjä.

− En ole ajatellut asiaa paljoa, mutta voisin kuvitella avaamisen tekevän sarjasta haastavamman. Jokaisella ottelulla olisi merkitystä, varsinkin kauden lopulla. Suljetussa sarjassa tiedät kautesi olevan ohi, jos et voi enää matemaattisesti päästä pudotuspeleihin. Jos sarjasta on mahdollista pudota, se tietysti pakottaa suorittamaan kauden loppuun saakka, mistä sarja toki hyötyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle