HIFK voittoon Eero Somervuoren johdolla

Raksilassa nähtiin tiistaina odotettu huippukamppailu, kun oululaisten vieraaksi luisteli hallitseva mestari HIFK. Suurin puheenaihe ennen ottelua oli kärppätaustaisen Janne Pesosen paluu Ouluun vierasjoukkueen paidassa. Viimekevään maailmanmestari ei päässyt ottelussa pisteille, vaikka HIFK oli 3-6 päättyneessä kamppailussa selvästi Kärppiä parempi.

Ilman luottopuolustaja Mikko Lehtosta pelannut Kärpät oli alusta lähtien vaikeuksissa oman pään pelissään. Virheitä tuli iso liuta jo ensimmäisten minuuttien aikana, kun taas HIFK:n pelasi vahvasti ja energisesti. Varsinkin teinitähti Mikael Granlund piti taitavilla suorituksillaan Kärppien pelaajia toistuvasti pilkkanaan.

Vierasjoukkueen maalikarkeloita johti hattutempun iskenyt, Kärpissä kaudella 2004-2005 pelannut Eero Somervuori. Vahvan ottelun pelasivat myös kahden maalin Petteri Wirtanen ja kaksi syöttöpinnaa kerännyt Granlund. Myös ”koirankopista” palannut HIFK-tähti Kim Hirschovits oli pelipäällä.

Kärppien parhaaksi pelaajaksi nousi puolustaja Atte Ohtamaa, joka iski kaksi maalia ja taisteli viimeisessä erässä loistavalla asenteella.

HIFK:n valmentaja Petri Matikainen oli varsin tyytyväinen omiensa esitykseen:

- Tärkeä voitto meille. Peli oli kokonaisuudessaan hyvä ja tasapainoinen. Iso kiitos Ässille ja Jukureille lainapelaajista, varsinkin Ilkka Vaarasuo oli tänään loistava. Iso taisteluvoitto.

Kärppäluotsi Hannu Aravirta ei puolestaan ollut alkuunkaan tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Jostain syystä ei vain löydetty sitä taistelutahtoa mitä oltaisiin tarvittu. Päättäväisyys puuttui ja pelaajat tekivät isoja henkilökohtaisia virheitä.

HIFK pääsi tuulettamaan Kim Hirschovitsin johdolla.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi jo ajassa 3.14, kun Somervuori iski ylivoimalla kiekon verkkoon Mikael Granlundin loistavasta lättysyötöstä.
Maalin jälkeen tilanne hieman tasaantui eikä kummallakaan joukkueella ollut juurikaan todellisia maalipaikkoja. Avauserä sai kuitenkin Kärppien kannalta ikävän lopun, kun kaksi kertaa jäähyllä istunut Hirschovits iski rannelaukauksella kauden avausmaalinsa, vain 21 sekuntia ennen erän loppua.

Ottelu jatkui toisessa erässä siitä mihin se ensimmäisessä erässä jäi. Mikko Kousa vapautti loistosyötöllään Petteri Wirtasen yksin läpi. Tästä ei mies erehtynyt, vaan iski kiekon Ville Hostikan längistä maaliin, kun erää oli pelattu vain 12 sekuntia. Vajaa minuuttia myöhemmin HIFK pääsi 2-1 hyökkäykseen, jossa Somervuori iski Ville Peltosen syötöstä illan toisen osumansa.

Kärpät tulee peliin mukaan

Kärpät sai kuparisen rikki ajassa 25.46, kun Miikka Salomäen maali hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen. Syötön osumaan antoi 17-vuotias Ville Pokka, joka saalisti näin liigauransa ensimmäisen tehopisteen.

Toisen erän lopussa HIFK pääsi pyörittämään ylivoimaa, kun Joonas Komulainen otti hölmön kaksiminuuttisen vastustajan hyökkäyspäässä. Helsinkiläisten viides maali syntyi reilun minuutin ylivoimapelin jälkeen. Kärppä-vahti Hostikka torjui Juho Mielosen siniviivakudin eteensä ja Eero Somervuori iski irtokiekosta kolmannen maalinsa. Vain hetkeä myöhemmin Kärpät otti jälleen rangaistuksen, tällä kertaa asialla oli Juho Jokinen.

HIFK:n ylivoimapelin aikana syntyi illan erikoisin maali, kun Kärppä-puolustaja Ohtamaan lähettämä purkukiekko pomppasi onnekkaasti ohi maalillaan nukahtaneen Juuso Riksmanin. Maali sai yleisöltä valtavat suosionosoitukset, mutta Ohtamaa itse kommentoi erikoista maaliaan varsin vaatimattomasti.

- Ei kai siinä, todellinen onnenkantamoinen. Se oli sellainen kenttämestarin erikoinen, mitä sattuu aina joskus.

Ohtamaa iski päätöserässä kiekon jälleen maaliin siirretyn rangaistuksen aikana. Toisen syötön maaliin tarjoili Mikko Niemelä, joka saalisti toisen nuoren puolustajan Pokan tapaan uransa avauspisteen. Kärpät sai maalista lisää virtaa ja taisteli vielä voitosta, kunnes HIFK:n Wirtanen laukoi 3-6 loppulukemat tyhjään maaliin.