Kierrosraportti: Ilves tylytti Tapparaa kärkiottelussa, siipirikkoiselle KooKoolle kirpeä tappio – maalijuhlat ja nollapelit värittivät paikallisotteluiden kierrosta

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Paikallisotteluiden ryydittämä kierros tarjosi huippuotteluita, maali-illoittelua sekä kaksi nollapeliä.

Oula Palveen hattutemppu ratkaisi tämän kauden Tampereen herruuden Ilvekselle

Nokia-areena oli loppuunmyyty Tapparan ja Ilveksen kohdatessa kauden viidettä kertaa. Ilves voitti ottelun lukemin 5–2.

Tappara ja Ilves kohtasivat kauden viidettä kertaa Nokia-areenan täyden katsomon edessä. Vuoristoratamaisessa ottelussa kummallakin joukkueella oli sauma voittoon. Antti Pennanen otti oikealla hetkellä aikalisän toisen erän aikana, ja Ilves nousi tappioasemasta voittoon.

Avaintapahtumat
Tasaisessa avauserässä kummallakin joukkueella oli omat hyvät paikkansa. Vierasjoukkue Ilves loi ensimmäiset hyvät maalipaikat Christian Heljangon maalille, mutta ottelun avausmaalista vastasi Tappara-hyökkääjä Philip Granath komealla yksilösuorituksella. Osuman jälkeen isännät saivat paremmin peliä hallintaansa ja erän avauspuolisko eteni pääsääntöisesti Jakub Málekin vartioiman maalin edessä.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Ilves sai Oula Palveen johtaman ykkösketjun turvin luotua ottelun ensimmäisen pitkähkön paineen omalle hyökkäysalueelleen, mutta Heljanko ja Tapparan puolustus eivät joutuneet venymään parhaimpaansa. Viime otteluissa vaisuhkoa ylivoimaa esittänyt Tappara pääsi erän aikana harjoittamaan erikoistilannepelaamistaan Santeri Virtasen kampitettua Granathin. Tappara ei kuitenkaan päässyt juhlimaan ylivoimamaalia hyvistä paikoista huolimatta. Virtanen piteli rangaistusaitiossa tuskaisena jääpussia ranteessaan. Hyökkääjä joutui lopulta jättämään ottelun kesken.

Erän avausminuutit etenivät katkonaisesti. Isäntien väkevä karvauspelaaminen vaikeutti hetkittäin vieraiden avauspelaamista. Tapparan vahva alku toisessa erässä pakotti Antti Pennasen ottamaan aikalisän herätelläkseen joukkuetta. Ilves piristyi aikalisän aikana, ja Palve survoi pian Eemeli Suomen laukauksesta kimmonneen kiekon maalin perukoille.

Ilves sai avausmaalinsa jälkeen lisättyä painetta Tapparan puolustusalueella. Vieraat nousivat lopulta johtoon, kun Palve siirsi Jani Nymanin laukauksen paluukiekon verkon perukoille. Ilves sai virtaa johto-osumasta ottaen otetta itselleen, joten Heljanko oli Málekia työllistetympi jälkimmäisellä puoliskolla. Kuusi sekuntia ennen erätaukoa Ilveksen tšekkihyökkääjä Petr Kodýtek yllätti taidokkaalla maalilla Heljangon nostaen vieraat kahden maalin johtoon.

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi Ilveksen vahvalla paineella, jonka aikana Tapparalla oli vaikeuksia avata omaa peliään. Erän aikana Heljanko tarjosi illan komeimman räpylätorjunnan kopatessaan Arttu Pellin laukauksen. Vieraiden vahva vire katkesi Kodýtekin osuttua mailallaan Olli Juolevin kasvoihin. Erikoistilanteen aikana Jeremy Gregoirella oli läpiajon myötä mahdollisuus lisätä Ilveksen johtoa. Orastava maalipaikka kääntyi kuitenkin nopeasti Tapparan vaivattomaan vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi Otto Somppi törkkäsi kiekon verkkoon.

Viime aikoina tehokasta ylivoimaa esittänyt Ilves käytti myös tämän illan ylivoimamahdollisuutensa. Nyman laukoi näyttävän maalin Šimon Stránskýn syötön jälkeen. Ottelun tähtenä tuikkinut Palve viimeisteli hattutemppunsa lopulta tyhjään nuottaan.

maalintekijät
04.27 1–0 Philip Granath (Camper)
23.54 1–1 Oula Palve (Suomi, Clendening)
31.45 1–2 Oula Palve (Nyman, Latvala)
39.54 1–3 Petr Kodýtek (Gregoire, Friman)
47.09 2–3 Otto Somppi (Haloran, Kemiläinen) yv
50.25 2–4 Jani Nyman (Stránský, Kodýtek) yv
55.20 2–5 Oula Palve (Ratinen, Niku) tm

maaliodottama
Tappara 2,40 – 1,73 Ilves

Satakunnan herruus jäi Raumalle – Daniel Lebedeff torjui kauden ensimmäisen nollapelinsä

Kolme maalia riitti Lukolle voittoon Rauman perjantai-illassa Ässien tuskaillessa maalinteon kanssa.

Monijakoinen ottelu tarjosi lopulta vain kotijoukkueen maaleja. Varsinkin avauserässä vierasjoukkue Ässät oli selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta edes käytännössä varmoista maalipaikoista porilaiset eivät saaneet kiekkoa ohi nollapelin torjuneen Daniel Lebedeffin. Lukolle voitto oli tärkeä kamppailussa paikasta kuuden parhaan joukkoon runkosarjassa.

Molemmille joukkueille tärkeään Satakunnan derbyyn oli hankala nimetä erityistä suosikkia ennakkoon. Tuloksellisesti ohjat otti käsiinsä avauserän lopussa kotijoukkue Lukko, vaikka erä muuten mentiin varsin selvässä vierasjoukkueen hallinnassa. Pirteät otteet vieraskaukalossa eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, vaikka myös porilaisilla olisi ollut muutamia hyviä paikkoja maalien tekoon.

Ottelun keskimmäisen 20-minuuttisen aikana myös kotijoukkue pääsi peliin paremmin mukaan. Kamppailu kääntyi porilaisten hallinnasta varsin selkeästi Lukon hallintaan. Parantuneet otteet myös palkittiin avauserän tapaan kertaalleen, kun raumalaisten Julius Mattila vei kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle. Lukon hallintaa kuvaa hyvin erän laukaukset, joita kotijoukkueella oli neljä kertaa enemmän kuin illan vierailijoilla.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin pelitapahtumiltaan. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta lisämaaleja ei erässä nähty. Ässät haki erässä kyllä varsin kiivaasti mukaan pääsyä tulostaululle, mutta edes käytännössä tyhjään lukkomaaliin porilaiset eivät kiekkoa saaneet. Muut paikat selvitti varmasti läpi ottelun pelannut Lebedeff. Ottelun loppulukemat 3–0 tyhjään maaliin kaunisteli Henri Ikonen 17 sekuntia ennen kamppailun loppua.

18.01 1–0 Joshua Brook (Mattila, Reunanen)
27.18 2–0 Julius Mattila (Stenqvist, Järvinen)
59.43 3–0 Henri Ikonen (Westerholm, Jandric)

Lukko 2,28 – 2,47 Ässät

SaiPa venytti vierasvoittoputkensa neljän ottelun mittaiseksi – KooKoo oli laukauksista huolimatta tehoton

Kahden Kaakon Derbyn viikonloppu käynnistyi Kouvolassa, kun KooKoo sai ensimmäisenä isäinnöintivuoron. SaiPa ryösti pisteet joukkeiden kauden viidennestä keskinäisestä kohtaamisesta.

KooKoo ja SaiPa kohtasivat Kouvolassa ensimmäisessä kahdesta perättäisestä Kaakon Derbystä. KooKoo pyysi edeltävänä päivänä ottelun ajankohdan siirtämistä, mutta pyyntö hylättiin. Ottelu pelattiin alkuperäisen aikataulun mukaisesti ja SaiPa vei täyden pistepotin mukaansa Kouvolasta tiukalla 2–1-voitolla. Vierasjoukkue iski molemmat maalinsa toisessa erässä reilun puolen minuutin aikaikkunaan.

Ottelun ensimmäinen erä eteni KooKoon hallinnassa, mutta kotijoukkue jäi palkinnoitta. KooKoo hallitsi ensimmäistä erää jokaisella pelin mittarilla, mutta Kari Piiroinen ja SaiPan maalinedustapuolustus kestivät asetetun paineen.

Toinen erä oli huomattavasti enemmän SaiPa-merkkinen ja vierasjoukkue käytti hyväkseen sen lentokelin, minkä isännät jättivät maaleina lunastamatta. Ottelun ensimmäinen maali syntyi, kun SaiPalle avautui kahdella yhtä vastaan hyökkäys nopeasta kiekonhallinnan vaihdoksesta. Janne Naukkarinen nosti lättysyötön yli eteen heittäytyneen Charle-Édouard D'Astous'n ja Otto Kivenmäki iski kiekon ensimmäisellä kosketuksellaan maaliin.

Vieraiden tarjoama kylmä suihku häiritsi hetkellisesti kotijoukkueen keskittymistä ja SaiPa iski reilun puolen minuutin pelin jälkeen uudelleen. Niklas Appelgren polki laitaa pitkin kohti siniviivaa ja kääntyi hyökkäysalueen keskustaa kohden. Hän ampui kiekon KooKoon maalin edustalle kasaantuneeseen ruuhkaan ja Roni Karvinen ohjasi laukauksen ohi Nick Malíkin.

KooKoo kiri maalin päähän ylivoimalla, kun ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia. Eero Teräväinen sai Linus Anderssonin syötön lapaansa SaiPan maalilta katsottuna vasemman B-pisteen kaarella ja ampui tulisen rannelaukauksen oli Kari Piiroisen. Maali jäi ottelun viimeiseksi ja SaiPa venytti vierasotteluiden voittoputkeaan jo neljän ottelun mittaiseksi.

28.36 0–1 Otto Kivenmäki (Naukkarinen, Tammela)
29.02 0–2 Roni Karvinen (Appelgren, Kiukas)
54.40 1–2 Eero Teräväinen (Andersson, Lehtivuori)

KooKoo 2,57 – 1,72 SaiPa

Pelicansille kauden kolmas voitto HPK:sta – Niklas Kokolle voitokas Pelicans-debyytti

Perjantain kamppailu oli joukkueiden välillä kolmas tällä kaudella. Pelicans poistui kaukalosta kolmannen kerran täydet kolme pistettä mukanaan.

Hämeen Herruus -taiston kolmas kamppailu oli hyvin kaksijakoinen. Avauserä oli selvästi Pelicans-merkkinen, ja kotijoukkue karkasi kahden maalin johtoon. Toinen erä vuorostaan oli selvästi vieraiden hallintaa, mutta HPK ei onnistunut maalinteossa. Kolmas erä alkoi Pelicansin kannalta mainiosti, kun se meni heti erän alussa johtoon ja kotijoukkue pystyi puolustamaan loppuerän laadukkaasti pois.

Niklas Kokko torjui nollapelin Pelicans-debyytissään.

Pelicansin ja HPK:n välinen kamppailu alkoi tasaisissa merkeissä. HPK:n hyökkäyspelaaminen oli paljon suorien hyökkäysten varassa. Pelicans vuorostaan pyrki pidempiin päätypeleihin, joita se lopulta onnistui pelaamaan hyvän määrän ensimmäiseen erään.

Yksi iso ero joukkueiden pelaamisessa oli keskialueen ylittäminen, kun vastapuoli oli kerännyt joukot keskialueelle. Pelicans onnistui viidestä yrityksestä neljä kertaa pelaamaan kiekon syvään, kun HPK taas onnistui seitsemästä yrityksestä vain kaksi kertaa pelaamaan kiekon syvään. Pelin virtaukseen se vaikutti yksittäisenä asiana varsin paljon.

Erän edetessä Pelicans pääsi pitkien hyökkäysten turvin kuskin paikalle ja lopulta pussinokat voitti avauserän maalein 2–0. Maalipaikat menivät kotijoukkueelle myös selvin 5–1-lukemin avauserässä.

Toinen erä oli avauserään verrattuna hyvin erilainen. Alku oli tasainen, mutta erän puolivälin paikkeilla HPK pelasi hyvin pitkän päätypelin ja sai tätä kautta peliotetta itselleen.

HPK hyökkäsi laadukkaasti, mutta Pelicans selvisi pitkistä puolustusjaksoista osumitta uhrautuvan keskustan puolustamisen ja Kokon torjuntojen ansiosta.

Toisen erän viimeisillä minuuteilla molemmat pääsivät ylivoimalle, mutta maaliverkko ei heilunut. Pelicans pääsi erän lopun HPK:n ottaman jäähyn myötä aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla.

Päätöserää ehti kulua alle minuutti, kun Nathan Schnarr laukoi alueelle viennin jälkeen ylivoimalla Pelicansin illan kolmannen osuman.

Tämän jälkeen Pelicansilla oli yksi vahva hyökkäysalueella vietetty pätkä, jonka aikana se loi muutaman maalipaikan. Erän loppua kohden peli siirtyi enemmän asetelmaan, jossa Pelicans puolusti keskustaa ja HPK pyrki murtautumaan hyökkäysalueella.

Ylivoimalle päässyt HPK haki kavennusosumaa kuudella neljää vastaan, mutta Kokko toimi jälleen viimeisenä lukkona.

Lahtelaiset iskivät viimeisen niitin vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä.  Pelicansin Luboš Horký viimeisteli Pelicansin neljännen osuman tyhjään maaliin. Hetkeä aiemmin erinomaisesti pelannut Kokko oli lähellä onnistua maalinteossa, kun maalivahti haki osumaa tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

08.24 1–0 Antti Tyrväinen (Käyhkö, Král)
15.24 2–0 Leevi Tukiainen (Jämsen)
40.52 3–0 Nathan Schnarr (Lasch, Král) yv
55.17 4–0 Luboš Horký (Haatanen, Schnarr) tm