Sport ei vain riittänyt

Vaasan Sportin ja Mikkelin Jukureiden toinen välierätaisto oli kahden joukkueen tiukka taistelu. Lattean ensimmäisen kohtaamisen jälkeen jäällä nähtiin, jos ei tilannerikas, niin ainakin tunnerikas kamppailu. Jukureiden puolustuspeli onnistui jälleen nappiin ja se vei rajusti taistelleen kotijoukkueen edestä voiton. Mikkeliläiset johtavat sarjaa nyt luvuin 2-0, kun ottelu päättyi maalilukemiin 1-3 (0-0, 1-2, 0-1).

Juhani Tammisen mukaan ottelun ratkaisuhetki nähtiin ottelun toisessa erässä, kun Sportin johtaessa 1-0 latvialaissentteri Vjatsheslav Fandul kilautti avopaikasta kiekon Jukuri-maalin rimaan. Hetkeä myöhemmin Jukurit kuittasivat Sportin johdon ja siitä muutaman minuutin päästä se meni jo johtoon.

- Se oli klassinen esimerkki momentum gamesta, Tamminen mutusteli pettymys äänessään.

Tarkkaa peliä

Ottelun avauserä oli tarkkaa pelaamista. Sport otti alusta asti ottelun ohjakset käsiinsä, mutta ei saanut luotua todellisia maalintekopaikkoja.

- Me oltiin valmistauduttu hyvin. Täällä ottelun alussa voit menettää pelin, mutta me onnistuttiin hyvin, pohti Jukureiden Risto Dufva joukkueensa ilmettä avauserässä.

Molemmat saivat pelata erässä yhden ylivoiman. Sportin ylivoima oli huomattavasti vaarallisempi, mutta maali pysyi koskemattomana. Erän lopussa Sportin Patrik Westerback ja Jukureiden Mikko Hakkarainen ottivat muutaman sekunnin välein jäähyt ja toinen erä aloitettiin tasavajaalla.

Tasaisesta pelistä huolimatta Sport oli aktiivisempi ja ehkä pelillisesti hieman niskan päällä. Ainakin se laukoi enemmän, minkä pystyy toteamaan maalivahtien torjunnoista, Danielsson 7, Strömberg 13.

Fandul kilauttaa rimaan, Jukurit maaliin

Toinen erä oli sen puoleen väliin asti tasaista pelaamista. Jukurit tuhrivat jälleen ylivoimansa täydelliseen tehottomuuteen, mutta Sport sen sijaan onnistui omalla ylivoimallaan.

Tomi Lindfors sai estämisestä kahden minuutin rangaistuksen, kun taklasi kiekotonta Pasi Kuusisto selkään. Sportin ylivoima ei tällä kertaa häikäissyt, mutta ennen kuin se umpeutui tuli tulosta. Niklas Fogström voitti aloituksen ja Kalle Mattila siirsi kiekon viivaan, jossa Mikael Hallbäck malttoi odottaa maskin muodostumista. Lyöntilaukaus otti kimmokkeen maskissa olleista pelaajista ja lensi roikkuna yli hölmistyneen Mikko Strömbergin.

Maalin jälkeen Sport sai lisää liikettä luistimiinsa ja peli pyöri jatkuvasti mikkeliläisten maalinedulla. Huippupaikat olivat tälläkin kertaa kortilla. Lopulta Markus Jämsä pelasi avopaikan Fandulille, jonka laukaus kilahti rimaan.

Vähän ajan päästä tästä Sport yritti vimmatusti karvata, mutta Jukuripuolustus roikkui kerta toisensa jälkeen vauhdin Sport-pelaajilta. Sitten Miika Jämsä menetti kiekon kriittisesti punaviivalla ja Jukurit pääsivät kahdella kahta vastaan hyökkäykseen. Juha Silvander narutti Sport-puolustajan jäihin vetoharhautuksella ja leikkasi keskelle ja ampui kiekon alakulmaan, hieno yksilösuoritus ja väsyneen Sport-puolustajan harhauttaminen.

Jukurien tasoituksen jälkeen hallinta kääntyi täysin ja Sportin liike oli samanlaista kuin surullisella tiistasella Mikkelin vierailulla.

Kauaa ei Jukurien johtomaalia tarvinnut odottaa. Tällä kertaa Sportin virheilijänä oli Markus Laine, jonka päätykiekoksi tarkoitettu sutaisu jäi Jukurien siniviivalle. Kun Laineen puolustajatoveri oli menossa vaihtoon, oli koko toinen kaista auki ja sieltä Juha Salmu löysi hyökkääjän helpolla syötöllä. Miro Laitinen sai kunnian viedä mikkeliläiset johtoon jäätä pitkin ammutulla laukauksella.

Jukurit puolustaa voiton Mikkeliin

Ei tarvinnut olla suuri oraakkeli, että tiesi mitä kolmas erä tuo tullessaan. Jukurit puolusti nöyrästi ja Sport yritti vimmatusti. Kerta toisensa jälkeen mikkeliläispuolustus hoiti tilanteet. Viimeinen muuri oli Mikko Strömberg, joka venyi viimeisessä erässä vielä muutamaan huipputorjuntaan. Paikat olivat kuitenkin vähissä.

Sportin painostaessa Jukureiden vastahyökkäykset olivat vaarallisia. Monta kertaa b-pisteen kaarelta laukomaan päässyt Lasse Kanerva onnistui lopulta parisen minuuttia ennen loppua, kun tiukka lämäri upposi Danielssonin haarojen välistä sisään. Syöttöpisteet merkattiin Esa Saksiselle ja veskari Mikko Strömbergille.

Ottelun lopussa Sport yritti vielä ottaa fyysistä yliotetta raisulla taklauspelillä. Muutama hyvä taklaus nähtiin, mutta lopulta kentällä nähtiin myös kaksi turhaa jäähyä Fandulin ja Kalle Mattila ottamina.

Tamminen uskoo Sportin nousuun

Tänään jäällä nähtiin täysin erilainen Sport kuin tiistaina Mikkelissä. Silti voitto valui Mikkeliin. Sportilla oli tänään paikkansa, mutta se ei pystynyt niitä käyttämään. Ja niin kuin monesti, jos et tee maalia niin kaveri tekee.

Jukurit pelasi ärsyttävän varmaa puolustuspeliä. Paineen kohdatessa se kiskaisi kiekon pitkäksi. Maalinedustaa loistavasti putsanneet puolustajat saivat avukseen jälleen loistavan Mikko Strömbergin. Jukurit myös taklasi innokkaasti. Useimmat taklauksen kohdistuivat kylläkin kiekottomiin miehiin, mutta illan tuomari Aleksi Rantala muisti niistä vain yhdellä kakkosella.

- Pitää antaa tunnustusta omille. Tänään näin jäällä semmoisen Sportin mitä haluan nähdä. Oli energiaa, raivoa ja halua mennä maalille. Elämä ei aina ole oikeudenmukaista, viittasi Tamminen Fandulin rimakilautukseen.

Risto Dufva suitsutti koko joukkuetta voitosta. Kauden ennätysyleisö 4398 sai myös tunnustusta Dufvalta.

- Tämä ei ollut Mikko Strömbergin voitto, vaan koko joukkuesitoutumisen. Nämä ei ole elämän mittapuulla isoja asioita, mutta Mestiksen mittapuulla on. Voitetaan tämmöisissä puitteissa niin ei voi olla kuin tyytyväinen.

Sportin avainmiehistä Patrik Westerback petti tänään pahiten. Monivuotisen laiturin Vesa Myllyahon puuttuminen rinnalta on vienyt sentterin otteista parhaan terän. Myöskään Håkan Danielsson ei pystynyt haastamaan Mikko Strömbergiä. Tamminen ei kuitenkaan soimannut yksilöitä.

- Tämä on joukkuepeli. Jokaisen panos on yhtä tärkeä, rooli on vain eri.

Jukurit on vääntänyt Sportin jo melkein siltaan. Se johtaa otteluvoitoin 2-0 ja seuraava kohtaaminen on lauantaina Mikkelissä. Sportin Juhani Tamminen uskoo edelleen omiinsa.

- Jukurit on huippujengi. Ei siellä ole ne viirit turhaan katossa. Nämä ovat meille loistavia oppimistilaisuuksia. Niin kuin vaasalaistoimittajat tietää me ollaan tänä vuonna oltu pahoissa paikoissa ja tultu ylös sieltä. Mulla on semmoinen kutina, että me tullaan tästäkin vielä.