Mitäs nyt, JYP?

LIIGA / Ennakko
JYP-Blues -ottelun kynnyksellä tipahti uutispommi – JYPin yhdeksi tämän päivän suurista liigajoukkueista valmentanut Risto Dufva, menestystä tuottaneen ”robottikiekon” isä, jätti useimpien kiekkoniilojen yllätykseksi joukkueen vain kahden (tappiollisen) liigapelin jälkeen. JYP lähtee siis kotiotteluun hyvin sekavista tunnelmista vielä eilen kakkosvalmentajana toimineen Jyrki Ahon komennuksessa.

Kuntokäyrät

JYP aloitti kautensa tappiolla KalPaa vastaan kotonaan ja jatkoi tappioputkeaan Oulussa Kärppien vieraana. Pelit olivat numerollisesti tiukkoja, mutta varsinkin Oulun peli oli JYPiltä todella huono. Peli oli väkinäistä, epähurrikaanimaista, sekavaa, eikä edes kunnollisia maalipaikkoja onnistuttu luomaan kuten viime vuosina JYPiltä on totuttu näkemään. Tuo joukkueen umpisurkea esitys jäi toistaiseksi päävalmentaja Dufvan osalta viimeiseksi JYPissä.

Vierailija Blues on aloittanut kautensa ailahtelevasti. Avausottelussaan espoolaiset kaatoivat Lahdessa tarkalla puolustuspelillä harjoituskaudella hienoja otteita esittäneen Pelicansin. Seuraava ottelu kotona olikin paljon huonompi sekä pelillisesti että tuloksellisesti. Blues hävisi lauantaina Helsingissä HIFK:lle suurinumeroisesti kun helsinkiläiset päästettiin peräti 5-0 johtoon. Blues ei onnistunut kuromaan HIFK:n viiden maalin karkumatkaa enää kiinni viimeisessä erässä kun oma pää vuoti samaa tahtia, kuin kavennusosumia vihdoin saatiin. Blues maalilla Petri Koivisto pelasi läpi ottelun epävarmasti ja päästi taakseen helppoja maaleja.

Ratkaisun paikat

Ratkaisevinta on se, miten JYP reagoi joukkueena Dufvan lähtöön ja minkälaisen pelitaktiikan Jyrki Aho on ehtinyt tähän vaikeaan tilanteeseen luoda, sekä tietenkin se, kuinka pelaajisto pystyy omaksumaan mahdolliset pelilliset taktiikkamuutokset lyhyellä aikavälillä. Peluuttaako Aho RD:n perillisenä, sekä kahdeksan vuoden yhteisen taipaleensa vuoksi selkäytimestään, Dufvan robottimaista riskittömyyteen pyrkivää yksinkertaista puolustuspeliä ja kiihkeää riistokiekkoa nopeine vastahyökkäyksineen, vai nähdäänkö yhä elementtejä rauhallisemmasta kiekkokontrolliin pyrkivästä ja paljon puhutusta uudistetusta JYPin pelitavasta?


Jyrki Aholla on isot saappaat täytettävänään.

Dufva ei kyennyt muuttamaan persoonaansa eikä uudistamaan pelitapaa uuteen toivottuun suuntaan, pystyisikö Aho saamaan pelilliset palikat järjestykseen ja kannattaako mitään ihmeellisiä valmennuksellisia taikatemppuja edes yrittää tähän peliin. JYP-leirin lähipiiristä kantautuneiden tietojen mukaan, Aholla pitäisi olla ainakin pelaajien luottamus tukenaan.

Skenaarioita tulee heti mieleen kolme. Blues saa vastaansa täysin konseptinsa sekoittaneen kotijoukkueen ja pieksee taululle rumia lukemia vieden pelitapahtumia kuten tahtoo.
Toinen vaihtoehto voisi olla vähämaalinen - kotitappiota viimeiseen asti välttelevä - kilpikonnamainen puolustustaistelupeli JYPiltä vaarallisine vastaiskuineen tietenkin, koska nopeasti kiihdyttäviä ja hyökkäysorientoituneita luistelijoita joukkueesta kuitenkin löytyy.

Peli saattaa JYPin osalta olla myös vapautunutta ja tehokasta syyshurrikaanin pyörähdettyä pukukopissa tuulettamassa ilman perusteellisesti. Hallin tunnelmallakin voi olla oma merkityksensä kotijoukkueen onnistumisen kannalta - etenkin tällaisessa tilanteessa. Usein vastuuvalmentajan vaihtaminen kesken kauden antaa joukkueelle ainakin hetkellisen piristysruiskeen.

Saako Dufvaton JYP tähän otteluun raikkaan ja iloisen peli-ilmeen, vai viekö Blues Synergia-areenalta helpot pisteet täysin pelitapansa kanssa hakoteillä jo muutenkin olleelta ja päävalmentajastaan luopuneelta JYPiltä?
Joka tapauksessa tarjolla on ainekset hyvin ennalta odottamattomaan kiekkoiltaan. JYPin tilanne ei tee helpoksi Bluesinkaan valmistautumista tähän otteluun. Bluesin käskyttäjän Lauri Marjamäen on varmasti vaikea ennakoida mitä tuleman pitää. Aivan varmaa on, että JYPin pelaajat haluavat tehdä parhaansa kotiyleisönsä edessä ja näyttää että homma voi toimia ilman Dufvaakin.

Kokoonpanot

JYPin kentällisiä on erittäin vaikea mennä arvioimaan tässä tilanteessa. Jyrki Ahon ja kumppaneiden suunnitelmia ei voi vielä tietää. JYP-Akatemian mukana on JYPin sopimuspelaajia, joista Aho voisi nostaa pelureita tarvittaessa tähän peliin. JYPin sairastupa on tyhjä, eikä pelikieltoja ole.

Bluesin kokoonpanossa tullaan näkemään ainakin pieniä muutoksia laitahyökkääjäosastolla, kun Valtteri Virkkunen joutui pitkälle sairauslomalle loukattuaan jalkansa. Maalinsuulla saatetaan myös nähdä muutoksia Koiviston edellisen pelin epäonnistumisen takia.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle