Onnistuuko Ilves toistamiseen Lukkoa vastaan?

LIIGA / Ennakko
Jatkaako Ilves pelaajasiirtojen myötä käynnistynyttä pistejahtiaan pienessä alamäessä olevan Lukon kustannuksella? Vai löytääkö ykkösentterinsä sairastuvalle menettänyt raumalaisten ylpeys uuden nousuvireen Hakametsän jäiltä?

Kuntokäyrät

Lähes ikuisuuden kestänyt Ilveksen tappioputki katkesi viime viikon voittoon Pelicanseista. Sitä seurasi varsin kelvollinen, vaikkakin jatkoaikatappioon johtanut vierailu Jyväskylään. Kahden viimeksi pelatun ottelun pistesaldo kuitenkin osoittaa lukemaa neljä, mikä on – Ilveksen alkuvuoden esitykset huomioon ottaen – lähes raketinomaista nousua joukkueen kuntopuntarissa. Onko nousu todellista vai tilastoharhaa, vastaus saadaan torstai-illan aikana Hakametsästä.

Vierasjoukkue Lukko Raumalta etenee torstaiseen otteluun liigan ykkösenä kolmen ottelun tappioputkessa. Vaikka ei sota yhtä miestä kaipaakaan, niin nopea vilkaisu joukkueen kuntopuntariin antaisi aiheen epäillä aivan muuta. Joukkueen kultakypärää kantavan keskushyökkääjä Kurtis McLeanin loukkaantumisen ja joukkueen tappioiden putket kun ovat tasan yhtä pitkät. Lukon viimeisin voitto on 23.1. pelatusta HIFK-ottelusta selkein 6-2 lukemin.

Ratkaisun paikat

Yksi torstai-illan ratkaisuista nähtäneen avauspelin onnistumisessa. Kotijoukkue Ilveksen peliä on läpi koko kauden haitannut, ehkä odotetusti, avauspelin heikkous, jopa olemattomuus. Varsin korostetusti tämä on tullut ilmi silloin, kun vastustaja on karvannut voimakkaasti ja korkealta kiinni Ilves-puolustajiin. Tällaisessa tilanteessa tamperelaisjoukkue on ollut pakotettu ”toivotaan, toivotaan” avauksiin tai yksittäisiin syöksyihin kiekkoa kuljettaen, eikä kontrolloituihin hyökkäyksiin ole päästy.

Ilveksen tavoin myös vierasjoukkue Lukko on kangerrellut viime otteluissaan avauspelaamisessaan. Kiekkoa on pidetty puolustuksen hallussa liian pitkään, mikä on hidastanut hyökkäyksiin lähtöjä antaen vastustajalle mahdollisuudet ryhmittyä puolustukseen. Tämä on ollut kolmas syy McLeanin puuttumisen ja maalinteon vaikeuden ohella joukkueen viime otteluiden tappioihin.

Maalivahtipeli on taas kerran torstaina avainasemassa. Molemmat Hakametsän jäälle luistelevista joukkueista ovat esitelleet kauden aikana uuden ykkösvahdin – tosin eri syistä. Kotijoukkue etsi pitkään uutta vahtia maalinsa suulle, sillä kumpikaan kauden alusta mukana olleesta maalivahdista ei onnistunut toivotulla tavalla. Vaikka Ilveksen maalia loukkaantumisensa jälkeen kolmasti vahtinut Jani Hurme ei olekaan torjuntatilastojen huippua (sijalla 32), niin viimeksi pelatun JYP-taiston torjuntalukemaa 92.50 % voitaneen pitää hyvänä alkuna kohti menestystä.

Hyvä arvaus vierasjoukkueen maalilla aloittajasta johtaa torstaina joukkueen ulkomaalaisapuun, Mikael Tellqvistiin, joka korvannee tiistaina tappion kokeneen SM-liigan tilastokakkosen, Antti Raannan (92.67 %). Aivan paineettomana ei Tellqvist päässe vieläkään tolppien väliin, vertailukohde kun on huippuluokkaa. Ruotsalaisvahti nimittäin tuli työskentelemään SM-liigan torjuntatilastoja vieläkin johtavan, Venäjälle matkanneen Petri Vehasen tontille. Vehasen hallitsemaa torjuntatilastojen kärkilukemaa (94.09 %) ei tällä hetkellä häiritse oikeastaan kukaan, mutta erityisesti Vehasen voittoprosentti (83.33 %) on huikea. Tellqvistin osalta vastaavat lukemat ovat 91.69 % ja 50.00 %.

Kokoonpanot

Ilves luisteluttaa jäälle tamperelaisille Tapparasta tutun puolustajan, Henrik Petrén, joka esiintyy SM-liigassa tällä kaudella torstaina ensi kertaa. Vasemmalta laukovan ruotsalaisen aiempia SM-liigaseuroja ovat olleet Tapparan ohella SaiPa sekä Ässät.

Poissaolijoiden kohdalla on Ilveksessä on muuttumaton kolmen pelaajan lista. Sillä ovat edelleen Ville Snellman, Arto Tukio ja Matias Myttynen.

Rauman Lukon osalta loukkaantuneena on ainakin Kurtis McLean ja Miikka Tuomainen. Lisäksi voidaan molempien joukkueiden osalta – taas kerran – todeta päivän kunnon ratkaisevan.

» Lähetä palautetta toimitukselle