Kirves kaivon reunalla

LIIGA / Raportti
Tampereella olivat jälleen yleisömäärä ja tunnelma katossa. Hienosti heränneen katsomon ja loppukiritoiveita elättelevän Tapparan kannalta on sääli, että Ässien voitto asetti kotijoukkueen jatkohaaveet hiuskarvan varaan.

Lauantaina nähtiin stereotyyppinen esimerkki hyvästä lätkämatsista. Vauhtia, taistelutahtoa ja sääntöjen rajamailla pelaamista oli ilmassa alusta loppuun. Tasaisen ottelun kulmakiveksi muodostui porilaisten huikea puolustuspelaaminen, jota vastaan kirvesrinnat olivat aseettomia.

– Siitä voit jotain laskea, että Jokeritkin sai edellisiltana heidän hyökkääjäkalustollaan nolla maalia, Tapparan Sami Hirvonen nosti lakkia käytävän toiseen päähän.

Ässät vie alkua, isännät volttilähdöllä mukaan

Pömpeli heilui jo viiden minuutin kohdilla enteillen virheellisesti maalirikasta ottelua. Alun viihdyttävän päästä päähän -seikkailun jälkeen Sami Mutanen tyrkkäsi porilaiset johtoon takatolpalta, kun Niko Palonen teki kiitettävää duunarijälkeä ja kiersi väkisin maalin takaa pelipaikoille.

Tapparan puolustajat olivat ottelun alkupuolella hieman hermona. Ässät pääsi pyörittämään hieman isäntiä vaarallisemmin, kun näiden puolustajat olivat liian aloitehaluisia ja sortuivat myös pystysuunnassa roiskimiseen. Puntit kuitenkin tasoittuivat summeria kohti mentäessä, kun Tappara otti kiekonhallinnan.

Antti Raannan tilkitsemässä Ässät-päädyssä oli tila vähissä läpi ottelun ja Tapparan laukaisupaikat tulivatkin vaarallisen alueen ulkopuolelta. Ensimmäisessä erässä vikaa oli myös sinioranssien luisteluvauhdissa.

Lopun Tappara-hallinnasta huolimatta Ässät sai kiekon maaliin vielä toisenkin kerran. Mutanen oli maalata toistamiseen, mutta osuma hylättiin tuomariston toimesta videoiden katselun jälkeen.


Mark Lee tuulettaa voitto-osumaa.
Mikko Knuutila - www.mikkoknuutila.com

Toisessa erässä Tappara tarrasi kiinni loppukautensa jatkumiseen ja otti kuskin paikan. Tamperelaisten pakeilla oli jälleen pientä eränalkuhämmennystä, kun kultapotta Stephen Nixon änkesi puolittain läpi kohti Tappara-kassari Joni Niemistä, mutta siihen jäivät Ässien paikat vähäksi aikaa.

Tasoitusmaali syntyi toisen erän yhdeksännellä minuutilla. 20-vuotiaan Joonas Liimataisen rannelaukaus siniviivalta muutti suuntaa porilaispelaajasta ja löysi paikkansa Raannan takaa. Osuma tuli ylivoimalla ja oli ei-niin-synnynnäiselle ratkaisijalle kauden toinen.

Ässien päävalmentaja Karri Kivi ei ilmeisesti olisi ollut järin tyytymätön, mikäli pelissä loppujen lopuksi oltaisi päädytty jonkinlaiseen pistejakoon.

– Täytyy sanoa, että kauden tasaisimpia pelejä, loppuun asti mentiin. Niin pienet oli marginaalit taas.

– Eiliset otteet varmasti vaikuttivat. Meillä oli tosi hyvä ensimmäinen erä, toisessa pientä puhallusta eilisen takia. Aika tasanhan nämä peräkkäiset pelit liigassa menevät.

Toisen puhaltelupaussin jälkeen peli jatkui samanlaisena sotana. Tappara sai hyvin ylivoima-aikaa läpi ottelun ja myös päätöserän alussa, mutta Jussi Makkonen ei yksin pyörittämällä löytänyt vapaita tamperelaispelaajia. Antti Erkinjuntin ohjaus oli kohtalaisen lähellä päästä valotaululle asti.

Kun peliaikaa oli jäljellä kymmenen minuuttia, ex-ilves Mark Lee otti ratkaisijan viitan, niinikään ylivoimalla. Ässät oli omilla erikoistilannevuoroillaan tuhertanut saumansa poikittaissyöttöjen puutteeseen, mutta nyt kippari Ville Uusitalo löysi oppikirjapassillaan kanadalaisen aloituspisteen kaarelta. Nieminen ei mahtanut hyvälle kudille mitään.

Loppuminuutit tarjosivat kenties liigan kuuminta puolustuspeliä. Monella liigavalmentajalla olisi syytä katsoa nauhalta Ässien viimeistä vitosta lauantailta, sen verran ilkeästi ja tehokkaasti Tappara tylstyi. Siniviivan jälkeen tamperelaisilla ei tuntunut olevan mitään asiaa eteenpäin, tulivat yritykset sitten hitailla lähdöillä viisi vastaan viisi -malliin tai nopeiden vastahyökkäysten opeilla.

Tapparan ainoat saumat tulivat vastustajan istuessa jäähyllä ja kyseisiä tilanteita ei riittävän hyvin käytetty hyväksi, minkä myönsi Hirvonenkin.

– Peli oli viihdyttävä ja vauhdikas. Meidän ylivoima ei vaan saanut kuin yhden maalin, vaikka oli mahdollisuuksia. Vähän olisi pitänyt olla tehokkaampi.

Työttömyys, viina, kirves ja perhe?

Eppu Normaalin legendaarinen Murheellisten laulujen maa antaa tahtia sille, mikä Tapparaa lauantaisen tappion jälkeen uhkaa. Kauden päätösbileet, kesäloma ja laatuaika läheisten kanssa ovat edessä, ellei kausi pääty kahteen voittoon ja TPS:n sekä SaiPan tarjoamaan virka-apuun.

– Tiistaina on pakko voittaa. Se on pelin henki, edelleen uskotaan että kaksi voittoa ja 79 pistettä riittää, Hirvonen ynnäsi Tapparan viimeisistä otteluista (HIFK kotona tiistaina, Pelicans Lahdessa torstaina).

Ässät vahvisti asemiaan taistelussa puolivälierien kotiedusta. Top 6 -sijoitus on pistettä vaille varmistamatta.

– Loppuun asti mennään tiukasti kaikkien kanssa. Ei tässä paljon hengitellä. Ei mietitä mitään, meillä on koko kauden ollut tavoite päästä kuuden joukkoon, eikä siitä lipsuta mihinkään. Kaksi peliä jäljellä ja kaikki auki, siinä on meidän fokus, Kivi lopetti.

Ässien runkosarja päättyy muiden joukkueiden tapaan tiistaina ja torstaina. Ensin porilaiset pelaavat vierasottelun Kärppiä vastaan, päätöskierroksella Poriin linja-autoilee TPS.

» Lähetä palautetta toimitukselle