Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 39

LIIGA / Kolumni
SM-liigan toinen peliviikko tarkensi kuvaa joukkueiden voimasuhteista. KalPa porskuttaa eteenpäin täysin pistein, kun taas Tappara-leirissä päät ovat painuksissa. Viikkoon mahtui myös kauden ensimmäinen valmentajanvaihto.

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana myös Jatkoajan Helsingin-toimituksen Eetu Huisman.

Jokerit otti kaksi murskavoittoa maalein 11-0, mutta meinasi lauantaina kompastua SaiPaan. Mitä tuloksista voi päätellä?

Matias Strozyk: Ainakin sen, että Jokerit on edelleen mestarisuosikki numero yksi. SM-liigaan liian kova pelaajamateriaali, sekä liigan paras päävalmentaja ja toimitusjohtaja. Pelaajamateriaalin suhteen taru on tuttu, mutta tänä vuonna myös peli toimii. Tappara ja HPK eivät ole Jokerien tasolle oikeita mittareita, mutta jälki on tuhoisaa ja joukkuekin vielä kehittymässä. Suurempiaan kaudesta toiseen satunnaisesti kiusaava SaiPa oli koitua kompastuskiveksi, mutta lopulta pelillinen ylivoima voitti. Sekin on osoitus joukkueen kovasta tasosta.

Manu Lempinen: Jokereilla oli klassinen vaikean pelin lähtöasetelma SaiPa-kamppailuun. Heillä oli takana puolivaloilla otettu murskavoitto heikosta Tapparasta, kakkosveskari pelivuorossa ja vastassa ennakkoon selkeästi heikompi joukkue, joka oli voittanut edellisen ottelunsa. Huomio kannattaa kohdistaa silti siihen, että Jokerit ei kompastunut SaiPaan huonosta alusta huolimatta. Erkka Westerlundin miehistön paketti on heti alussa niin hyvässä kunnossa, että heikompia hirvittää. Ja niitä heikompia on SM-liigassa aika paljon.

Eetu Huisman: Murskavoitot kertovat valitettavasti yhtä paljon vastustajista kuin Jokereista. HPK ja Tappara eivät olleet kummoisia mittareita. SaiPa-ottelussa kiinnitin huomiota erityisesti siihen, miten joukkue nosti tasoaan kolmanteen erään. Jokerit ei muuttanut peliään sen suoraviivaisemmaksi tappioasemassakaan, vaan keskittyi sovittuihin asioihin ja työmäärän lisäämiseen. Valmennusjohto herätteli pelaajia ketjumuutoksilla, jotka toimivat juuri toivotulla tavalla.

Lue lisää:

Otteluraportti: Jokerit murskasi HPK:n

Otteluraportti: Isät Helsingistä, pojat Tampereelta, osa II

Otteluraportti: SaiPa pelotteli Jokereita


Jokerien viikko käynnistyi 6-0-voitolla HPK:sta.

KalPa on SM-liigan ainoa täysillä pisteillä porskuttava joukkue. Mikä on kuopiolaisten salaisuus?

Strozyk: Tuomas Tuokkolaa aliarvioitiin ennen kautta kokemattomuutensa vuoksi ja hän olikin ja on edelleen SM-liigan arvoituksellisimmista päävalmentajista, mutta KalPan kokeneet pelaajat tasoittavat tilannetta. Tuokkola on kehittänyt Pekka Virran luomaa pohjaa ja etenkin maalivahtipeli on toiminut. Ari Ahosen erinomaiset otteet ja joukkueessa vallitseva hyvä henki voivat kantaa vielä pitkälle.

Lempinen: Jos maalivahdin torjuntaprosentti on neljän pelin jälkeen 97,20, ei päällimmäistä syytä tarvitse etsiskellä kovin paljon pidemmältä. Ari Ahonen on ollut huikea, eikä kuopiolaisten hyökkäystehoissakaan ole ollut moittimista. Tuokkola on selkeästi saanut luotua ilmapiirin, jossa pelaajien on levollista työskennellä. Tuokkola on taatusti saanut korvaamatonta apua Sami Kapaselta, joka henkisen johtajuutensa lisäksi tarjoaa myös esimerkkiä jokapäiväisen työnteon vaatimustason osalta.

Huisman: Tekisi mieli sanoa, että suurin "salaisuus" on ollut otteluohjelma. Tulokasvalmentaja Tuomas Tuokkolan todellinen testi tulee vasta ensimmäisten vaikeuksien koittaessa.

Lue lisää:

Otteluraportti: KalPa sarjakärkeen helpolla voitolla

Otteluraportti: KalPa voitti – HIFK turhautui

Onko Sami Hirvosen aika Tapparassa täynnä?

Strozyk: Koko joukkuetta ei voi vaihtaa, mutta valmentajan voi, ja sellaisen ajatusmallin on pakko alkaa vallita Tampereen oranssilla laidalla. Tapparan pelaajamateriaali ei häikäise, mutta sen pitäisi silti pystyä paljon parempaan kuin kahdeksaan peräkkäiseen tappioon ja neljässä SM-liigaottelussa kahdeksaan tehtyyn maaliin, joista seitsemän ensimmäisessä ottelussa. Hirvosen ajan on pakko olla käymässä vähiin, mutta pelillisesti yhtä sekaisin oleva TPS voi tiistaina parantaa Hirvosenkin työturvallisuutta.

Lempinen: Jotain yrttivalmistetta pitäisi ehkä nauttia, jos haluaisi löytää itsestään sellaisen optimistin, joka vastaisi tähän jotain muuta kuin kyllä. Onhan Tappara muutenkin sekaisin, mutta ei Hirvonenkaan kovin puhtain paperein tilanteesta selviä. Joukkue lopetti viime kauden todella heikosti, ja sama meno on jatkunut, vaikka takana on pitkä ja ehjä harjoitusjakso. Pelaajamateriaali on melko tasapaksu, mutta ei missään nimessä noin toivoton. Suhtaudun skeptisesti Hirvosen kykyihin solmun avaamiseksi, joten kannatan nopeaa toimintaa nyt, kun kausi on vielä pelastettavissa.

Huisman: On vaikea nähdä, että Hirvosella voisi olla enää mitään annettavaa joukkueelleen. Tapparan peli on täysin sekaisin, ja jos jokin punainen lanka onkin valmennuksen ohjeissa ollut, pelaajat ovat lakanneet seuraamasta sitä. Jälkiviisas tietysti kysyy tässä vaiheessa, miksei Tappara vaihtanut valmentajaa jo surkean kevätkauden jälkeen. Toisaalta ongelmat taitavat olla syvemmällä kuin valmennuksessa...

Lue lisää:

Kolumni: Voiko Tappara vajota enää syvemmälle?

Kolumni: Vain organisaatiomuutos voi pelastaa Tapparan


Sami Hirvosen opit eivät ole menneet perille.

Onko Jyrki Aho oikea mies johtamaan JYPiä kevääseen 2013 asti?

Strozyk: Suurempi mielenkiinto liittyy sopimuksen pituuteen, mikä on hieno näyttö seurajohdon luottamuksesta. JYP ei alkanut panikoida Risto Dufvan lähdön jälkeen ja turvautunut kokeneempaan valmentajaan, vaan jatkoi "omalla miehellä". JYP on tälläkin kaudella vahvasti Dufvan joukkue ja markkinoilta tuskin olisi löytynyt ketään parempa miestä johtamaan ryhmää, kuin Dufvan kanssa juuri nykyisen miehistön kanssa toiminut Aho.

Lempinen: Tähän varmalta tuntuvan vastauksen antaminen vaatisi tamimaista itseluottamusta. Ei ajatus missään nimessä mahdottomalta tunnu. Aho on fyysisen valmennuksen osaaja, joka on Risto Dufvan alaisuudessa päässyt tutustumaan liigavalmentamisen saloihin. Hän vaikuttaa kunnianhimoiselta ja fiksulta ihmiseltä, jolta löytyy myös nöyryyttä työtään kohtaan. Vähäisen havaintomateriaalin perusteella Aholla on lisäksi sellaista hiljaista karismaa, jota SM-liigassa menestymiseksi vaaditaan.

Huisman: Ulkopuolisen on tietysti vaikea sanoa, millainen on Ahon asema pelaajien keskuudessa. On vähän vaikea kuitenkin uskoa, että kun päävalmentaja eroaa erimielisyyksien vuoksi, pääsisi tämän monivuotinen kakkonen aloittamaan riittävän puhtaalta pöydältä. Itse olen valmis laskemaan JYPin ulos tämän kauden kärkikamppailuista, mutta mistäs sitä koskaan tietää. Ainakin Ahon luulisi tietävän, mitä Dufva on ajanut kesällä sisään ja millä keinoin. Toisaalta hänen pitäisi pystyä lyömään oma leimansa joukkueen peliin.

Lue lisää:

Uutinen: Risto Dufva ja JYP purkivat sopimuksensa

Kolumni: Aikansa kutakin

Uutinen: Aho jatkaa JYPin päävalmentajana

Pelicans otti viime viikolla kahdeksan pistettä yhdeksästä. Kauanko Lahdessa saadaan vielä juhlia?

Strozyk: Kai Suikkanen on vahvimmillaan keväällä, mutta tänä vuonna myös matka pudotuspeleihin on alkanut hyvin. Ryan Lasch on tehnyt viidessä ottelussa tehot 3+3 ja paljon itseltään vaativa kalifornialainen on nousemassa yleisön suursuosikiksi. Pelicans saa vielä lisävoimaa hyökkäykseensä kun ykkössentteri Matias Loppi palaa monipuolistamaan hyökkäyspeliä.

Lempinen: Pelicans on omissa kirjoissani päivänselvä kuuden joukkoon menijä runkosarjassa. Joukkueen pelinopeus on erinomainen, mikä on tasaisessa menestymisessä yksi tärkeimmistä asioista. Niko Hovisen itseluottamus on tapissa alusta asti, ja Ryan Lasch vaikuttaa tässä vaiheessa oivalta kandidaatilta kauden parhaaksi hankinnaksi. Kai Suikkanen on maan paras valmentaja etenkin motivoinnissa ja henkisen toimintaympäristön luomisessa. Nämä palaset tarkoittavat sitä, että Pelicans voittaa riittävästi pelejä päästäkseen kuuden joukkoon.

Huisman: Itse en kyllä laske tasapelin jälkeisiä taitokilpailu-lisäpisteitä edelleenkään voittosarakkeeseen, mutta neljä tappiotonta ottelua on hyvä saavutus sekin. Kyllä Pelicansin lento saattaa hyvin jatkua kevääseen asti.

Lue lisää:

Otteluraportti: Luttinen ratkaisi lisäpisteen kohtalon

Otteluraportti: Pelicans otti ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa

Otteluraportti: Pirteä pelikaaniparvi jatkoi voittolentoaan

Viikon kommentti

HIFK:n Juuso Salmi karusta ulkonäöstään liigadebyyttinsä jälkeen:

– Hampaat lähti pari viikkoa sitten, tikit tulivat tänään toisen erän alussa. Tällaista tämä on.

Lue lisää:

Haastattelu: Pappia kyydissä

Aiemmat maanantaijäät:
Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös